«Домашні завдання» Зеленського: «Вагнергейт» та «токсичні» Коломойський і Єрмак

09.09.2021

Якби Україна дійсно була правовою державою, як це закріплено в Конституції, мала незалежні правоохоронні інституції і суди, то Зеленський і Єрмак лише за зрив спецоперації «вагнерівців» і викрадення Чауса уже відбували б покарання у Менській виправній колонії №91 і шили робочі рукавиці разом з Чаусом–хабарником.

Думаю, що це було б справедливо.

Із 31 серпня по 3 вересня президент країни Володимир Зеленський перебував у США з робочим візитом.

Аналіз досягнутих домовленостей між Україною і США та обговорених питань під час зустрічі президентів Байдена і Зеленського за «за критими дверима» дали експертам можливість зробити такі висновки.

Візит президента Зеленського до США і його переговори з Байденом в цілому були позитивними, успішни ми і корисними для України (як ні за одного з попередніх президентів),- зазначають незаангажовані експерти.

Про це зокрема, заявив народний депутат багатьох скликань Тарас Стецьків в ефірі Еспресо ТV (

) і експерт із Вашингтону Юрій Швець, який зазначив, що «зустріч Зеленського і Байдена – це удавка для Путіна» (
).

«Підписані угода в оборонній сфері та меморандум в енергетичній – це конкретний і вимірювальний результат візиту українського президента до США. Великий позитив – це рамкова угода з оборони. Найпродуктивніше – це укладена угода «Енергоатому» з «Вестінгазу» про будівництво пілотного енергоблоку. Загалом візит результативний, вважає старший науковий співробітник Національного інституту стратегічний досліджень Валерій Кравченко.

Ексміністр закордонних справ України Павло Клімкін дав таку оцінку візиту Зеленського. «Я вважаю його нормальним. Я не вважаю його успіхом, не вважаю провальним». Загалом він охарактеризував візит Зеленського як «достойний».

Директор центру дослідження міжнародних відносин Микола Капітоненко вважає, що «Загалом візит був невдалим».

Україна в результаті візиту Зеленського до США отримала більше зобов’язань, ніж нових перспектив, вважає політолог, керівник проєктів Digests & Analytics Ukraine Вадим Хомаха.

Західна преса наголошує на тому, щоукраїнський президент є другим європейським лідером, який зустрівся з Байденом в Овальному кабінеті, і бачать у цьому «чіткий сигнал підтримки». Наприклад, стаття в The New York Times вийшла під заголовком «Байден запевнив українського лідера у підтримці проти російської агресії».

Газета Los Angeles Times написала: «Байден значно підсилює підтримку Зеленського. Прийом українського президента в Овальному кабінеті це – чіткий сигнал, який показує, яким важливим Байден вважає захист України». Видання згадує про 60 мільйонів доларів безпекової допомоги від США та комерційну угоду на 3 мільярди, яку уклали президенти.

LA Times відзначила, що високопосадовець США наголосив, що Байден приділяє Україні «стільки ж уваги, як й іншим європейським країнам, якщо не більше».

Почався процес відновлення довіри до України і зміцнення стратегічних партнерських, військово-політичних і економічних зв’язків між двома країнами. Експерти розвідок США наголосили, що повна довіра може бути лише за умови ліквідації резидентури і агентури спецслужб РФ в центральних органах влади України та олігархату, на якому тримається влада Зеленського.

На цьому також акцентував увагу державний діяч, дипломат, представник України в ТКГ на переговорах в Мінську Роман Безсмертний в ефірі Еспресо ТV, заявивши, що «все блокують питання російської резидентури й олігархів» (див. тут:

).

Опитування соціологічної групи «Рейтинг» показало, що 48% опитаних оцінюють як успішний візит Зеленського до США (а 7% – навіть дуже успішним). 28% – вважають його невдалим і 17% – нічого не знають про це або вагалися з оцінками.

Одних помирили, інших…

Декілька американських чиновників і сенаторів (на правах анонімності) заявили, що адміністрація президента США і штаби обох американських партій (Демократичної і Республіканської) прийняли для себе непублічні політичні рішення щодо Петра Порошенка і Юлії Тимошенко. Які саме – це одна з найбільш інтригуючих тем на найближче майбутнє окремих політиків в Україні. Розкривати цю тему зараз, думаю, передчасно. Наберіться терпіння, згодом все обнародую.

Нагадаю лише результати соціологічного дослідження, проведеного 2–4 вересня Соціологічною групою «Рейтинг», які засвідчили: «Якби найближчим часом відбулися вибори президента України, то 31,1% проголосували б за Зеленського (серед тих, хто голосуватиме та визначилися з вибором), порівняно з початком серпня його рейтинг зріс з 27 до 31%».

Порошенка підтримали б 13,3%, Бойка – 10,9%, Тимошенко – 9,2%, Смешка – 6,1%, Гройсмана – 5,7%, Мураєва – 5,7%, Ляшка – 4.1%, Разумкова – 3,7%, А. Яценюка – 3,1%.

«Рейтинг довіри до політиків очолює В. Зеленський, якому довіряють 50%, не довіряють – 48%, таким чином Зеленський повернув позитивний баланс довіри, який мав на протязі першого року правління»,- робить підсумок соціологи групи «Рейтинг». Лідеру «Європейської солідарності» Порошенку довіряють лише 26%, не довіряють – 71%.

США помирили (після викрадення екссудді Чауса) українського і молдавського президентів Зеленського і Санду, які необхідні США для зміцнення їхньої присутності в Східній Європі у протистоянні з путінською Росією.

Підсилили зусилля Санду і Зеленського в боротьбі з вітчизняними олігархами, які пов’язані між собою як «бізнес-партнери», що мають «спільний кримінально-корупційний і контрабандний кейс в Молдові» і «сприяли виживанню сепаратистської влади Придністров’я».

Американці запропонували українській і молдовській стороні створити з іншими країнами (в яких «наслідили» олігархи) спільну міжнародну слідчу комісію для розслідування злочинів і запевнили, що будуть сприяти цій комісії.

Зазначу, що це одне з питань, де інтереси президентів Молдови і України щодо «посадки» двох друзів-олігархів повністю співпадають. Експрезидент Грузії Саакашвілі підтримав їх устремління.

Державний департамент США тимчасово «закрив очі» (допоки Зеленський буде «слухняним» і виконує «домашнє завдання») зокрема, на такі питання як:

– провал операції по затриманню «вагнерівців», у проведенні якої брали участь спецслужби США (про це Зеленському жорстко нагадали під час закритої зустрічі з Байденом: див. тут:

);

– викрадення Чауса в Молдові за наказом Зеленського;

– притягнення в Україні до кримінальної відповідальності олігарха Коломойського, від якого Зеленський залежить фінансово, медійно і політично;

– звільнення Єрмака з посади глави Офісу президента України, який, за твердженням експертів, є агентом ФСБ Росії під псевдонімом «Козир», а за словами Зеленського: «Він був і є моїм другом».

«Єрмак – потужний менеджер, реальний патріот України, який дуже багато працює заради України. Він прийшов зі мною, він піде зі мною. І не залишиться на будь-яких посадах», – заявив Зеленський в ефірі телеканалу «1+1» 24 червня 2021 року. Єрмак називає себе «щитом президента».

«Слон у кімнаті»

У Вашингтоні Зеленському також нагадали його розмову з тодішнім президентом США Трампом 25 липня 2019 року, внаслідок якої останньому оголосили імпічмент. У зв’язку з цим британська The independent написала, що «присутність Андрія Єрмака під час зустрічі президентів Зеленського і Байдена була вкрай незручною, про яку не говорили» («elephant in the room» – фразеологізм, що дослівно перекладається як «слон у кімнаті»).

«Адже саме Єрмак був головним контактом Трампа – Рудольфа Джуліані, коли той намагався змусити Зеленського приєднатися до кампанії проти Байдена»- наголошує газета.

Високопосадовець в адміністрації Байдена «дипломатично» відгукнувся на присутність Єрмака, сказавши журналістам: «Ми дуже охочі почати роботу з командою Зеленського».

Пам’ятають все: і Оман, і обман…

Не забули у Вашингтоні і про таємний візит Зеленського з Єрмаком в Оман на початку січня 2020 року, зустрічі там з посланцем Путіна і повернення в Київ на чартерному літаку, на якому в Оман прилетів секретар РБ Росії Патрушев.

Нагадаю. 1 січня 2020 року, як повідомили ЗМІ, в ОП заявили, що президент Зеленський буде на відпочинку в Карпатах мінімум до 9 січня, а то і довше. Зеленський катався на лижах, робив селфі з відпочиваючими. Інформація про його відпочинок і світлини з ним були масово поширені в соціальних мережах Інтернету. Так була створена «димова завіса», щоб сховати таємну поїздку Зеленського в Оман для зустрічі з довіреною особою Путіна, яка, за моєю інформацією, була запланована ще в грудні 2019 року.

А вже 2 січня, під вечір Зеленський непомітно покинув свою резиденцію «Синьогора» в Івано-Франківській області і повернувся до Києва.

Після цього без розголосу Зеленський разом з родиною і своїм помічником Єрмаком рейсовим літаком полетів в Оман. Поселилися в п’ятизірковому готелі Al Bustan Palace Ritz-Carlton Hotel на березі Оманської затоки. Готель знаходиться недалеко від посольства РФ в столиці країни Маската.

5 січня спецслужби Росії злили в ЗМІ світлини перебування Зеленського в Омані (на фото), яке він приховував від українців. Це було психологічним тиском на Зеленського з метою, щоб він був зговірливим на переговорах з «людиною Путіна». Окрім того, опублікування світлин змусило президента Зеленського і його офіс придумувати різні брехливі версії його утаємниченого візиту в Оман: «поїздка приватна, за свій рахунок», «відсвяткувати Різдво з родиною», «провести важливі робочі зустрічі з керівниками Оману» і таке інше.

8 січня опівночі чартерним літаком Bombardier Global Express 6000 із бортовим номером 9H-VJN до Маскату прилетів секретар Ради Безпеки РФ Микола Патрушев (самий близький соратник президента Росії Путіна) для зустрічі, за моєю інформацією, з Зеленським.

На передодні, 7 січня з «несподіваним» таємним візитом в Сирію прибув президент Путін і міністр оборони Росії Шойгу, яких на командному пункті групи військ ЗС РФ зустрів президент Сирії Башар Асад. Путін привітав російських військових з Різдвом Христовим. Пізно ввечері 7 січня Путін вилетів в Туреччину. Про таємний візит Путіна в Сирію російські ЗМІ повідомили лише, коли він прибув у Туреччину.

Вранці (о 06:14 за іранським часом, за київським 04:44 – різниця півтори години) 8 січня військові Корпусу вартових ісламської революції зенітно-ракетним комплексом «Тор-М1» російського виробництва навмисно збили пасажирський літак МАУ через декілька хвилин після вильоту з аеропорту. Літак виконував міжнародний рейс Тегеран – Київ. Загинули всі пасажири і екіпаж літака.

Радіо Свобода провело власне розслідування обставин одночасного перебування президента України Зеленського, його помічника Єрмака і секретаря РБ РФ Патрушева в Омані 8 січня 2020 року. Викладені в статті «Оманлива відпустка» фактичні дані вказували на високу ступінь ймовірності (майже як факт) зустрічі Зеленського і Патрушева (див. тут: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30432845.ht...; https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30434735.ht...).

В офісі президента України відразу заперечили зустріч Зеленського з Патрушевим і заявили, що інформація в статті «цілком і повністю не відповідає дійсності», що в сюжеті «все від початку до кінця неправда» і навіть погрожували редакції «Радіо Свобода» судом. Повернення ж Зеленського в Київ на чартерному літаку Патрушева, на якому той прилетів в Оман, пресслужба президента не коментувала.

В аналогічний спосіб Зеленський і Єрмак майже рік брехали українському народу, коли заперечували сам факт існування спецоперації по затриманню «вагнерівців».

Наприклад, 18 серпня 2020 року в ефірі програми «Свобода слова Савіка Шустера» глава Офісу президента Єрмак спецоперацію із затримання «вагнерівців» назвав: «детективною історією, яка була вигадана від самого початку і до кінця».

20 серпня Зеленський охрестив «маячнею» інформацію про «злив» спецоперації із затримання «вагнерівців». «Я не знаю ні про який «злив» якоїсь операції»,- заявив (збрехав!) Зеленський в інтерв’ю «Радіо Свобода».

У відповідь на уточнювальне запитання журналіста, чи планувалася така операція, Зеленський роздратовано перепитав: «Навіщо ви ставите таке провокаційне запитання? Навіщо зараз ви президенту України кажете, що операція планувалася?».

24 червня 2021 року в інтерв’ю телеканалу «1+1» Зеленський зізнався, що спецоперація з затримання «вагнерівців» в Україні дійсно готувалася. Ідея операції щодо «вагнерівців» «була інших країн, не України»,- додав він (див.:

).

За моєю інформацією (в достовірності якої я не сумніваюся), зустріч Зеленського, Єрмака і Патрушева відбулася 8 січня в посольстві РФ в м. Маскат, район Шатти Эль-Курум, ул. Сарудж, проїзд 3032, жилий комплекс Сарфейт (напроти готелю Гранд Хайят) і тривала з переривами понад п’ять годин. Патрушев вів розмову досить жорстко, з елементами шантажу і залякування президента Зеленського.

Основне питання, яке обговорювалося – це «особливий статус Донбасу, інтеграція «нового» Донбасу на умовах Москви та проведення місцевих виборів влітку 2020 року. Окрім того Патрушев проінформував Зеленського про перебування Путіна в Сирії і збиття літака МАУ, натякаючи, що таке може трапитися і з літаком, на якому Зеленський буде повертатися до Києва.

Знищення українського літака Патрушев використовував як спосіб залякування Зеленського і він змушений був повертатися до Києва на чартерному літаку Bombardier Global Express 6000, бортовим номером 9H-VJN, на якому Патрушев прилетів в Оман.

Патрушев прилетів з Москви в Оман, а Зеленський повернувся з Оману в Київ.

З Оману Зеленський вилетів о 21 годині 8 січня і прибув до Києва (аеропорт «Жуляни») близько третьої години ночі 9 січня, через 19 годин після оголошення його пресслужби о 8 годині ранку 8 січня про те, що він «терміново повертається з Оману» у зв’язку з збиттям пасажирського літака МАУ над Тегераном.

Встановлений незаперечний факт – секретар РБ РФ Микола Патрушев прилетів із Москви в Оман опівночі 8 січня чартерним літаком Bombardier Global Express 6000, бортовим номером 9H-VJN. А вже ввечері (о 21 годині) того ж дня цим же бортом скористався президент Зеленський для повернення в Київ.

З метою приховати переговори Зеленського і Патрушева посольство Росії в Омані в пожежному порядку організувало для президента України Зеленського зустрічі (в яких брав участь і Єрмак) з виконавчим президентом Державного генерального резервного фонду і міністром, відповідальним за закордонні справи Оману (на фото).

Через місяць після повернення з Оману президент Зеленський у лютому 2020 року звільнив Андрія Богдана з посади глави ОП і замість нього (за пропозицією Кремля?) призначив Єрмака, ввів його до складу РНБО і призначив політичним радником керівника України в Нормандському форматі (який, за твердженням експертів, є агентом ФСБ під псевдонімом «Козир»).

«Оперативний захід №16…GF»

Нагадаю про зустріч Зеленського з главою МІ-6 Річардом Муром, яка відбулася 8 жовтня 2020 року. Місяцем раніше до неї, 4 вересня в газеті «Україна молода» я опублікував статтю з заголовком «Служу Росії? Як спецслужби США виявили ЗЕ! «кротів» Москви на Банковій».

Особливу увагу на неї звернули працівники окремих посольств країн – членів НАТО в України, з якими я мав зустрічі після виходу статті.

Прочитавши її, ви зрозумієте, чому Зеленського «покликали на килим» до керівника МІ-6 за «джентльменською порадою» прем’єр-міністра Великої Британії Бориса Джонсона.

14 лютого 2020 року група американських сенаторів від Демократичної та Республіканської партій (Крістофер Мерфі, Рональд Джонсон і Джон Баррассо) відвідала Україну і зустрілася із президентом Зеленським (на фото).

18 лютого сенатори передали свої міркування, викладені в доповіді про результати свого візиту в Україну, Комітету з питань зовнішніх зв’язків Сенату США.

Основний розлом думок з приводу військової допомоги Україні був у питанні про розширення співпраці розвідувальних структур США та України й підвищення рівня переданих Україні розвідувальних даних від США, в тому числі й більш повних даних космічної розвідки, на чому наполягала частина членів сенатського комітету з внутрішньої безпеки та державних справ.

Проти цього активно виступало керівництво Національної розвідки США.

Після досить гострих дискусій за пропозицією одного з сенаторів було реалізовано «оперативний захід №16...GF», який означав, що спецслужби США проводять комплекс оперативних і розвідувальних заходів iз верифікації та документування зв’язків вищого керівництва України, в тому числі і президента Зеленського, з державними структурами РФ, в першу чергу з її спецслужбами.

Для глибшого розуміння що таке «оперативні заходи №16...GF» рекомендую керівникам СБУ, ГУР і СЗР ознайомитися з моєю публікацією в «УМ» (7 лютого 2018 р.) під заголовком «Ігрища на крові: «Фіговий листок» американських санкцій проти Росії», де йдеться, зокрема, про політичні ігри Путіна і Трампа, спецслужб США і РФ та їх «специфічні» контакти і домовленості у зв’язку з російською агресією проти України і збиттям малайзійського пасажирського літака МН17 російським екіпажом ПЗРК «Бук» 53-ї ЗРБ ППО Росії (див. тут: https://www.umoloda.kiev.ua/number/3271/180/120326).

Викладені мною фактичні дані вказували на те, що президент США Дональд Трамп міг бути завербованим КДБ СРСР ще в молоді роки «на перспективу». В статті я передбачив, що Трамп закінчить свою кар’єру імпічментом. Що і сталося.

Колишній кадровий офіцер зовнішньої розвідки КДБ СРСР, який свого часу працював в резидентурі в Вашингтоні, Юрій Швець (з ним я добре знайомий з 2002 року) розповів британському виданню The Guardian, що 45-го президента США Дональда Трампа радянські та згодом російські спецслужби вербували в якості «активу» впродовж 40 років.

Видання зазначає, що у книзі Крейга Унгера «Американський компромат» (American Kompromat: How the KGB Cultivated Donald Trump, and Related Tales of Sex, Greed, Power, and Treachery, дата публікації 26 січня 2021 року) йдеться про те, що Трамп вперше потрапив «на радар» КДБ ще 1977 року, коли одружився на чеській моделі Івані Зельнічковській. Тоді його кандидатуру почали опрацьовувати спецслужби тодішньої Чехословаччини під кураторством КДБ СРСР.

За словами Швеця (який давно отримав громадянство США), Дональд Трамп був залюбки готовим ретранслювати антизахідну пропаганду.

«Це приклад того, як людей вербують, коли вони ще студенти, а потім вони займають важливі посади. Щось подібне трапилося у випадку з Трампом. Вони досконально вивчили його особистість, розуміли, що він за людина. У КДБ знали, що він надзвичайно вразливий інтелектуально та психологічно, схильний до лестощів», – наголосив Швець.

Обставини вербовки Трампа, з ким із спецслужб Радянського Союзу, а потім Росії він мав зв’язки та як був «злитий» в пресу дивіться на ютуб каналі Юрія Швеця «Як вербували Трампа», відео №19 і №20 (впевнений, що не пожалієте за витраченим часом):

На необхідність застосування «№16...GF» вплинуло й оприлюднення тексту липневої 2019 року телефонної розмови між Трампом і Зеленським, через яку розпочали процедуру імпічменту щодо президента США. Стенограма їх розмови була оприлюднена напередодні їхньої зустрічі 25 вересня 2019 року на полях 74-ї сесії ГА ООН.

Іншими словами, США вирішили провести оперативну перевірку самого Зеленського, його близького оточення та призначених президентом керівників спецслужб і силових відомств на предмет того, чи не є вони «кротами» Москви – агентами спецслужб Росії.

Останньою краплею для прийняття цього рішення став таємний візит Зеленського з Єрмаком в Оман на початку січня 2020 року і зустріч їх iз представником Путіна. Після повернення в Київ Зеленський призначив Єрмака керівником свого офісу (11.02.2020) і членом РНБО (12.02.2020).

За оцінкою старшого наукового співробітника Центру глобальної свободи та процвітання Інституту Катона (Вашингтон, США) Андрія Ілларіонова: «…як мінімум з липня 2019 року й до сьогодення всі більш-менш значимі ініціативи та дії пана Єрмака працюють на Росію».

Суть оперативного заходу «№16…GF» була проста. Залучивши як довіреного учасника розвідку Великобританії МІ-6, через ГУР МО України США запропонували українській стороні свою участь в операції по затриманню «вагнерівців», які воювали як на території України, так і на території Сирії та Лівії.

Сам результат операції по затриманню «вагнерівців» майже не цікавив США і Великобританію. Участь Росії в сирійському і лівійському воєнних конфліктах добре задокументовано спецслужбами США і декілька сотень «вагнерівців» були знищені в пісках арабських країн.

Головним для США була фіксація наявності (або відсутності) витоків інформації та її обсягів у Росію з українських державних структур: офісу президента, МО, ГУР, СБУ, СЗР.

Українська сторона (президент Зеленський, глава його офісу Єрмак і керівники спецслужб) навіть не здогадувалася, що розвідка США при взаємодії з союзниками Великої Британії МІ-6 та інших країн НАТО проводила операцію «китайська шкатулка» або «подвійне дно» (назва моя – умовна). ГУР і СБУ було запропоновано провести спільну операцію по вербуванню найманців ПВК «Вагнера» на роботу в Сирію і Венесуелу. Виманити їх із Росії в Білорусь, а далі літаком до Туреччини. Потім вимушена посадка літака на одному з аеропортів України і захопленням «заробітчан». Як кажуть, класика жанру і ніякого міжнародного скандалу не було б.

Операція була розроблена ГУР МО і СБУ разом із спеціалістами спецслужб США, Великої Британії і Туреччини, які мають досвід проведення подібних операцій і володіли повним обсягом інформації про ПВГ «Вагнер». Американці запропонували ГУР МО України через військове відомство Англії об’єднати зусилля iз затримання «вагнерівців», які вчинили воєнні злочини в Україні, Сирії і Лівії.

Українська сторона з вдячністю погодилася на пропозицію, оскільки ГУР і СБУ самостійно вели оперативний пошук i фіксації місця перебування та документування даних про російських найманців-бойовиків, які брали участь у бойових діях на Донбасі проти України, після збиття ними українських військових літаків, гелікоптерів і пасажирського літака Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 році.

Спільна операція спецслужб України і США по «вербуванню вагнерівців на роботу» і тримання їх в майбутньому розпочалася з санкції президента Порошенка приблизно за рік до обрання Зеленського президентом України (21 квітня 2019 року). Генпрокурор Юрій Луценко залишався на своїй посаді до 29 серпня 2019 року. Голова СБУ Василь Грицак був звільнений 27 грудня 2019 року. Пізніше до операції була залучена спецслужба Туреччини (член НАТО).

27 серпня 2020 року в ефірі «Право на владу» Луценко підтвердив, що українські спецслужби iз західними партнерами дійсно проводили масштабну спецоперацію щодо затримання «вагнерівців».

«Я знаю, що всі ці розмови були задокументовані в минулому році в рамках одного кримінального провадження і в рамках співпраці українських спецслужб із західними і близькосхідними партнерами. Ці «вагнерівці» були знайдені, їм було поставлено запитання про участь у військових злочинах на території України. У Міністерстві оборони та СБУ проводили оперативні записи, які надсилали до Генеральної прокуратури України», – сказав Луценко.

Саме головне: керівництво спецслужб України і президент Зеленський не знали, що для американських і британських колег пріоритетною метою в спільній операції було виявлення російських «кротів» в оточенні новообраного президента України Зеленського і серед призначених керівників спецслужб та оборонного відомства і чи не є агентом ФСБ (Путіна) сам Зеленський.

Для нових керівників спецслужб України коротко поясню суть спецоперації під умовною назвою «китайська шкатулка», яку досить часто практикують спецслужби Заходу (шкатулка-головоломка, яка може бути відкрита лише після якоїсь неявної дії або серії маніпуляцій. Для відкриття шкатулки потрібний рух ряду невеликих її частин).

У нашому випадку операція мала дві мети.

Про головну мету спільної операції щодо «вагнерівців» було відомо лише її організаторам – керівництву Національної розвідки США і МІ-6.

Про загальну мету знали залучені сторони (ГУР і СБУ), які вважали, що єдиною метою операції є вербування «вагнерівців» на заробітки у Сирію і Венесуелу, збір їх в декілька груп, доставка основної групи на чолі з «Шаманом» з Росії в Білорусь, а далі літаком рейсу «Мінськ–Стамбул» до Туреччини, маршрут якого проходив через повітряний простір України. Далі – вимушена посадка на одному з наших аеродромів і захоплення спецназом «Альфа» всіх 33 «вагнерівців-заробітчан».

Так повинна була завершитися спільна українсько-американська-турецька операція iз затримання «вагнерівців» ще в першій половині дня 25 липня, якби б не було доповіді керівників ГУР МО і СБУ (Бурби і Баранецького) 24 липня Зеленському в присутності Єрмака та інших осіб, що призвело до «зливу» інформації Москву і в кінцевому результаті – провалу операції.

На мою думку, представник ЦРУ в СБУ для досягнення головної мети операції розвідслужб США і Великої Британії (чи є «кроти» в офісі президента і серед керівництва спецслужб України) порадив керівнику СБУ Баканову або його заступнику Баранецькому доповісти президенту Зеленському про фінальну стадію операції із захоплення «вагнерівців», яка була запланована на 25 липня – за дві доби до «припинення вогню і встановлення тиші». Що Баранецький і зробив з начальником ГУР МО Бурбою 24 липня.

Представник ЦРУ доповів (він не міг не доповісти!) своєму керівництву в Вашингтон про заключну фазу операції «вагнерівці» і перенесення її на 30 липня. Залишалося лише чекати, чи проявить себе московський «кріт» і хто він.

Результат «оперативного заходу №16...GF» ЦРУ США (головної мети операції) такий: Росія отримала як мінімум два повідомлення від своїх «кротів» у Києві про підготовку «українськими і американськими спецслужбами операції затримання російських «вагнерівців» і відразу після їх арешту в Мінську вибухнула масштабною інформаційною кампанією про «провокацію з боку України, щоб посварити Білорусь і Росію», що, власне, було вже лише додатковим підтвердженням витоку інформації з найближчого оточення Зеленського або і від нього самого.

Американські та англійські спецслужби зафіксували витік інформації та канали цього витоку.

Висновки з цього факту зроблені й матимуть дуже сильний вплив на багато процесів в Україні. Не виключаю, що незабаром про все це буде в пресі,- зауважив я у своїй статті 4 вересня.

Згодом мій прогноз отримав підтвердження, зокрема, результатами поїздок Зеленського до Брюсселя і Лондона.

За моєю інформацією аналітичного характеру, на зустрічі Річард Мур і розвідники МІ-6 продемонстрували Зеленському документальні докази, в тому числі аудіо записи перехоплених телефонних розмов і аргументовано доказали йому, що в офісі президента, парламенті та інших органах державної влади присутня російська агентура, хто з політиків має контакти в Росії, з ким і які саме. Показали канали витоку важливої державної інформації в Москву і через кого, які олігархи мають вплив на владу і конкретних посадових осіб і в якій формі, їх грошові потоки та схеми фінансування проросійських ЗМІ.

Думаю, що тепер зрозуміло, чому Єрмака та інших осіб з офісу президента не допустили на зустріч з Річардом Муром.

«Кіт зі дзвоником» знову нявкнув

Не встиг Зеленський повернутися в Київ, як 5 вересня на «MezhyhiryaFest-2021» журналіст-розслідувач видання Bellinqcat Христо Грозєв в черговий раз повідомив, що незабаром вони випустять «три продукти», присвячені справі «вагнерівців».

«Ми готуємо три продукти. Один – двогодинний документальний фільм-розслідування. Він не вийде раніше наступного року, і ми розраховуємо, що це буде фільм, вартий Оскара. Другий – коротший документальний фільм. Це вже медійний продукт, ми випустимо його раніше. Але ми дізналися, що фільм на цю ж тему готує CNN, і вирішили пропустити їх вперед. І текстова версія: вона, ймовірно, вийде протягом найближчого місяця»,- заявив Грозєв.

8 вересня CNN повідомило, що операція з «вагнерівцями» відбулася з відома і очікуваної підтримки США». За словами представників української розвідки, операція під керівництвом України мала американські гроші, технічну допомогу та рекомендації ЦРУ про те, як залучити російських найманців.

Високопоставлений чиновник США, який побажав залишитися неназваним, сказав CNN, що ці твердження «помилкові». Розвідка США лише знала про операцію, але заперечив будь-яку причетність американців до операції. Він припустив, що спроба втягнути американські агенства можуть бути спробою розділити або навіть перекласти провину за провал української операції з високим ризиком.

Професіонали спецслужб вам скажуть, що по іншому чиновник розвідки США сказати не міг. Яку позицію розвідслужби займають в подібних ситуаціях, я писав ще в минулому році: не коментувати (мовчати) або заперечувати свою причетність.

Аргументований аналіз розслідуванню CNN дав політтехнолог, експерт Віктор Уколов в ефірі на Прямому каналі «Це сигнал від США про недовіру до Зеленського». Обов’язково подивіться це відео (див. тут:

).

До сказаного ним додам, що президент США Байден і його адміністрація знають все про операцію «вагнерівців». Під час зустрічі з Зеленським вони уже знали зміст розслідування, проведеного CNN, ще до його опублікування у ЗМІ.

Нагадаю також, що в грудні 2020 року Грозєв уже запевняв, що перша частина фільму про «вагнерівців» вийде в першому кварталі 2021 року. Не вийшла!

У квітні 2021 року в ефірі Свобода слова Савіка Шустера журналіст Грозєв наголосив: «Ми вирішили не чекати завершення фільму, а підготовимо текстове видання розслідування разом з півгодинним телевізійним форматом і зробимо це швидко». Не зробили!

На початку травня 2021 року в ефірі Еспресо ТV Христо Грозєв майже божився, що текстова версія розслідування операції «вагнерівці» буде опублікована до зустрічі президентів Зеленського і Путіна, а документальний фільм вийде після літа 2021 року. Не опублікували і не показали!

На початку серпня 2021 року в ефірі програми «Велика п’ятниця» на телеканалі «Україна 24» Грозєв уже не міг назвати строки опублікування текстового і показу телевізійного розслідування операції «вагнерівців». При цьому він заявив: «Наше розслідування по факту – була операція або її не було – завершено. Ми бачимо операцію, яка реально відбувалася». Завершили і води в рот набрали!

Тепер, сподіваюся, всім зрозуміло, чому так довго «тягнуть кота за хвоста» з показом фільму. Рішення про його показ, коли саме, в якій послідовності і в якому обсязі подавати «хліб і видовища» приймає не «Кіт зі дзвоником» (англійською – Bellinqcat), а його господарі з Великої Британії і США з метою маніпуляції свідомості українців і тримання президента Зеленського на гачку кримінального компромату з ознаками державної зради.

Думаю, що ні один із так званих «трьох продуктів» Bellinqcat ні фільм CNN не містить того обсягу фактичних даних про справу «вагнерівців», які опубліковані у моєму звіті-розслідуванні під заголовком «ЗЕ! «кроти» Москви на Банковій?» на сайті «Аргумент» (http://argumentua.com/stati/ze-kroti-moskvi-na-ban...).

Можете також подивитися моє інтерв’ю «Річниця зриву спецоперації «вагнерівців» на телеканалі «Прямий» (

).

Проте, у вас буде можливість порівняти моє розслідування з «продукцією» Христо Грозєва і CNN, щоб зробити власні висновки, який «продукт» вартий «Оскара».

Порада всім: не носіться з міжнародними виданнями журналістських розслідувань, «як дурень з ступою», надаючи їм утаємниченого ореолу з над можливостями в отриманні таємної розвідувальної і контррозвідувальної інформації.

Професіонали спецслужб вам скажуть, що подібні видання як і окремі журналісти (журналістика – одна із самих древніх професій), які займаються розслідуванням міжнародних злочинів в сфері незаконної торгівлі зброєю, людьми, наркотиками, тероризму, політичних вбивств, фінансових афер і відмивання коштів – це необхідний оперативний і агентурний арсенал, який використовується, як в темну, так і напряму (наприклад, журналіст як таємний агент під прикриттям) спецслужбами любої країни світу для успішного виконання поставлених завдань.

Операція «Бумеранг»

Таке було (і не раз) і в моїй практиці, коли очолював відділ військової контррозвідки СБУ. У нашому випадку, з метою донесення суспільству правди про спецоперацію «вагнерівців», ми з групою офіцерів 31 липня 2020 року розпочали власну операцію під кодовою назвою «Бумеранг». Продумали план, як інформацію про операцію і її провал через зраду в офісі президента довести до суспільства.

Офіцерам спецслужб, які брали участь в операції із затримання «вагнерівців», проводити прес-конференцію – не можна. Це, думаю, зрозуміло всім. Провести самому брифінг або зробити відповідну заяву з цього питання у ЗМІ – мені як генералу СБУ було не зовсім етично. Зробити це я міг лише в крайньому випадку – якби інформація про операцію «вагнерівців» не була обнародувана журналістами або народними депутатами.

Зупинилися на старому, провіреному способі, який спецслужби часто використовують у подібних випадках. Передали матеріали журналістам, які користуються довірою у людей, відомі своїми об’єктивними публікаціями і розслідуваннями, мають принципову громадянську українську патріотичну позицію (у нашому випадку це було дуже важливо!) або мають свої джерела в СБУ і ГУР, яким довіряють.

Судячи з обсягів і змісту публікацій, обнародуваних документів та часу їх появи (17, 18, 20, 23, 24 серпня 2020 року) – оперативні працівники спецслужб і журналісти спрацювали професіонально! За що їм дякую від імені нашої команди.

Детальніше про операцію «Бумеранг» читайте у моєму звіті-розслідуванні.

Настав час здавати екзамен

На думку експертів, Державний департамент і розвідувальні служби США дали Зеленському певний час (до кінця року) на виконання «домашнього завдання» – особисто вирішити внутрішні проблемні питання, які пов’язані з провалом спецоперації по затриманню «вагнерівців» та «токсичними» Єрмаком і Коломойським.

Проти останнього Державний департамент США 5 березня 2021 року наклав персональні санкції «у зв’язку з причетністю до значної корупції», Коломойському і членам його родини заборонений в’їзд до США. ФБР веде кримінальне розслідування щодо відмивання олігархом грошей і придбання на них нерухомості на суму 60 млн. доларів. Суди Америки і Ізраїлю розглядають позови щодо конфіскації арештованих коштів і майна Коломойського. Експерти заявили, що США таким чином «дали сигнал всім, кому важливі відносини з Вашингтоном, що з Коломойським не бажано мати справу».

Після повернення Зеленського із США я став відчувати тривогу за життя Ігоря Коломойського, з яким особисто не знайомий. Тривогу викликає атмосфера, яка створюється навколо Коломойського в США, Ізраїлі і Україні, де його підозрюють у «масштабних скоординованих шахрайських діях по викраденню з Приватбанку 5,5 мільярдів доларів США і відмиванні їх за кордоном». З них 41 млн. доларів Коломойський перерахував на рахунки компаній, що зареєстровані на учасників студії «Квартал 95», а саме Зеленського, Яковлєва, Шефіра і Трофимова.

У 2019 році олігарх Коломойський називав Зеленського своїм бізнес-партнером, а після виборів заявляв, що морально підтримує його. У 2021 році – Зеленський змушений був підтримати санкції США проти Коломойського.

Американці вимагають від Зеленського притягнення олігарха Коломойського до кримінальної відповідальності і конфіскації його майна, знаючи, що Зеленський став президентом України за фінансової і медійної підтримки Коломойського і є повністю залежним від нього.

Виникає логічне запитання, чи здатний Зеленський виконати цю частину «домашнього завдання» щодо Коломойського? Виїхати за кордон олігарх не може, так як буде затриманий в країні перебування (як Фірташ в Австрії) на підставі міжнародного ордену ФБР не арешт і постане перед судовою екстрадицією в США.

Пригадую, будучи головою парламентської ТСК у справі вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, в лютому 2005 року я направив Генеральному прокурору Піскуну депутатський запит з вимогою порушити кримінальну справу проти експрезидента Кучми і ексміністра внутрішніх справ Кравченка, відповідно, як замовника і організатора викрадення і вбивства Гонгадзе і взяти їх під варту. Після оголошення запиту Кучма наступного дня вилетів за кордон на «лікування» і повернувся на похорон Кравченка.

Ввечері, 3 березня 2005 року я виступив в прямому ефірі на двох телеканалах «Тоніс» і «5 канал» з вимогою негайно затримати Кравченка, аби таким чином зберегти йому життя. Зробив це тому, що напередодні Піскун на пресконференції заявив, що на 4 березня він викликав на допит Кравченка у справі вбивства Гонгадзе. Після пресконференції я подзвонив Піскуну по урядовому телефону («сотка») і розмовляв з ним на підвищених тонах, мовляв, хіба ти не розумієш, що коїш? Кравченко ж не доживе до завтра і на допит в Генпрокуратуру не дійде. Негайно затримай його і візьми під охорону!

Наступного дня, вранці 4 березня Кравченка знайшли застреленим двома пострілами в голову в гаражі свого котеджу на околиці Києва. Генпрокуратура дійшла висновку, що Кравченко покінчив життя самогубством…

Не хочу, щоб з Коломойським трапилося щось подібне або він, не приведи Боже, ще раптово помре від інфаркту, інсульту чи коронавірусу.

Порада Ігорю Валерійовичу: як ніколи бути уважним і обережним і хай Бог береже його і рідних!

Я знаю і пам’ятаю особистий вклад Коломойського по захисту суверенітету і територіальної цілісності України, коли в квітні 2014 році за його ініціативи і фінансової підтримки були сформовані загони добровольців «Дніпро» і батальйон «Донбас», які зупинили розповсюдження сепаратизму в Дніпропетровській і Запорізькій областях. В березні 2015 року УПЦ Київського патріархату нагородила Коломойського медаллю «За жертовність і любов до України».

