Олег К. Романчук. Перезаснування України

Політики, вдаючись до образних сентенцій, дуже часто наголошують на потребі «перезавантаження» Української держави. Тим часом спеціалісти з комп’ютерних технологій добре знають справжню суть терміну «перезавантаження» – операційна система при перезапуску (reboot) комп’ютера ніяких змін не зазнає. Інакше кажучи, лише перезавантаження неефективної соціально-економічної та політичної системи у жодному разі не поліпшить її якості. Треба чітко усвідомити, що реальність потребує не «перезавантаження» Української держави, а «перезаснування» – кардинальної заміни «операційної системи».

Про це, власне, і йдеться в новій книжці Олега К. Романчука, до якої також увійшли окремі статті та есе з попередньої збірки публіцистики «У пошуках універсуму», високо оціненої знаковими постатями української культури та політикуму: Юрієм Щербаком («Це унікальна енциклопедія українознавства, українорозуміння, україноболю і українолюбові, яка за розмахом проблематики і глибиною її висвітлення не має аналогів»), Іваном Дзюбою («Це сторінки української думки, до яких варто звертатися»), Олександром Скіпальським («Тут сконцентровані матеріали щирі, відкриті, які пропущені через душу і серце»), Миколою Славинським («Книга унікальна. Тисяча сторінок таланту, українського болю»)...

Пропонована книжка є збіркою статей та есе, більшість яких друкувались в журналі «Універсум», на електронних шпальтах «Радіо Свобода», «Української правди», американського тижневика «Час і події» (деякі з них були оприлюднені в попередній збірці), а також додані нові тексти, присвячені проблемі відвоювання/перезаснування Української держави – своєрідне продовження «пошуків універсуму» в попередньому виданні.

Крім того, у книжці вміщено інтерв’ю з непересічними українцями, зокрема з першим міністром оборони Костянтином Морозовим, громадським діячем Євгеном Сверстюком, поетом Іваном Драчем, академіками НАНУ Іваном Дзюбою та Ярославом Яцковим, Надзвичайним і Повноважним Послом України Юрієм Щербаком та іншими знаковими постатями українського політикуму, науки та культури.

Вихід цієї книжки збігся із 20-річчям журналу «Універсум», засновником і шеф-редактором якого є автор.

Універсум 7–8 (237–238), 2013

Журнал Універсум 7–8 (237–238), 2013

Іван Марчук: «В Україні, на превеликий жаль, нема влади українців»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук До Європи без фашизму і без апартеїду

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Олег К. Романчук Українська реконкіста

ПОЛІТИКА Григорій Перепелиця Внутрішні чинники в українській зовнішній політиці

ЕКСКЛЮЗИВ Іван Марчук: «В Україні, на превеликий жаль, нема влади українців»

РЕТРОСПЕКТИВА Олег Баган «І ми в Європі»

НАШІ ВИДАННЯ Олег К. Романчук. Перезаснування України

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ «Грязь Москви, варшавське сміття…»
Степан Трохимчук Скільки терпіти сталінських смертоносців?

RUSSIAN WORLD Борис Соколов: «Збереження культу Сталіна пов’язане з тим, що російська еліта залишилась імперською за своєю сутністю»
Welcome to Мутний союз