«Шевченко – Дух Прометея!» – шевченківський вечір у південно-західній Флориді

16.03.2023

Українська громада в південно-західній Флориді мала велику приємність взяти участь у відзначенні 209-х роковин геніяльного Поета України –Тараса Шевченка. Свято, організоване Громадським Комітетом, відбулося 11 березня в Осередку ім. св. Андрія в Норт Порті, Флорида.

До святочно прибраної залі з великим портретом Шевченка та світлинами на екрані прибула численна публіка, щоб почути творчість Шевченка у слові та пісні.

Свято відкрила голова Громадського Комітету Віра Боднарук, нагадавши присутнім, що дух Шевченка витає повсякденно над українським народом і закликає боротися за свою державу, за свої права, а свою незалежність. У минулому поезія Шевченка будила пригноблений, закріпачений український народ, щоб він боровся за незалежність, бо тільки «в своїй хаті, своя правда, і сила і воля». Сьогодні у жорстокій війні з Московією його слова надихають українських воїнів відважно боротися за Українську державу до Перемоги.

Ведучий програми Ігор Раковський тепло привітав учасників Вечора, серед них і недавно прибулих з України, які доповнюють ряди української громади і долучуються до її культурного життя.

Вірш «Учітеся брати мої» гарно виконали діти з України: Уляна Пилипенко (з Києва), Єва Остаповець (з Рівненської області) та Єва Даніловець.

Вірш «До Шевченка» Святослава Караванського з великим почуттям деклямувала Ольга Бабчук. Громадський хор під умілою диригентурою др. Юрія Шевчука виконав пісні «Зоре моя вечірняя» та «Думи мої».

Спеціяльною атракцією вечора був виступ бандуриста Івана Шміла з Чікага та юного скрипаля, 13-річного Андрія Падковського, який прибув з України в жовтні минулого року.

Андрій разом із бандуристом Шмілом прекрасно виконав «Мелодію» Мирослава Скорика та соло на скрипці «Ой у лузі червона калина». А потім полунав прекрасний спів та гра на бандурі Івана Шміла, який чарував слухачів в’язанкою українських пісень. Публіка дякувала йому гучними оплесками.

На закінчення програми Громадський хор виконав «Садок вишневий» та «Заповіт», який співали всі присутні.

Члени хору: перший ряд (зліва-направо) –Уляна Стадник, Катя Шевчук, Марія Кудибабюк, Віра Боднарук, Ліда Яхницька, Галя Ліснича,Таня Сілецька; другий ряд – др. Юрій Шевчук, Рома Лотошинська, Христина Шелдон, Женя Бабенко, Ліда Крамарчук, Рома Лонг; третій ряд – Богдан Боднарук, Іван Бутрій, Василь Фесьо, Гері Пітух, Остап Мацілинський, Орест Грицик

Ведучий Ігор Раковський, який дуже вміло і цікаво провадив святочну програму подякував всім виконавцям програми та членам Громадського Комітету за успішну організацію Вечора в честь Шевченка. Запросив всіх на товариську зустріч при каві та солодкому.

На пам’ять про вечір залишилася мистецька програмка, яку виконала Ліда Білоус, де подані імена всіх, хто був причетний до успіху Вечора: Віра Боднарук, голова Громадського Комітету, Віктор Лісничий, Нуся Мацілинська, Клара Шпічка, Галя Ліснича, Богдана Пужик., Рома Гуран, Богдан Боднарук, Леся Попель та Катя Стецюк.

Віра БОДНАРУК,
Голова Громадського Комітету

Норт Порт, Флорида
14 березня 2023 року

Залучені світлини Віктора Лісничого

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні