Виступ у сесійній залі Верховної Ради України 27 листопада 2002 року

Григорiй Омельченко
український політик

Шановні колеги, можна підбити певні підсумки. Якщо раніше звучало з вуст Президента, що державою керують олігархи і клани, це його слова, не мої, якщо в Україні практично все криміналізовано і тінізовано, і корупція проникла в усі органи державної влади, це також не мій висновок, це — висновок гаранта Конституції, пана Кучми, то сьогодні можна не сумніватися в цьому в зв’язку з останніми призначеннями в уряді, проголосуванням Верховної Ради України за нового Прем’єр-міністра і дуже добре, що голосування було поіменне, і дуже добре, що з приводу Януковича я особисто говорив про свою позицію присутнім тут керівникам Президії — Голові Верховної Ради України і його заступнику, з чим я вас всіх і вітаю.

Так-от, кадрова революція, яку проводив все своє свідоме чи несвідоме життя Президент за час керівництва Українською державою призвела до того, що ми маємо всі ці проблеми, які сьогодні маємо. Це — призначення в Адміністрацію Президента осіб, раніше судимих, тепер це призначення Прем’єр-міністра, раніше судимого. Нам залишилось з вами шукати наступного Президента України, який був би не менше ніж тричі судимий, бо не може ж бути наступний Президент судимий двічі, як Прем’єр-міністр України.

Друге, іде війна і боротьба не з Президентом Кучмою, його, по суті, немає. Я не буду говорити, що це політичний імпотент, труп і так далі, не буду вживати цих слів. Йде війна між двома супердержавами за Україну, за її територію, за розподіл сфер впливу і за продовження кадрової політики, хто буде в нас наступний Президент, який буде парламент і чи ми залишимося такими, як є — якимись мешканцями на території України, а не станемо нацією, українським народом, який здатний сам вирішувати свої внутрішні проблеми.

Шановні друзі, як би там не було, більшість-меншість, але зал — це невеличкий острівець, де все-таки є якісь принципи і засади демократії, свободи слова і, можливо, об’єднання і вирішення колегіальних питань з усіх тих проблем, які існують в державі.

Володимире Михайловичу (Голова Верховної Ради. — Ред.), до вас особисте прохання, і для цього не потрібно голосувати: давайте заслухаємо у грудні місяці звіт Генерального прокурора, інформацію очолюваної мною Тимчасової слідчої комісії про результати розслідування кримінальних справ щодо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Ігоря Александрова та інших резонансних злочинів.

Друге, я прошу вас, шановний Володимире Михайловичу, провести закрите засідання в грудні місяці і заслухати Тимчасову слідчу комісію, яку ми створили і по Іраку, і по нелегальній торгівлі зброєю, запросити сюди Президента України, всіх керівників силових міністерств і відомств, членів Ради національної безпеки України і поговоримо хоч раз відверто.

І я там, на цьому закритому засіданні розповім вам, і вже це має підтвердження, не лише Ірак, не лише Іран, не лише Північна Корея, не лише Китай і так далі. І на закритому засіданні приймемо рішення і, можливо, переконаємо і переконається сам Леонід Данилович Кучма, і на цьому закритому засіданні він напише заяву про добровільну відставку, а ми проведемо дострокові президентскі вибори, внесемо зміни до Конституції і проведемо парламентські вибори на новій пропорційній основі.

Універсум 11–12 (109–110), 2002

Журнал Універсум 11–12 (109–110), 2002

Олександр Мороз: «Системну кризу в Україні потрібно і можна розв’язати»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Оксана Левкова Об’єктив(ова)на війна, або блефують всі...

ТЕРОРИЗМ Леонід Капелюшний Московський синдром

СВОБОДА СЛОВА Микола Томенко Сучасна Україна – держава, в якій вбивають журналістів

ЕКОНОМІКА Леонід Шульман Ринковий фундаменталізм

ЗДОРОВ’Я НАЦІЇ Олександр Голяченко Соціально-медичні причини вимирання української людності, або чи існує цензура в Україні

СУСПІЛЬСТВО Юрій Саєнко Україна: проблема бідності

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Микола Кульчинський Не втратити Батьківщину

ТОЧКА ЗОРУ Д-р Василь-Ярослав Новицький Щоб влада не проростала корупцією, її треба частіше міняти

ЕКСКЛЮЗИВ Олександр Мороз: «Системну кризу в Україні потрібно і можна розв’язати»
Григорiй Омельченко Виступ у сесійній залі Верховної Ради України 27 листопада 2002 року