З приводу знищення російськими військами Каховської ГЕС

08.06.2023
Заява Юрія Щербака, екс-міністра навколишнього середовища України, Надзвичайного і Повноважного посла України, письменника, Голови Ради Українсько-польського Незалежного Медіа Форуму, члена президії Української Ради Миру

Звертаюся до світової громадської думки та міжнародних екологічних й природоохоронних організацій.

6 червня 2023 року російські окупанти здійснили в Україні злочин глобального масштабу – підірвали греблю і будівлю Каховської ГЕС, результатом чого став вихід величезних мас води із Каховського водосховища й підтоплення значних територій, прилеглих до річища Дніпра.

Кожному об’єктивному експерту зрозуміло, що злочинці, які наважились на такий вчинок, викликали антропогенну соціально-екологічну катастрофу, яку можна порівняти із застосуванням зброї масового ураження. Вже є перші жертви серед людей, диких і свійських тварин, число яких буде лише зростати.

Результатом виходу води з Каховського водосховища (загальний об’єм 18,2 кубічних кілометри) стане:

• зневоднення й занепад зрошувальних систем: 94% у Херсонській, 74% у Запорізькій, 30% у Дніпропетровській областях;
• брак питної води для мільйонів громадян України;
• опустелювання висохлого дна Каховського водосховища;
• небезпека розповсюдження кишкових інфекцій (холери, дизентерії та інших);
• деградація екосистем флори і фауни в зоні лиха;
• токсичний вплив намулу, що містить солі важких металів та шкідливі хімічні речовини;
• особливу небезпеку становитиме брак води для охолодження реакторів Запорізької атомної електростанції – найпотужнішої в Європі.

Маємо привид екологічного Апокаліпсису, спланованого міжнарод-ним кримінальним злочинцем путіним, мета якого – знищення України та українців шляхом організації продовольчої катастрофи, різкого зменшення врожаїв зерна та інших культур на плодючих землях Півдня України. Це призведе до глобальної кризи постачання харчових продуктів, зокрема в країни Африки та Азії.

Як один із фундаторів і активних учасників українського руху «зелених» у 1987–1991 роках, як автор документальної повісті «Чорнобиль», відомої в світі, я закликаю своїх колег-екологів в Україні та інших країнах світу, активістів Грінпіс (Green Peace), Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), Всесвітнього товариства захисту тварин (WSPA), Міжнародного зеленого Хреста (Green Cross), Міжнародного Союзу охорони природи (IUCN) та інших організацій підняти свій голос протесту проти злочинів російських агресорів, які ламають усі міжнародні конвенції, спрямовані на захист цивільного населення і довкілля під час війни.

Наше мовчання тільки заохотить військових злочинців на нові безчинства.

Єднаймося у боротьбі проти проти російської агресії, за збереження життя людей і природного середовища, за справедливий мир на Землі!

7 червня 2023 року