Хорвати та українці мають спільні корені

Д-р Василь-Ярослав Новицький
хімік-фармаколог, директор Українського протиракового інституту у Відні, винахідник протиракового препарату «Україн»

Професор Ярослав Михайлович Сусак випадково дізнався від своєї пацієнтки, доктора історичних наук, про те, що в Хорватії є острів, який теж називається Сусак. Відпочиваючи в Хорватії недалеко від цього острова, він не міг знехтувати можливістю побачити його.

Орендувавши маленьку яхту, ми вирушили на Сусак. Піщаний пляж, ідеально чисте море та безліч туристів улітку, які прибувають сюди заради екзотики та відірваності від континенту, є контрастом до інших сезонів: на острові залишилося тільки 50 корінних жителів. Перед поїздкою нас повідомили, що корінні мешканці розмовляють мовою, якої зовсім не розуміють хорвати. 76-річний старожил Нікола сумував на лавочці біля місцевої харчівні, оглядаючи відпочивальників. Ми підійшли до нього та попросили заговорити з нами не хорватською, а мовою острова Сусак. Я, знаючи хорватську мову, не зрозумів, що він говорив. А Ярослав Михайлович, який не знає хорватської, слухав і все схоплював. Професор Сусак дуже здивувався, що діалект старожила був схожий на мову, якою розмовляють на Косівщині в селі Вербовець, звідки він родом. В цьому селі переважна кількість жителів має прізвише Сусак.

Як нам відомо, в світі імена давали не випадково, а залежно від роду занять чи особливостей людини, як, наприклад, Ткачук, Перекотиполе чи Головатий. Сусак — водяна болотяниста рослина, яка трапляється вздовж берегів водоймищ. Його світло-рожеві квіти, зібрані у великі глечиковидні суцвіття, відразу впадають в очі. Існує офіційна думка, що назва острова Сусак (іт.: Sansego) також напряму пов´язана з цією рослиною, бо Sansego походить від Sansegus, грецької назви згаданої рослини. Науковці дотримуються думки, що острів названий на честь цієї квітки. Якщо вірити повір´ю, чотири сім´ї пересилилися на острів Сусак з України, однією з них могли бути мешканці села Вербовець з прізвищем Сусак, яке походить від одноіменної рослини.

Спільність деяких слів, наприклад, «кілько», «гой», «тай усьо», яких немає у хорватській мові, але вживаються в мові сельчан Вербовця, висуває загадку: звідки пішли хорвати? Чи справді першопоселенцями острова були носії прізвища Сусак, які вийшли з Українських Карпат, з села Вербовець, що біля Косова? Проте залишимо це питання відкритим для науковців. Лінгвістам та філологам треба поквапитись, бо залишилося тільки 50 мешканців, які мають специфічний говір, і з кожним роком їх стає все менше. Саме за допомогою мови як головного ідентифікатора існує унікальна можливість дати відповідь на це запитання.

Думка, що острів Сусак пов’язаний з Україною, не полишала нас під час усієї подорожі. Можливо, переселення народів у IV ст. привело родину Сусаків у Косівський район Івано-Франківської області або звідти — до Хорватії. До речі, на Косівщині є села, жителі яких називають себе білими хорватами.

Мота цього повідомлення — звернути увагу науковців на необхідність якнайшвидше дослідити мову мешканців острова Сусак та села Вербовець та виявити, наскільки велика спорідненість слів між двома діалектами чи це просто випадковість. Це проллє світло на те, як відбувалась міграція народів у IV ст. н.е. і що було її причиною.

Універсум 9–10 (191–192), 2009

Журнал Універсум 9–10 (191–192), 2009

70-річчя пакту Молотова-Ріббентропа: як російська розвідка кремлю догодила

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Час Україні рятувати армію, щоб армія врятувала Україну

СУСПІЛЬСТВО Володимир Вітковський Українська криза:можливості «нетрадиційного» лікування

НАШІ ПЕРСПЕКТИВИ Д-р Василь-Ярослав Новицький Хорвати та українці мають спільні корені

ГЕОПОЛІТИКА Олег Баган Геополітика і церква. Про деякі геополітичні підтексти візиту патріарха Кирила до України

ПРОФТЕХОСВІТА Ярослав Камінецький Який робітник потрібен Україні?

СПОМИНИ Костянтин Романчук Моя війна Спогади солдата

ПОЗИЦІЯ Про нашу національну свободу. Виступ Дмитра Павличка у національному театрі опери та балету в Києві 28 вересня 2009 року

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Мирослав Маринович Неспокутуваний злочин повертається примарою нового конфлікту

ІСТОРІЯ Польща у другій світовій війні
Катинь – нова сторінка московського злочину