Новий досвід журналістської практики

29.09.2024

2024 року факультет журналістики розширив міжнародну співпрацю. Була підписана відповідна угода між ЛНУ імені Івана Франка та Щецінським університетом. Відтак упродовж десяти вересневих днів студенти нашого факультету журналістики отримали можливість проходити практику в Центрі медіаосвіти й інтерактивності Щецінського університету, яка включала як теоретичну, так і практичну частини.

Дарʼя Лугова: Телестудія Щецінського університету схожа на міні-версію ньюзруму: ефірна апаратна, з якої редактори регулюють прямий ефір; кімната для монтажу, і, власне, сама студія, де записують інтервʼю; професійна гримерка тощо. Для будь-якого журналіста дуже важливо вміти працювати в кадрі. Саме цьому ми вчились на майстер-класах, які проводила директорка медіацентру пані Беата Міколаєвська-Вєчорек. Перше, з чого ми почали, – це ознайомлення з професійною технікою та специфікою роботи телестудії, контентом, який вона продукує. Згодом було вивчення відеопланів зйомки. Оператор показував як виглядає крупний, середній, детальний, загальний плани. Також ми вчились знімати з різних ракурсів: «пташиного» - високого та з «жаб’ячого» - дуже низького. Також розвивали свою спостережливість і описували, що бачимо в кадрі програми, яку записували в студії.

Після цього розпочалась практична частина. Ми отримали завдання презентувати себе на камеру впродовж 30 секунд. І це виявилось набагато складніше, ніж можна було уявити. Передусім бракувало часу (а треба ж максимально зацікавити глядача), а ще давалося взанки хвилювання перед камерою. Нам допомогли проаналізувати наш запис, аби кожен зрозумів, де зробив помилки. Особливо цікавими були заняття з мови і самопрезентації, на яких здобували практичні навички роботи перед камерою.

Юлія Педюк: 13 вересня ми відвідали радіостанцію «Щецін». Нам показали ньюзрум, студії звукозапису, монтажний кабінет і кімнату операторів. Була чудова нагода поспілкуватися з професійними радіожурналістами, які докладно розповіли та показали, як відбувається підготовка до ефіру. Того ж дня відбувся наш дебют на радіо. Ми записали подкаст у форматі інтервʼю для програми «Посиденьки». Це відбувалося таким чином: ведуча запитувала нас польською, а ми відповідали українською. З нами була наша кураторка - доцентка Мирослава Рудик, яка допомагала з перекладом. Ми розповідали про наше дитинство, про те, як відбувається навчання в Україні під час війни і про ситуацію в державі загалом. Від почутого ведуча навіть плакала. Подкаст вийшов в ефір 15 вересня о 22:00. Аудиторія, на яку він розрахований, - це представники української мешини у Польщі.

Також у нас була можливість попрактикуватися на університетському радіо. В цьому нам допомагали пані Мирослава та пан Томаш. Спочатку нам провели мініекскурсію. Розповіли про заснування радіо та його сайт. Показали подкасти та новини, які там записано. Потім нас вчили керувати пультом. Пояснювали як правильно говорити в мікрофон та поводитись під час запису. Опісля ми спробували записати два групові подкасти, а потім аналізували свої помилки. Наступного дня вже записували власні подкасти про особливості нашої практики, про враження від міста Щецін. Вони були значно кращі, ніж попередні. Також ми навчилися накладати мелодії на розмову та монтувати аудіо, аби створити якісний продукт.

Підсумком нашої практики стало вручення сертифікатів проректором з питань науки професором Анджеєм Скрендо у ректораті Щецінського університету. Проректор з теплотою згадував зустріч з представниками нашого факультету під час журналістського семінару, який відбувся у травні цього року. Ми помітили, що в шафі професора Скрендо за склом був журнал «Універсум». Це сповнило нас неймовірною гордістю.

Дарʼя ЛУГОВА, Юлія ПЕДЮК




Універсум 7–8 (369–370), 2024

Журнал Універсум 7–8 (369–370), 2024