Видавнича праця просвітян України

19.06.2024

У тяжкий воєнний час просвітяни України продовжують свою виховну працю серед підростаючої молоді. Вони видають книжки та збірки матеріялів, які формують патріотичний світогляд та організовують зустріч з молоддю у школах, вищих навчальних установах та бібліотеках.

У Полтаві до 210-річчя Тараса Шевченка вийшла книжка «Три Літа» – вибрана поезія геніяльного Поета. Вступне слово написав Микола Кульчинський, голова полтавської обласної «Просвіти», старанням якого була видана ця книжка. Її презентація відбулася у різних міських бібліотеках Полтави та біля пам’ятника Шевченку. Молодь із зацікавленням слухала розповіді Миколи Кульчинського про творчість Шевченка та його вплив на визвольний рух в Україні.

Голова Хмельницької «Просвіти» Віталій Міхаловський повідомляє про травневі заходи до Дня Героїв та Дня перепоховання Тараса Шевченка. Відбулися зустрічі зі студентами Хмельницького кооперативного інституту та студентами Хмельницької гуманітарно-педагогічної Академії, де була представлена книга воїнів-письменників Хмельницької територіальної громади «Герої серед нас».

Чернівецька «Просвіта» нещодавно видала два томи матеріялів «Ластівка: політ через час». Ця праця – узагальнення дитячого журналу «Буковинська Ластівка», який виходив у минулі роки. Презентація відбулася у відділі української діаспори Чернівецького Обласного краєзнавчого музею, де взяли участь автори, упорядники, дописувачі та читачі часопису.

Рівненська міська «Просвіта», яку очолює Катерина Сичик, завершила книгу про працю міського обєднання упродовж останніх 20 років. У ній описано вплив цієї громадської організації на розвиток освіти та національно-патріотичне виховання дітей і молоді. Книжка потребує фінансової помочі.

Товариство Української Мови (ТУМ-США) радо допомагає «Просвітам» у виданні українських книжок і журналів та бажає їм якнайкращих успіхів у їхній важній виховній праці.

Віра БОДНАРУК,
голова Товариства Української Мови (США)

18 червня 2024

Залучені світлини від Полтавської «Просвіти (з архіву Боднаруків)

Полтава. Презентація біля пам’ятника Тарасу Шевченку

Полтава. Біля пам’ятника Шевченку, Микола Кульчинський дарує «Три Літа»


Полтава. Учителі та учні старших кляс Розсошинської гімназії

Полтава. Учителі та учні старших кляс Розсошинської гімназії з Миколою Кульчинським

Полтава. Учні 19-ї школи. Центральна бібліотека

Універсум 5–6 (367–368), 2024

Журнал Універсум 5–6 (367–368), 2024