НЛО: сенсації почалися

Уряд Великобританії виконав свою обіцянку і почав публікацію документів міністерства оборони Великобританії про факти зіткнення і спостереження за НЛО. Оприлюднення раніше секретних матеріалів проводиться в рамках реорганізації британського закону «Про свободу доступу до інформації». До того моменту, коли ці документи були опубліковані в Інтернеті, наведені в них факти знали лише 20 чоловік в усьому світі.

У числі документів, що підлягають оприлюдненню, особливе місце відведене «Рендльшемській справі», яка вважається найбільш знаменитим і задокументованим випадком спостереження НЛО у Великобританії.

У цих документах містяться свідчення офіцерів військово-повітряних сил США, що служили у Великобританії, на військовій базі поруч з Рендльшемським лісом, біля Іпсвіча. Вони бачили світний непізнаний об’єкт, що приземлився в Рендльшемському лісі в грудні 1980 року.

Цей випадок вважається одним із найсерйозніших спостережень НЛО людиною в історії, британським аналогом інциденту з НЛО в США в 1947 році, коли космічний корабель з інопланетянами на борті зазнав аварії в американській пустелі в Росвеллі, у Нью-Мексико.

Подробиці того, що відбулося біля військово-повітряної бази в Рендльшемському лісі більш як 20 років тому, були відразу ж засекречені відповідно до британського «Закону про свободу доступу до інформації».

До того моменту, коли на початку цього тижня ці документи були опубліковані в Інтернеті, наведені в них факти знали усього 20 чоловік в усьому світі, які у різний час мали доступ до цих відомостей.

Ось що містьиться в першій порції оприлюднених матеріалів:

27 грудня 1980 року офіцери ВПС США вирушили в ліс для розслідування передбачуваної катастрофи літака. Замість цього на місці передбачуваної катастрофи вони побачили дивний трикутний об’єкт, який яскраво світився. Він ширяв у темряві і пульсував синіми променями.

Основне свідчення у цій справі – доповідь підполковника ВПС США Чарльза І. Холта, названа «Незрозумілі вогні». Підполковник описав, як він бачив світний сонцеподібний об’єкт, що рухався крізь дерева.

Усе почалося з того, що двоє патрульних із секретної поліції ВПС США помітили «незвичайні вогні» за межами військової бази. Після дозволу начальства на проведення розслідування двоє офіцерів бази й один патрульний вирушили в ліс, щоб встановити джерело світла.

У своєму звіті підполковник Холт пише, що офіцери знайшли в лісі дивний світний об’єкт. «Зовні він виглядав так, начебто був зроблений з металу. Це був трикутний за формою об’єкт, приблизно від двох до трьох метрів в основі і приблизно два метри заввишки».

«Цей об’єкт освітлював цілий ліс білим світлом», – писав у своєму рапорті Чарльз Холт. – Нагорі об’єкта пульсувало червоне світло, а під ним світилися сині вогні. Здавалося, що об’єкт або витав у повітрі, або стояв на опорах».

Наступного ранку підполковник і його люди знайшли в землі на тому місці, де вночі знаходився непізнаний об’єкт, три заглиблення, кожне – сім дюймів у діаметрі. Рівень радіації на цьому місці перевищував норму в 10 разів, стверджується в 179-сторінковому архіві міністерства оборони, який є у розпорядженні NEWSru.com.

Пізніше міністерство оборони Великобританії висунуло версію, що офіцери могли побачити промені маяка Оксфорд Несс, що знаходиться у сусідстві. За припущенням співробітників міністерства, що прийняли цей дивний рапорт, промені маяка могли спотворюватися гілками в нічному лісі.

Але наступної ночі у лісі був помічений інший непізнаний літаючий об’єкт. «Здавалося, що об’єкт випускає світні частини, а потім він розділився на п’ять окремих білих об’єктів», – говориться в рапортах військовослужбовців ВПС Великобританії.

