Видавнича діяльність «Просвіти»

23.09.2023

У драматичний і трагічний час війни України з Московією майже вся поміч діяспори спрямована на гуманітарну та медичну допомогу українському народові. Але частина коштів, хоч і невелика, використовується на видавничу справу — на видання книжок, журналів, газет. Друковане слово у цей час дуже потрібне, тож обласні «Просвіти» в Україні видають, хоч і невеликими накладами, книжки та збірники творів для молоді та дорослих.

У Полтаві в серії «Просвітницька книгозбірня» 2022 року було видано «Гетьман України Пилип Орлик» Людмили Шендрин та «Григорій Китастий, автобіографія», а 2023 року — спогади Миколи Кульчинського, голови Полтавської обласної «Просвіти» під назвою «У Нашій Хаті Радянського Союзу не було».

Рівненська «Просвіта» 2021 року видала денники очільниці Рівненської «Просвіти» Євгенії Гладунової-Борейко — «Із Глибини Просвітянського серця», а 2023 року літературний альманах творчости молоді «Проріст» та спомини «Скарбничий Просвітянського Духу», присвячені 90-річчю Михайла Борейка, визначного просвітянина і громадського діяча Рівненщини.

Херсонська «Просвіта» перед ворожою навалою встигла видати «Нариси з Історії Літературного Клубу «Еліні», 1987-2022 рр» Оксани Олексюк та «Громадський Співак і Громадський Діяч Іван Бурлана» Олега Олексюка. Авторам довелося залишати домівки і їхати на Захід України.

«Буковинська Ластівка», літературно-просвітницький журнал, був заснований в 1922 році, а відновлений 1993 року. Тут друкуються твори молодих письменників і статті про сучасних героїв. Історичну повість «Подвиги Лісового Хлопчика» Юрія Кушніра, присвячену героям, полеглим за незалежність України, було видано 2022 року.

Івано-Франківська «Просвіта» видала «Під куполом неба твого, Україно» Ольги і Романа Бойчук. Це літературно-художнє видання поезій,прозових текстів і пісень для дітей і молоді на патріотичну тематику. Також було видано «Молитовник захисника України-«Мати Божа, змилуйся над Україною».Газета «Галицька Просвіта» виходить раз на тиждень.

Збірку поезій «Вічне Воскресіння» голови Самбірської «Просвіти» Олександри Сумарук було видано в 2022 році. До неї увійшло 98 поезій, написаних у різні роки. Велика частина творів присвячена боротьбі України за незалежність.

Крім фінансової помочі на видавничу діяльність «Просвіти» України, Товариство Української Мови (ТУМ) також допомагає журналам і газетам в Україні: журнали «Універсум» (Львів) і «Бористен» (Дніпро); газети «Світ-інфо» (Чернігів) та «Слово Просвіти» (Київ).

Допомога на видавничу працю «Просвіти» в Україні була можлива через княжу допомогу від св.п. Мирослави Наливайко, св. п. Омеляна Мельника, Demus Foundation, Heritage Foundation, Selfreliance Foundation.

Велике Їм Спасибі!

Віра Боднарук,
голова Товариства Української Мови

Світлина з архіву Боднаруків

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні