CNBC: У США та Європи закінчується озброєння, яке можна відправити в Україну

01.10.2022


У США та Європи закінчується зброя для відправки в Україну, заявив доцент і старший військовий науковий співробітник Університету національної оборони США Дейв Де Рош.

«Я дуже стурбований. Якщо у нас не буде нового виробництва, для збільшення якого потрібні місяці, ми не матимемо можливості постачати українцям», – сказав Де Рош виданню CNBC.

«Я б сказав, що військові запаси більшості [європейських держав-членів НАТО], не вичерпані повністю, але значною мірою спустошені, тому що ми надаємо українцям велику кількість зброї й оснащення», – заявив на початку вересня Жозеп Боррель, представник ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у вівторок, 28 вересня, провів спеціальну зустріч керівників озброєнь Альянсу, щоб обговорити шляхи поповнення запасів зброї держав-членів.

Військові аналітики вказують на суть проблеми: у мирний час західні країни виробляли зброю в менших кількостях, тож їхні уряди хотіли скоротити дуже дороге виробництво та виготовляти зброю лише в разі потреби. Деякі види озброєння, запаси яких вже закінчуються, більше не виробляються. Крім того, їхнє виготовлення вимагає висококваліфікованої робочої сили та досвіду, якого виробничому сектору США бракувало упродовж багатьох років.

Минулого тижня на Генеральній Асамблеї ООН Столтенберг заявив, що члени НАТО мають реінвестувати кошти у свою промислову базу в секторі озброєння.

Але нарощувати виробництво в галузі є справа нешвидка і непроста.

США були найбільшим постачальником військової допомоги Україні і вже надали пакетів озброєння на 15,2 мільярда доларів.

У США майже закінчилися 155-міліметрові гаубиці для України, а для того, щоб надсилати їх більше, держава мала б використовувати вже власні запаси. Однак військові аналітики заявляють, що це неприйнятно для Пентагону.

«На мою думку, Міністерство оборони досягло вже такого рівня, коли не має бажання надавати більше певних систем озброєння Україні», – сказав Марк Канчіан, колишній полковник Корпусу морської піхоти США та старший радник Центру стратегічних та міжнародних досліджень.

Канчіан заявив: «З метою підтримки військового плану, Сполучені Штати мають підтримувати свої запаси. Якщо говорити про види певних боєприпасів, то теперішній воєнний план може перерости у конфлікт з Китаєм через Тайвань або навіть у конфлікт в Південно-Китайському морі; для інших видів озброєння (особливо для наземних систем) теперішнім воєнним планом будуть Північна Корея чи Європа».

Для українських сил це означає, що деякі з найважливіших бойових засобів, як-от гаубиця 155-мм, мають бути замінені на старішу та менш потужну зброю, наприклад на гаубицю 105-мм, котра має меншу вантажопідйомність і коротший діапазон поширення.

Інша зброя, на яку покладається Україна і яка зараз класифікується як обмежена в арсеналі США, включає пускові установки HIMARS, ракети Javelin, ракети Stinger, гаубицю M777 і 155-мм боєприпаси.

Виробництво Javelin у США є доволі незначним, – близько 800 одиниць на рік, – а, за даними CSIS (Центр стратегічних і міжнародних досліджень), Вашингтон уже надав Україні майже 8500 одиниць цієї зброї.

Пентагон замовив нові Javelin на сотні мільйонів доларів, але потрібен час, аби виготовити їх необхідну кількість. За словами Канчіана, США може знадобитися від одного до чотирьох років, щоб суттєво збільшити загальне виробництво зброї.

CNBC: U.S. and Europe are running out of weapons to send to Ukraine

NEWS.am

28.09.2022

Переклад з англійської Вікторії О. Романчук,
відповідального секретаря журналу «Універсум»,
членкині Національної спілки журналістів України,
членкині Organisation Mondiale de la Presse Periodique (Brussels, Belgium)

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні