Новий російський погляд на генерала Власова

12 грудня 2002 року по 1-му національному телеканалу Росії показали документальну стрічку “Власов. Двічі проклятий генерал”. Але замість очікуваної агітки совєтського стилю — “негідник, зрадник, мерзотник” — у виступах учасників фільму пролунало дещо нове і сенсаційне. Нове тому, що 60 років колишній генерал Червоної армії Андрій Власов, який перейшов на бік Німеччини під час Другої світової війни, трактувався Москвою як символ ганебної зради і колаборантства з нацистами. Слово “власовець” було лайкою. Цікаво, що й Олександра Солженіцина в Радянському Союзі партійні ідеологи називали “літературним власовцем”.

І ось вперше глядачі почули, що Андрій Власов був одним з найобдарованіших радянських генералів, героєм битви під Москвою. Про нього вже згадували з екрана як про російського патріота, який мріяв про вільну, демократичну, але водночас (увага!) єдину і неподільну Росію, звісно, без Сталіна і комісарів. Радянську владу один з учасників цього фільму назвав “сатанинським режимом”. Було надано слово деяким ветеранам РОА (Російської визвольної армії), яку створив генерал Власов для спільної з німецьким вермахтом боротьби проти комуністів.

Проте нам, українцям, не слід забувати, що генерал Власов був пересічним російським шовіністом, людиною імперського мислення, який побоювався, що в процесі боротьби проти Сталіна російська імперія може розвалитися. З метою запобігання цьому він і створив так званий комітет народів СРСР, щоб утримати ці народи у складі оновленої “демократичної імперії”.

Учасники фільму, ветерани РОА, визнали, що представники неросійських народів та їхніх політичних рухів ставилися до росіян з величезною недовірою, що перешкоджало утворенню такого комітету.

Варто нагадати, що німецька влада намагалася примусити й керівників українського національного руху, яких тоді щойно випустили були із концентраційних таборів (у зв’язку з тим, що вермахт покинув територію України й українські націоналісти вже не загрожували інтересам Німеччини), співпрацювати з Власовим. Українські діячі рішуче відмовилися і перейшли на нелегальне становище (підпілля).

Показ такого фільму на російському урядовому телебаченні є надзвичайно символічним фактом. Адже ясно, що сьогодні в Росії немає жодного незалежного телеканалу. Відомі своєю відносною опозиційністю НТВ і ТВ-б були знищені владою. 1-й національний телеканал жорстко контролюється Кремлем і особисто президентом Путіним. Такі фільми не можуть з’являтися на його екранах випадково. Метою є перевірити громадську думку Росії щодо можливої реабілітації генерала Власова і РОА, як таких, що воювали за некомуністичну, але імперську Росію.

Це намагання об’єднати всіх з усіма на Грунті спільної ідеї — “Імперія — юбер аллес”, “Імперія — над усе”.

Специфічним саме для президента Путіна є прагнення провести імперську консолідацію внутрішньо розколотого російського суспільства на основі того, що є спільним і для російського демократа, і для російського монархіста, і для російського фашиста — на основі імперської величі й національного панування росіян над іншими, передусім слов’янськими народами.

Саме тому Путін дає кожному політичному уламкові російського загалу те, що йому треба, незважаючи на те, що разом усі ці речі й символи дуже важко сумістити. Така собі імперська комуністично-фашистсько-демократична еклектика, суміш:

  • двоголовий орел — російським шовіністам антикомуністичного розливу;
  • триколор (біло-синьо-червоний прапор, який носили на одностроях вояки Власова) — російським демократам;
  • червоний прапор в армії та червона п’ятикутна зірка (разом зі сталінським гімном) — комуністам.

Путін пропонує усім росіянам примирення в ім’я відновлення імперії. У цьому контексті слід розглядати і поки що обережні спроби реабілітації генерала Власова в громадській свідомості країни, мовляв, немає таких сил, з якими не можна було б співпрацювати заради “Великої Росії” (великої коштом інших країн та народів). Імперська велич виправдовує все...

І ця країна ще намагається перешкоджати спробам України відновити історичну справедливість щодо вояків ОУН-УПА?! Тих, хто героїчно боровся проти фашизму і комунізму...

Та й стосовно дивізії “Галичина” давно слід зрозуміти, що вона воювала не за Гіт-лера, а проти Сталіна... Це зрозуміли й західні союзники СРСР, які відмовилися віддавати інтернованих солдатів та офіцерів цієї дивізії радянській стороні.

А імперське примирення росіян змушує й українців замислитися над питанням: чи не варто й нам нарешті, незалежно від політичних поглядів, примиритися на ґрунті суверенної Української державності? Тим паче, що російське примирення, як завжди, відбуватиметься за наш, український рахунок...

Універсум 1–2 (111–112), 2003

Журнал Універсум 1–2 (111–112), 2003

«Рік Росії в Україні почався…»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Сергій Блавацький Російський сфінкс над Україною

ГЕОПОЛІТИКА Євген Жеребецький Кінець імперії Спроба практичного застосування теорії геополітичної динаміки Рендала Коллінза

СУСПІЛЬСТВО Ярослава Музиченко Навіки поряд...
Відкритий лист української інтелігенції з приводу загрозливих тенденцій «Року України в Росії» та «Року Росії в Україні»

ХТО Є ХТО Олег К. Романчук Орден для марнославних?

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Ростислав Новоженець Російське генконсульство у Львові: who is who?

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Юрій Жук Чи дочекаємося цивілізованих відносин Росії з Україною?

КУЛЬТУРА Віктор Терен: «Культура стає заручницею нечистої політичної гри»

ЕКОНОМІКА Михайло Павловський Проблеми і виклики глобалізації: передчасний вступ України до СОТ стане на заваді вступу її до Європейського Союзу

ДИСКУРС Українське суспільство 2002