Віктор Анушкевичус: «Івано-Франківськ має відповідати параметрам сучасного європейського міста»

АНУШКЕВИЧУС Віктор Андрюсович (народився 15. XI 1962, м. Воркута Республіка Комі) — інженер, підприємець, меценат, міський голова Івано-Франківська. Народився у суворих північних краях — у Воркуті, де батько, литовець з Каунаса, відбував заслання.

У 1963 р. після закінчення строку заслання сім’я переїхала на батьківщину матері (м. Шепетівка Хмельницької обл.). Там виріс, закінчив середню школу, технічне училище, працював фрезерувальником. Закінчив Вінницький політехнічний інститут (1986 р.). Після служби в армії приїхав на Прикарпаття. З сім’єю проживає у Івано-Франківську з 1988 р. З 1988 р. по 1997 р. працював інженером-конструктором на івано-франківському лісокомбінаті. З початком розвитку кооперативного руху в Галичині 1989 року спробував свої сили як бізнесмен. У 1991 р. Віктор Анушкевичус створив одне з перших приватних підприємств на Прикарпатті — ПП «Рітас». З литовської «рітас» означає «ранок». Напевне, символічно, що на початку розвитку нашої молодої держави, українець з литовським корінням, заснував у Івано-Франківську, яке славне своїми національними традиціями, власну справу основним принципом якої була співпраця з вітчизняним виробником.

ПП «Рітас» постійно виступає як меценат: надає фінансову підтримку художнім колективам, благодійним організаціям, фондам, будинку літніх людей, школам міста, лікувальним закладам та адресну допомогу людям мистецтва, ветеранам спорту й малозабезпеченим. Постійно надається благодійна допомога геріатричному пансіонату, реабілітаційному центру для дітей з особливими потребами. Вже не один рік фінансується команда з футболу с. Побережжя «Дністер-Рітас», яка в 2000 р. виборола кубок Тисменицького району, а з 2002-го виступає в чемпіонаті області. Віктор Анушкевичус є ініціатором встановлення в меморіальному сквері пам’ятника Юзефі Дзвонковській.

У 2002 році мешканці виборчого округу № 38 міста Івано-Франківська висловили йому найвищий ступінь довіри — обрали своїм депутатом до міської ради, куди він балотувався від виборчого блоку «Наша Україна». І тут знову розкрився його характер лідера. Депутати міської ради, зважаючи на чесність і порядність, обрали Віктора Андрюсовича головою контрольної комісії з приватизації та оренди комунального майна. Принциповою позицією Віктора Анушкевичуса як депутата міськради на цій посаді є відстоювання інтересів громади міста, а не окремих її представників. У 2004 році обраний головою депутатської фракції «Не словом, а ділом».

Віктор Анушкевичус є представником національно-демократичних сил, членом Української Народної Партії. Під час президентських виборів 2004 активно працював у м. Слов’янську Донецької обл., очолював групу спостерігачів (330 чол.) у Миколаївській області під час II туру. Беручи активну участь у Помаранчевій революції (з 22 XI по 6. XII) Віктор Анушкевичус очолював оперативну групу з блокування тіньового штабу В. Януковича. При переголосуванні II туру виборів знову очолював групу спостерігачів у м. Миколаєві (170 чол.), забезпечив фінансування поїздки.

5 червня 2005 р. на обласній звітно-виборній конференції УНП Віктор Анушкевичус обраний головою організації. У 2005 р. за активну громадську позицію та участь у Помаранчевій революції нагороджений орденом українського козацтва IV ступеня «Віра». Всі грані його діяльності — від підприємця до голови міста — позначені увагою і любов’ю до людей, до правди і краси, до нашого краю, до України. Підтвердженням цих слів є упевнена перемога Віктора Андрюсовича Анушкевичуса на виборах міського голови Івано-Франківська, яка засвідчила довіру до нього наших городян. І хоча вільного часу не так вже й багато, але з сім’єю проводить його активно та цікаво.

Захоплюється рибальством, туризмом, гірськолижним спортом, футболом, підводним плаванням. Прагне виховати своїх синів справжніми людьми, які б жили у Великій Вільній Незалежній Україні, яку б шанували та поважали всі держави світу.

У подальших планах Віктора Анушкевичуса — зробити все від нього залежне, щоб Івано-Франківськ став воістину європейським містом.

Одне і те ж запитання неодноразово ставили йому і журналісти, і політичні опоненти, і навіть Президент Литви. Як людина, що має досить екзотичне для України прізвище, яка визнає і плекає своє литовське коріння, стала міським головою одного з національно найрадикальніших міст Галичини — Івано-Франківська? Якщо відкинути вкрай непередбачувану постать Леоніда Черновецького, Віктор Андрюсович, напевне, може претендувати на місце конструктивно найцікавішого новообраного мера України.

Він став обранцем більшості мешканців, які взяли участь у голосуванні 26 березня 2006 року. Зібравши майже 50 відсотків голосів, які ніким не були піддані сумніву, Віктор Анушкевичус міг би приступити до виконання обов’язків, здавалося б, без перешкод і в найближчому часі. Одначе, майже місяць з дня затвердження його міським головою територіальною міською виборчою комісією Віктор Анушкевичус не заходив у кабінет міського голови, не сідав у це крісло, хоча зустрічався з пресою та іноземними делегаціями на «нейтральній території» і терпляче чекав, коли відбудеться перше засідання новообраної міської ради, на якому він мав би прийняти присягу перед депутатами і громадою Івано-Франківська. А причиною стали амбіції представників деяких політичних сил та блоків, що пройшли (і що не пройшли) до міської ради.

Андрій Олексин: Вікторе Андрюсовичу, Ви належите до тих міських голів, які здобули найвищий рівень довіри серед своїх виборців. Також за результатами Комітету виборців України Вас визнано одним із найефективніших міських голів України. Як Ви особисто сприймаєте такі опитування, рейтинги і чи вірите їм?

Віктор Анушкевичус: Особисто я схильний вірити опитуванням та рейтингам, якщо вони не стосуються виборів та великої політики. Так, мені приємно сьогодні бачити такі результати роботи моєї команди, однак, ми не плануємо зупинятися на досягнутому.

А.О.: Одним з головних здобутків Віктора Анушкевичуса називають реформу ЖКГ — спільну з проектом розвитку ООН (ПРООН). Чи справді те, що відбулося в Івано-Франківську, можна назвати реформою? Чи це лише перший крок до реформи? Які подальші перспективи співпраці міста з ООН у цьому напрямку?

В.А.: У Івано-Франківську створено Муніципальну раду сталого розвитку, затверджено її Положення і склад Координаційного комітету. Це створено з метою сприяння реалізації проектів Програми розвитку ООН/Муніципальної програми врядування та сталого розвитку, створенню умов для реалізації принципів сталого розвитку в місті та більш активному залученню усіх верств населення до діалогу з органами місцевої влади, виробленню прозорих та ефективних механізмів планування на місцевому рівні та залучення громадян до управління. За станом на 5 квітня 2007 р. у Івано-Франківську створено 47 органів самоорганізації населення (ОСН) та 92 об’єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ). До реалізації Програми розвитку ООН/Муніципальної програми врядування та сталого розвитку у місті залучено 32 будинкових комітети (ОСН), З ОСББ, 5 житлово-будівельних кооперативів (ЖБК) та 35 шкільних громадських організацій.

У 2006 році реалізовано 22 проекти по ОСН, ЖБК на загальну суму 2,7 млн. грн.; Мережею шкільних громадських організацій — 11 проектів на загальну суму 1,3 млн. грн.

Серед проектів були виконані такі роботи: влаштування шатрових дахів; заміна підвальних розгалужень; облаштування спортивних майданчиків; заміна вікон та ін.

А.О.: Як Ви оцінюєте інвестиційну привабливість обласного центру Прикарпаття? Які ексклюзивні «рецепти» залучення капіталів має Івано-Франківськ? На Вашу думку, чи має бути перевага для власних інвесторів?

В.А.: Інвестиції як іноземного, так і вітчизняного походження є важливим джерелом коштів для розвитку економіки Івано-Франківська. Практично усі політичні сили, борючись за владу, заявляють про всіляке сприяння інвесторам.

Безумовно, політична воля та уміння органів влади «запустити» процес інвестування є важливим чинником для інвестора при прийнятті рішення про вкладення капіталів. Однак, визначальними є все ж таки чинники економічного плану.

З іншої сторони, українські міста конкурують між собою за зовнішні інвестиції, намагаючись показати свої переваги. До числа місцевих конкурентних переваг в інвестуванні, окрім природних ресурсів, належать географічне положення, рівень розвитку виробництва та інфраструктури, наявність вільних земельних ділянок під будівництво та здатність і бажання органів місцевого самоврядування якісно та оперативно працювати з інвестором.

Метою затвердженої сесією міської ради у грудні 2006 року Комплексної програми розвитку інвестиційної діяльності, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції міста Івано-Франківська на 2007—2010 роки в частині інвестиційної діяльності є створення привабливого інвестиційного клімату та розвиток інвестиційної діяльності міста для забезпечення сталого економічного зростання та поліпшення добробуту територіальної громади міста, а також поширення інформації про інвестиційні можливості міста серед міжнародних інвестиційних фондів та компаній, створення передумов для інвестицій у розвиток міста Івано-Франківська.

Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, залучених в економіку нашого міста на 1 січня 2007 року, становив 28,8 млн. дол. США, або 123 дол. США на одного жителя Івано-Франківська. Приріст іноземного капіталу за минулий рік становив 12,2 млн. дол. США.

А.О.: Хто зараз є основними іноземними інвесторами Івано-Франківська?

В.А.: Основними інвесторами, які інвестують у Івано-Франківськ, є нерезиденти Італії — 10,8 млн. дол. США (37,6 3% від загального обсягу інвестицій), Угорщини — 3,06 млн. дол. США (10,7%).

У першому кварталі 2007 року моя команда зареєструвала прямих іноземних інвестицій на загальну суму близько 1,5 млн. дол. США, з них 1,3 млн. дол. США — це внесок у статутний фонд ТзОВ «Українська побутова техніка». У лютому—січні п.р. ТОВ «У-ПРОЕКТ» ввезли швейне обладнання на суму близько 30 тис. дол. США.

А.О.: Хриплинський промвузол — суттєвий аргумент для іноземних інвесторів, щоб працювати в місті. Чи є вже нові охочі розмістити там свої підприємства?

В.А.: Безперечно, Хриплинський промвузол відіграє не останню роль у розвитку міста. Зараз Івано-Франківська область, а з нею і обласний центр набули динамічного розвитку. До нас надходить багато нових пропозицій від іноземних інвесторів, зокрема, чимало від італійців. Однак, зазначу, що не менше поступає пропозицій і від вітчизняних інвесторів.

А.О.: Івано-Франківськ — єдине українське місто, яке реалізує спільні проекти із литовськими містами, зокрема містом Тракай та столицею Вільнюсом. Наскільки ефективною та динамічною є ваша співпраця?

В.А.: Я глибоко переконаний, що у найближчому майбутньому ми налагодимо співпрацю із усіма європейськими столицями. Щодо співпраці із литовськими містами, то нещодавно івано-франківська делегація повернулася з Вільнюса, де перебувала із офіційним візитом. Метою візиту став обмін досвідом у медичній, освітній, культурній та туристичній галузях. Представники делегації провели ряд зустрічей із литовськими колегами, в ході яких обговорили проблеми та останні досягнення, ознайомилися з роботою апарату литовського муніципалітету.

Ні для кого не секрет, що Україну та Литву єднають давні історичні зв’язки, тому наше завдання ці зв’язки не лише підтримувати, але й розширювати. А той досвід, з яким Івано-Франківська делегація ознайомилася у литовській столиці, максимально сприятиме європейському розвитку Івано-Франківська.

А.О.: Які плани і перспективи для розвитку туризму в місті?

В.А.: Розвиток туристичної галузі для Івано-Франківська настільки важливий, наскільки важливим є для кожного міста залучення інвестицій. Перспективою розвитку туризму в Івано-Франківську є використання його сильних сторін, зокрема виведення на належний рівень транспортних терміналів, маю на увазі аеропорт та вокзал, близькість кордонів, сприятлива екологічна ситуація, велика кількість пам’яток архітектури різних епох та стилів, заповідна історична зона.

Окрім вигідного географічного положення та природних і рекреаційних ресурсів, в Івано-Франківську збережено культурні міфи контексту європейського міста, функціонують мистецькі осередки, що дає змогу активно розвивати мистецько-фестивальний туризм. В обласному центрі започатковано близько 20 різноманітних мистецьких фестивалів.

Безперечно, привабливості Івано-Франківську надає феноменальне поєднання кількасотлітньої культури, збереження традицій та динаміки в пошуках новітніх форм.

Зараз спільно із національними спеціалістами моя команда працює і над створенням нової туристичної програми. Основними особливостями розвитку туризму в нашому місті стане стимулювання будівництва та реконструкції туристичної інфраструктури через систему концесій, де учасникам, що запропонують найвищу ціну, надаватимуться найбільш туристично привабливі ділянки для розбудови у відповідності з екологічними нормами.

Ми працюємо над створенням сприятливих умов для інвестора із справжнім баченням перспективи, готових налагодити належне партнерство у розвитку туристичної галузі в майбутньому.

Розмову вів Андрій ОЛЕКСИН

Універсум 3–4 (161–162), 2007

Журнал Універсум 3–4 (161–162), 2007

Віктор Анушкевичус: «Івано-Франківськ має відповідати параметрам сучасного європейського міста»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олександр Кравчук Про політику національно-демократичних партій

ЕКОНОМІКА Віктор Борщевський Ліберальна модель економічного розвитку України

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Роман Яремійчук Енергетична незалежність України і вуглеводні ресурси Чорного та Азовського морів

ТОЧКА ЗОРУ Іван Дзюба: «Сьогодні основним гальмом на шляху демократичного і національно-культурного розвитку України є Верховна Рада»
Дітмар Штюдеманн: «Одного прекрасного дня Україна стане на порозі відчинених дверей Європейського Союзу»

ЕКСКЛЮЗИВ Віктор Анушкевичус: «Івано-Франківськ має відповідати параметрам сучасного європейського міста»

ЕЛІТА НАЦІЇ Анатолій Ф. Карась Безодня людського серця

ПАМ’ЯТЬ Емма Бабчук «Я — України син...» Пам’яті Бориса Гривачевського

ЮВІЛЕЇ Олексій Коновал Григорій Китастий (До 100-річчя з дня народження)

ПОЛІТИКА І НАУКА Ірина Фаріон: «Маємо формувати україноцентричне мислення українцям»