В одному з розсекречених документів міністерства оборони Великобританії говориться: «Ніяких свідчень загрози безпеці Великобританії виявлено не було. За відсутності вагомих свідчень загрози міністерство оборони не коментує подій».

У документах «Рендльшемської справи» є записка, у якій британці просять США передати зроблені ними звукові записи в ту ніч. Це прохання американці відхилили.

Дослідники НЛО стверджують, що фотографії й аудіозаписи вилучило американське військове керівництво.

ДОКУМЕНТИ

Більшість документів надруковано на бланках міністерства оборони Великобританії і штабу взаємодії ВПС Великобританії.

Досьє, у якому трохи менше 200 сторінок і яке містить декілька сотень документів, об’єднано темою: Непізнаний літаючий об’єкт (НЛО), Рендльшемський ліс, грудень 1980 року.

Упоперек титульної сторінки – великий напис «Засекречено» , зроблений від руки.

Перший документ у цьому багатосторінковому досьє – доповідь підполковника Чарльза Холта.

13 січня 1981 року.

Тема: Незрозумілі вогні.

Кому: Командувачеві ВПС Великобританії.

1.

Уранці 27 грудня 1980 року (о 03:00 за Лондоном) двоє патрульних секретної поліції ВПС США помітили дивні вогні за базою ВПС Вудбридж. Вирішивши, що в лісі міг розбитися літак або його змусили приземлитися авіаслужби, вони попросили дозволу вийти за межі бази для з’ясування обставин.

Черговий по базі дозволив патрульним пішки вирушити на пошуки й установити джерело світла.

Патрульні секретної поліції ВПС США розповіли, що побачили в лісі дивний світний об’єкт. «Цей об’єкт, за описами очевидців, зовні, здавалося, був металевим. Він був трикутної форми, приблизно від двох до трьох метрів в основі і близько двох метрів заввишки. Він освітлював цілий ліс своїм білим світлом.

Зверху об’єкта пульсувало червоне світло, а під ним – сині вогні. Він не то висів у повітрі, не то стояв на опорах. Як тільки патрульні наблизилися до об’єкта, він почав маневрувати між деревами і незабаром зник. У цей час тварини на сусідній фермі почали дивно поводитися, було схоже, що їх уразив сказ. Об’єкт знову був помічений приблизно через годину за базою.

2.

Наступного дня на тому місці, де знаходився вночі об’єкт, було виявлено три заглиблення завглибшки 1,5 дюйма і діаметром 7 дюймів.

Наступну ночі, 29 грудня 1980 року, у цій зоні були проведені виміри рівня радіації. Виміри бета- і гамма-випромінювання на місці трьох заглиблень і в центрі трикутника, утвореного ними, становили 0.1 мілірентгена, що перевищувало норму в 10 разів.

На поблизьких деревах були отримані середні показники рівня радіації (0.5-07 мілірентгенів). Виміри проводилися на тій стороні дерев, що була звернена до заглиблень у землі.

3.

Пізніше вночі в лісі було помічене червоне сонцеподібне світло. Воно рухалося й одночасно пульсувало. Здавалося, що воно випускає пульсуючі частки, потім розділилося на п’ять окремих білих об’єктів, а пізніше зовсім зникло.

Відразу ж після цього у небі були помічені три об’єкти, що нагадували зірки: два об’єкти – на півночі й один – на півдні. Об’єкти робили різкі кутасті рухи і світилися червоними, зеленими і синіми вогнями.

Об’єкти на півночі спочатку при спостереженні за ними через лінзу 8-12, здавалося, були еліптичної форми. Потім вони набрали форми правильного кола. Об’єкти на півночі можна було спостерігати в небі біля години або ледве більше. Об’єкт на півдні було видно дві або три години, час від часу він випускав промені світла. Багато свідків, включаючи тих, що не підписалися, бачили явища, описані в параграфах 2 і 3.

Підпис під документом: Чарльз І. Холт, підполковник ВПС США, помічник командира бази.

За матеріалами Кореспондент.net і журналу «FOCUS»