Щодо звинувачень, висунутих Коломойському правоохоронними органами США, то кінцеву правову оцінку їм повинен поставити американський Суд.

Виконати «домашнє завдання» по звільненню Андрія Єрмака з займаної посади, а тим більше віддати його під суд, думаю, що для Зеленського – це «місія нездійснена»! Єрмак для президента, за його ж твердженням «був і є другом, який прийшов з ним і піде разом з ним…», а Єрмак, в свою чергу (за його словами) – «щит президента».

Нічого дивного у ситуації про «двох друзів, які «разом прийшли і разом можуть піти до в’язниці» для мене немає. Аналіз діяльності Андрія Єрмака, його зв’язки в Росії з особами, наближеними до спецслужб РФ, утаємничений візит з Зеленським в Оман і зустріч там з посланцем Путіна, а потім призначення главою офісу президента, прихований спосіб життя дають підстави зробити висновок: найімовірніше за все, Єрмак – кадровий офіцер ГРУ під прикриттям. Не виключаю, що він одночасно є і агентом ФСБ під псевдонімом «Козир», як це стверджують експерти.

Зеленський: «Ми разом прийшли і разом підемо…»

Окрім того, аналіз наявної у мене конфіденційної інформації дає мені, як контррозвіднику в минулому, підстави зробити висновок: Володимир Зеленський міг бути завербованим ФСБ Росії, коли роками перебував у Москві. Ймовірність того, що президент України Зеленський і глава його офісу Єрмак є таємними агентами російських спецслужб – дуже висока!

Коли і за яких обставин Зеленський попав в поле зору ФСБ РФ і як міг бути завербованим – це окрема розгорнута тема про роботу спецслужб по вербовці громадян. Згодом розповім.

Рекомендую переглянути вищезазначене відео Юрія Швеця «Як вербували Трампа», яке проллє світло як ФСБ, за аналогією, могла завербувати Зеленського і Єрмака.

Звичайно, що СБУ, очолювана «другом з дитинства» Іваном Бакановим, ніякої перевірки щодо Зеленського і Єрмака робити не буде, хоча для цього є всі підстави.

Не буде створено і парламентської ТСК для розслідування цього питання, оскільки більшість у Верховній Раді складають «слуги народу», які до цього часу блокують створення комісії у справі «вагнерівців».

Зауважу, що сучасні технології здатні виявити агента ворожої спецслужби. Вони широко застосовуються у практиці контррозвідок багатьох країн світу.

Залишилося, лише допитати Єрмака і Зеленського на поліграфі і все стане на свої місця. Експертизу на поліграфі повинні проводити міжнародні незалежні експерти, зокрема, поліграфологи ФБР чи ЦРУ США або МІ-6 Британії за спеціально розробленою комп’ютерною програмою, яку спецслужби цих країн, використовують для виявлення агентів іноземних розвідок. Програма забезпечує майже стовідсотковий результат. Якщо ж перевірку на поліграфі поєднати з допитом підозрюваного в стані глибокого сну під гіпнозом – шансів у «крота» приховати свою шпигунську діяльність немає!

Але ні Зеленський, ні Єрмак, ні їх найближче оточення добровільно на таку перевірку не погодяться! І зрозуміло чому.

Переконаний, що ЦРУ США і МІ-6 Британії знають, чи був Зеленський завербованим ФСБ, чи є агентом російських спецслужб Єрмак під псевдонімом «Козир», як і того, хто злив в Москву інформацію про операцію затримання «вагнерівців». Тому розмова на цю тему «за закритими дверима» у Вашингтоні і була досить жорсткою, а рік тому – у керівника МІ-6…

Якби Україна дійсно була правовою державою, як це закріплено в Конституції (яку мені пощастило приймати), мала незалежні правоохоронні інституції і суди, то Зеленський і Єрмак лише за зрив спецоперації «вагнерівців» і викрадення Чауса уже відбували б покарання у Менській виправній колонії №91 і шили робочі рукавиці разом з Чаусом–хабарником. А олігарх Коломойський був би в колонії обліковцем продукції, виготовленої шостим президентом, його другом і екссуддею. Думаю, що це було б справедливо.

Проте електорат хвилюють лише тарифи на комуналку, ветеранів силових структур – пенсії, молоді – все до «лампочки». Парламентські ж фракції, очолювані олігархами, виясняють між собою, яка з них більш опозиційна, демократична і патріотична. Так і бовтаємося 30 років в ополонці олігархічного беззаконня і несправедливості…

Сьогодні юридична і політична доля Зеленського, Єрмака і їх оточення залежать не від української Феміди, а від США (як свого часу доля втікача експрем’єр-міністра Павла Лазаренка).

Долю ж України до цього часу продовжують вирішувати чужинці.

Тому й нагадую українцям рядки з вірша шотландського поета Роберта Бернса, яким понад 250 років: «Как жалок шут, на троне короля, Как глуп народ, который то позволил».

Пригадалася і народна мудрість: «Від дурака немає особливої шкоди до того часу, поки інші дурні не вибирають його своїм лідером».

На превеликий жаль, в Україні таких виявилося понад 13 мільйонів або 73%, які в 2019 році обрали клоуна королем...

Думаю, що настав час долю власної Держави військовим взяти в свої руки конституційним демократичним способом.

Боже, бережи Україну від недоумків!

Григорій ОМЕЛЬЧЕНКО,
Герой України, генерал-лейтенант, слідчий МВС (1976–1983), кандидат юридичних наук (1986), начальник відділу військової контррозвідки СБУ (1992–1995), народний депутат України 2–6 скликань, член ПАРЄ (2006–2010)

Аргумент