Василь Лаптійчук: «У російському генштабі вже є детальні карти всіх військових об’єктів в україні, котрі підлягають знищенню»

Коли я звернувся до спеціаліста з українсько-російських стосунків Василя Лаптійчука з проханням прокоментувати російсько-грузинський конфлікт, то відразу почув таке: «На місці Президента я б готував армію до воєнного конфлікту з Росією».

– Чому тема ворожнечі України й Росії закриває дипломатичні напрацювання? Хто в цьому винен?

– Тема ворожнечі між Росією й Україною поки що – вічна. Вона триватиме аж до створення таких умов, за яких агресор, посягнувши на Україну, неминуче зазнає поразки.

У російському Генштабі вже є детальні карти всіх військових об’єктів в Україні, котрі підлягають знищенню в перші ж години конфлікту, є плани окупації регіонів та блокування й знищення українських військових частин. Є можливість перекрити наш ефір і заповнити його російським мовленням. Власне, на наших очах відгодовуються штатні й позаштатні зрадники з числа громадян України. У Кремлі вже готові зразки відповідних заяв про «захист російських громадян» для Заходу.

– І що робити?

– Україні слід звернутися до ядерних гарантів нашої безпеки за Будапештським меморандумом. Зрештою, чому б США не запропонувати дислокувати на нашій території кілька своїх баз? Це б остудило гарячих кремлівських чекістів. Припускаю, що тільки від інформації, що в Чорне море вирушило зо два американські авіаносці, російські мародери в Грузії запанікували б і втратили боєздатність, а Кремль відразу ж пішов би на поступки.

– На Європу, значить, нам сподіватись нічого?

– На німців я б не розраховував. Вони за останні сто років щонайменше двічі ділили Україну з Росією. Не виключено, що вони й досі не можуть пробачити українцям їхньої вирішальної ролі (на боці СРСР) у розгромі під час Другої світової.

Південні європейці за газ продадуть не тільки Україну, а й щось для них ближче. Слід було б пошукати союзників у Північній і Центральній Європі, в тому числі членів НАТО, і підписати з ними договори про взаємну воєнну допомогу в разі загрози територіальної цілісності одного з суб’єктів договору.

У США й на Півночі Європи ще залишилися чоловіки. Зрештою, бажаючим захистити Україну слід просто приєднатися до Будапештського меморандуму, котрий не передбачає ні процедури застосування, ні якихось обмежень у виборі засобів та сил. Аби вони тільки хотіли… Проте я на бюргерів і буржуа не розраховував би, а готував Збройні Сили України до воєнного конфлікту з РФ за схемою «один на один».

– А що робити з Чорноморським флотом?

– Чорноморський флот РФ в Україні слід фізично й технічно ізолювати й зробити їхнє перебування настільки некомфортним, щоб вони просилися з України ще до 2017 року. Блокада інженерними засобами орендованих бухт у Севастополі унеможливить поширення метастазів на Севастополь. А проведення міжнародного аукціону на оренду севастопольських бухт з 2017 року, акціонування цих об’єктів і роздача цих акцій севастопольцям зробить мешканців міста союзниками у справі якомога швидшого виведення екологічно небезпечного й неприбуткового ЧФ РФ з території міста. У разі успішного проведення заходу, севастопольці будуть найзаможнішими городянами України.

– Говорити на таку тему, і обійти питання НАТО...

– Нині досить сприятлива ситуація для проведення референдуму щодо вступу України в НАТО. І, з уваги на реальну воєнну загрозу ззовні – з боку РФ, запитання слід сформулювати приблизно так: «Що Ви бажаєте: 1) віддати три четвертини власного прибутку на створення армії, здатної протистояти потенційному агресорові; 2) погодитись на захист України з боку світової спільноти під егідою Північноатлантичного Альянсу».

А перед цим на засіданні РНБО прийняти ухвалу про воєнну загрозу Україні з боку РФ. Приводів для цього тільки один ЧФ РФ зараз даватиме скільки завгодно. Достатньо окупації ними українських гідрографічних об’єктів та участі суден ЧФ у загарбницьких війнах.

Якщо ми не встигнемо вступити в НАТО й будемо споглядати на активність російських «дипломатів» на нашій землі, РФ нічого не завадить надати 90% населення Криму російське громадянство. Навіть за великі гроші. І повторити Південну Осетію. Згодом надати російське громадянство громадянам іншого українського регіону…

– У нас може повторитись осетинський сце­нарій?

– Україні слід унеможливити осетинський сценарій у себе: ввести кримінальну відповідальність за подвійне громадянство (в тому числі – для іноземних громадян, котрі беруть участь у його наданні), передбачити автоматичне позбавлення власників чужоземних паспортів українського громадянства й позакривати ті іноземні дипломатичні представництва, котрі порушують Конституцію України, яка однозначно забороняє подвійне громадянство.

І слід мати на увазі: Росія ніколи не виконує міжнародних договорів, якщо їй це невигідно. А вигідно їй, як правило, те, що порушує права інших. Підписуючи договір, вона не збирається його виконувати, вона готує плацдарм для тиску на партнера, пов’язаного з виконанням пунктів цієї угоди іншою стороною. Не існує договору, який би міг стримати РФ в реалізації її національних інтересів. Тож не слід боятися виходу РФ з якогось «великого» договору. Вона й так вийде з нього за день до воєнного нападу. Просто треба бути готовим захистити від агресора власну територію. Будь-які договори з РФ можуть ввести потенційну жертву лише в оману.

– Виходить, стільки років дії українсько-російського «Великого» договору тільки присипляли нашу пильність?

– І так і ні. Спершу це, дійсно, було спробою двох держав цивілізовано облаштувати міждержавні взаємини. Хоча ті, хто сьогодні в РФ при владі, вже тоді гостро критикували команду Єльцина за те, що вона, по суті, як їм здавалося, визнала українську правосуб’єктність у міжнародних відносинах і започаткувала «небезпечний прецедент» створення з України незалежної самодостатньої держави.

Найголовніше в шовіністів зуділо визнання кордонів. Бо Кремль там, де йому це дозволяють, або підминає під себе ту чи іншу державу з дефіцитом оборони, або, принаймні, як моральну компенсацію й урок для інших, розчленовує незговірливих і тримає їх ніби як на повідку.

Якби сьогодні Україна демаркувала весь кордон і забезпечила його надійний захист, усі україноненависники з часів Орди й аж до сучасників її нащадків у РФ попереверталися б у землі, а команда Путіна мала б певні іміджеві проблеми з захмелілим від відчуття безпокарності й грузинської крові російським населенням.

На встановлення кордонів з Україною РФ ніколи не погодиться або погодиться, забравши частину української території. Тож Києву необхідно невідкладно у відповідності з принципами й нормами міжнародного права делімітувати й демаркувати кордон з РФ на суші та на воді. Що раніше, то краще. Й забезпечити його охорону.

Хто проти НАТО, нехай платить за створення армії, здатної протистояти російській армаді.

Розмову вів Віктор СЛЕЗКО

Універсум 5–6 (247–248), 2014

Журнал Універсум 5–6 (247–248), 2014

Збройні сили України: міф чи реальність?

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Меморандум для ставки диявола

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Федералізація і двомовність = дестабілізація та крах України?

ВІЙСЬКО Упродовж двох десятиліть «Універсум» аналізував, попереджав, застерігав, звертав увагу: хто не хоче годувати власне військо, годуватиме чуже
Олег К. Романчук Збройні сили України: міф чи реальність?
Хто розвалює нашу армію?

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Микола Олексіїв, Олександр Козакевич Тиха війна
Без європейської колективної безпеки Україна не виживе
Василь Лаптійчук: «У російському генштабі вже є детальні карти всіх військових об’єктів в україні, котрі підлягають знищенню»
Василь Лаптійчук: «Росіяни використовують українських зрадників грубо й публічно, а потім «палять» їх поодинці й цілими партіями»

ВІЙСЬКО Олег К. Романчук Час Україні рятувати армію, щоб армія врятувала Україну