Олег Романчук в гостях у ковельчан

Ім’я Олега Костянтиновича Романчука добре відоме в Україні. Він – кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси Львівського національного університету імені Івана Франка, член Міжнародного інституту преси, Національних спілок письменників і журналістів.

Але, передусім, пан Олег популярний і знаний завдяки своєму «дітищу» – часопису «Універсум», засновником і шеф-редактором якого є вже вісімнадцять років. Творчість нашого земляка належно поцінована. Він – лауреат премії імені Івана Багряного 2008 року як активний поборник розбудови державної незалежності України і консолідації суспільства, лауреат Міжнародної літературної премії імені Дмитра Нитченка та інших престижних конкурсів.

Зовсім не випадково напередодні 21-ї річниці від дня проголошення Декларації про державний суверенітет України директор культурно-просвітницького центру у Ковелі Сергій Кошарук та його однодумці вирішили провести творчу зустріч саме з Олегом Романчуком. Тим більше, що причина була досить поважна – вихід нової книги письменника і журналіста під назвою «У пошуках універсуму» та його 60-річчя від дня народження.

Разом із автором об’ємної книги до міста залізничників прибули генерал Олександр Скіпальський – перший очільник української військової контррозвідки, колишній заступник голови СБУ, Іван Корсак і Віктор Вербич – відомі волинські письменники.

Вступним словом зустріч-презентацію відкрив Сергій Кошарук. Про те, як народжувалася книга, які проблеми у ній порушені, говорив Олег Романчук. Його слова сприймалися з великою цікавістю, адже вся громадсько-політична, літературна і журналістська діяльність нашого земляка – яскравий приклад жертовної праці заради утвердження української державності, боротьби з космополітизмом і російським великодержавним шовінізмом.

Гідно оцінили все, що робив і робить Олег Романчук, Олександр Скіпальський, Іван Корсак, Віктор Вербич, члени Ковельської філії «Союзу українок» Алла Полякова, Марія Хотинська, заступник міського голови Ігор Прокопів. Вони щиро подякували автору за цікавий і високопатріотичний твір, побажали нових творчих успіхів.

Володимир ПЕТРУК
«Волинь», незалежна громадсько-політична газета,
http://www.volyn.com.ua/

Велика дяка Вам за фундаментальний зведений «Універсум». Це сторінки й сторінки української думки, до яких варто звертатися. Ваші багаторічні зусилля викликають захоплення. Хай триває Ваша плідна праця.

Іван ДЗЮБА, академік НАНУ

Дуже порадів, що в моїй бібліотеці буде ця книга. Все у ній, на жаль, звучить актуально, як у дев’яності, все болить, бо Україна хвора. Хвора, бо дуже слабкий імунітет національної свідомості, національної ідентичності… Вже двадцять років нашої незалежності, а таке враження, що ми сповзаємо в прірву бездержавності. Передмова до книги гостро болісна, наповнена переживаннями на наше майбутнє, аргументовано підсилена авторитетними судженнями.

Микола ЖУЛИНСЬКИЙ, академік НАНУ

Воістину Ваша книга – це Дух епохи, поданий так образно, велично, унікально.

Ніна ВІРЧЕНКО, професор, доктор фізико-математичних наук

Тут сконцентровані матеріали щирі, відкриті, які пропущені через душу і серце. Ні одна державна структура, ні СБУ, ні Рада Національної безпеки, не мають таких матеріалів.

Олександр СКІПАЛЬСЬКИЙ, генерал-лейтенант СБУ

Книга унікальна. Тисяча сторінок таланту, українського болю.

Микола СЛАВИНСЬКИЙ, літературний критик, письменник

Відеорепортаж про зустріч Олега Романчука у Ковелі

writer and publicist oleg romanchuk

http://www.youtube.com/watch?v=tNvdou7ez6g