Підтримка розвитку міжнародного співробітництва і молодих вчених української аерокосмічної галузі

Однією з найважливіших галузей, що відчутно впливає на економіку України, її значимість у світі — це ракетобудування. Україна — космічна держава з величезним науковим досвідом, талановитими вченими і фахівцями. Це те багатство, яке вдалося зберегти навіть у складні роки перебудови.

Кадри України для космічної галузі упродовж багатьох років готує Фізико-технічний інститут Дніпропетровського національного університету. Тут навчається розумна і талановита молодь, якою Україна може пишатися, завдяки якій у країни є майбутнє. Фізико-технічний інститут Дніпропетровського національного університету вимогливо ставиться до підготовки висококваліфікованих фахівців, створює можливість для науково-дослідної роботи молоді. Студенти і аспіранти розвивають нові ідеї. Викладачі і студенти у своїх наукових розробках прагнуть бути на передових рубежах світової науки. І це їм вдається.

Як приклад, наведемо лише деякі результати наукової роботи кафедри систем автоматизованого управління. За останні 10 років на всеукраїнські конференції і конференції країн СНД подано близько 200 робіт, з яких 80-90 відсотків підготовлені за участю студентів. Щороку виходять друком близько 20 статей. З них 30-40% підготовлені спільно із студентами і аспірантами. Роботи молодих науковців і студентів звикло отримують високі оцінки. Ось лише деякі теми доповідей, автори яких за останні роки були запрошені на конгреси міжнародної астронавтичної федерації: “Вплив похибок орбітальних параметрів на програмне супроводження супутників наземними агентами”, “Вплив похибок орієнтації осей антени на похибки програмного супроводження супутників” (1995 рік, Норвегія); “Інформаційне забезпечення персональних станцій супутникового зв’язку” (1996 рік, Китай); “Використання гостро спрямованих наземних антен для низькоорбітальних систем зв’язку” (1997 рік, Італія); “Математична модель руху супутника для узагальнених задач оцінки”, “Оцінка витрат палива для підтримання системи космічних апаратів” (1998 рік, Австралія); “Дві діаграми спрямованості антен персональних наземних станцій” (1999 рік, Голландія); “Рухома наземна станція супутникового зв’язку з гостро спрямованою антеною” (2001 рік, Франція); “Швидка оцінка міри небезпеки, яку створюють для системи супутників каталогізовані об”єкти космічного сміття”, “Проектування безконфліктних супутникових систем”(2003 рік, Німеччина).

Слід зазначити, що були опубліковані тези прийнятих до участі доповідей, але науковці не мали можливості представити їх на конгресі. У талановитої молоді немає реальної можливості виходу на широкий міжнародний загал, оскільки економічний стан вищих навчальних установ далеко не завжди дозволяє фінансувати участь у міжнародних конгресах і конференціях. Упереваж обмін досвідом, спілкування з науковцями світу, створення спільних проектів досить обмежене.

У Фізико-технічного інституту Дніпропетровського національного університету виникла ідея проекту з назвою “Підтримка розвитку міжнародного співробітництва студентів і молодих вчених української аерокосмічної галузі”. Мета цього проекту — забезпечити молодим вченим можливість тісного співробітництва з вченими світу, обміну досвідом, можливість широко представити свої ідеї і розробки. Реалізація проекту зокрема передбачає підтримку і організацію таких заходів:

— участь у міжнародних семінарах, робочих зустрічах і конференціях;

— участь у літніх школах студентів та молодих вчених;

— реалізацію програм обміну студентами, аспірантами, молодими вченими на міждержавному рівні;

— підтримку публікацій студентів і молодих вчених у міжнародних виданнях;

— реалізацію спільних розробок в аерокосмічній галузі.

Проект представлений Фізико-технічним інститутом Дніпропетровського національного університету і підтримується Дніпропетровським общинним фондом.

У межах цього проекту в травні 2004 р. 7 студентів і викладачів Фізико-технічного інституту — А. Хітко, В. Буланенко, Т. Лабуткіна, С. Кондоус, Ю. Безручко, Н. Лисенко, А. Дмитрук — стали переможцями конкурсу та отримали запрошення взяти участь у Міжнародному Астранавтичному Конгресі, який відбудеться в жовтні 2004 р. у Ванкувері та в листопаді 2004 р. у Каліфорнійському університеті. Під час перебування у Дніпропетровську доктор Осип Мороз (США) зустрівся з Андрієм Дмитруком та Наталкою Лисенко. Вони обговорили як ефективніше організувати участь в роботі конгресу, щоб мати можливість налагодити стосунки з українськими молодіжними організаціями Канади, США та інших держав.

Проект, який підтримується і реалізується Фізико-технічним інститутом надасть широкі можливості розвитку талановитої молоді і благотворно вплине на розвиток космічної галузі України.

Універсум 7–9 (130–132), 2004

Журнал Універсум 7–9 (130–132), 2004

Олег Тягнибок: «Український народ заслуговує мати патріотичну владу»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Леонід Капелюшний В якій Україні ми прокинемося після виборів?

ЕКОНОМІКА Юрій Жук Україна: час втрачених можливостей

ТОЧКА ЗОРУ Григорiй Омельченко Повернення до своєї рідної віри – це єдиний шлях відродження України

ВІЙСЬКО Олег Селюк Третє роззброєння

МАС-МЕДІА Ганс-Петер Нідермаєр ЗМІ: вплив на вибори

СУСПІЛЬСТВО Василь Лизанчук Чи можна об’єднати націоналізм і глобалізм?

ЕКСКЛЮЗИВ Олег Тягнибок: «Український народ заслуговує мати патріотичну владу»
Олег Тягнибок Мій прапрадід зачитував Акт Злуки

ПОЗИЦІЯ Доктор Василь Новицький: «За достойне майбутнє України слід боротися усім громадянам держави, незалежно від етнічного походження»

МОВОЗНАВСТВО Ірина Фаріон Слова як свідки правди Лінгвістична експертиза етнонімів «жид» і «москаль» у контексті мітингової промови