Поет Ігор Павлюк, лауреат міжнародної Швейцарської літературної премії, презентував свою книгу «Артанія»

14.10.2021

Науковець, письменник, перекладач, професор кафедри української преси факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Павлюк став лауреатом нової міжнародної Швейцарської літературної премії – 2021 за книгу вибраних віршів «Артанія» («Arthania»), видану українською та англійською мовами у США.

Книга побачила світ у видавництві Dorrance_Publishing_Company у 2020 році. Перекладачем вибраної поезії став львів’янин, емігрант у США Юрій Лазірко, редакторами – англійська поетеса Хіларі Ширз, а також перекладачка, писанкарка та філологиня Ганна Косів.

«Подати книгу віршів «Артанія» на Швейцарську міжнародну премію запропонували самі американські видавці. Я погодився і ось через пів року, днями, несподівано отримав листа від журі. Здобуття престижної світової премії з літератури є серйозним реалізаційним кроком для кожного письменника. А відтак, я гордий здобути звання лавреата. Писати книги, займатися наукою – це моя місія, моя робота. І водночас – це відповідальність за Україну, адже щоразу представляєш свою державу у світі», – переконаний поет-професор.

Варто зазначити, що Ігор Павлюк уже вдруге удостоєний престижної світової премії. Першу Ігор Зиновійович отримав від британського ПЕН-клубу за книгу «Політ над Чорним морем» («A FlightOvertheBlackSea»): як одну зі ста найкращих книжок світу за останні 10 років, які підтримані британським ПЕН-клубом. Після нагородження письменник отримав не менш престижне запрошення на членство у ПЕН-клубі, на яке з радістю погодився.

Назва книги цікава та незвична – за словами автора, «Артанія» – це стародавня назва України в тогочасних кордонах. Тематика віршів, опублікованих у збірці – різноманітна, але основоположна для кожного письменника – це кохання, філософія і Батьківщина. Варто зауважити, що книга віршів «Артанія» чи не єдина книга серед українських письменників, грандіозну передмову до якої («Література Ігоря Павлюка не для розваги») написав Нобелівський лауреат, всесвітньо відомий письменник Мо Янь.

Поет також відзначив, що спонсором видання книги «Артанія» став канадський родинний Фонд Піцюрів, головою якого вже багато років є українська емігрантка Євгенія Піцюра-Швець. З 1999 року за сприяння фонду було видано понад 60 тисяч примірників різної літератури, яку безкоштовно розповсюджують в навчальних закладах і бібліотеках України. Тож завдяки фінансовій підтримці Фонду «Артанію» читають у всьому світі.

Нагадаємо, професор Львівського університету імені Івана Франка Ігор Павлюк також є лауреатом Народної Шевченківської премії, всеукраїнських літературних премій імені Василя Симоненка, імені Бориса Нечерди, імені Маркіяна Шашкевича, імені Григорія Сковороди, міжнародної літературної премії імені Миколи Гоголя «Тріумф», а також членом Асоціації європейських письменників.

Цьогоріч Швейцарська літературна премія стала ще однією престижною світовою нагородою для письменників різних країн. Вона «має на меті об’єднати людей з усього світу, сприяти обміну емоціями та поліпшувати мовну культуру».

Пресцентр ЛНУ імені Івана Франка