Україна інфантильна?

Олег К. Романчук
шеф-редактор журналу «Універсум»
публіцист, журналіст, письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси ЛНУ імені Івана Франка

28 березня у тижневику тижневик «Країна» була надрукована стаття Олега К. Романчука «31 березня: «Останній день Помпеї» чи день політичного шухеру?». Та актуальності вона не втратила і після виборів...

На президентський аукціон виставлені надважливі для українського народу цінності: держава та її структури, влада, ідеологія, майбутнє країни і нації.

Ситуація вкрай серйозна. Момент в українській історії назрів критичний. Народ може бездарно проґавити власну державу. Бо вибори президента, вибори парламентські – це іспит на притомність нації, своєрідний присуд історії, який може бути винесений народові. Якщо той існує.

Таке відчуття, що попереду «останній день Помпеї». Усі начебто розуміють: треба щось робити, але ніхто не знає – що саме.

На українських теренах точиться своєрідна «Війна престолів». З різницею у 30 років вигулькнув «синдром Канева» – 2019-го не змогли домовитися Ігор Смешко, Анатолій Гриценко, Роман Безсмертний, Руслан Кошулинський, щоб висунути одного кандидата на вибори президента. Та й чи були спроби порозумітися – достеменно не відомо.

Українцям слід було б згадати класичне правило: ворог мого ворога – мій друг. Нині найбільший ворог України – Путін.

Американський дослідник Александр Мотиль стверджує, що Порошенко врятував країну від Росії і цим наразився на ворожнечу глави РФ, що Петро Олексійович поставив Україну на шлях прозахідної інтеграції та реформ, що його справедливо критикують, бо не спромігся притягнути до суду жодної з минулих чи нинішніх еліт країни за їхні злочини.

Тож існує ймовірність того, що за Володимира Зеленського молодь проголосує «по пріколу», оскільки фронтмен «95 кварталу» – це протестний кандидат. Водночас лідера «Вечірнього кварталу» слушно і вмотивовано критикують. Бо йому треба ще довго і багато вчитися на президента. Неминуче постає питання його ефективності в ролі головнокомандувача.

Кажуть і пишуть, що виборцям має бути соромно за такого кандидата. Шоумена тобто. Помовчимо. Соромно насамперед має бути владі, яка в принципі уможливила появу на президентських перегонах геть непідготовленої для високої місії людини в надзвичайно складних для Української держави умовах. Феномен Зеленського став можливий саме через недолугі дії та діяння влади. В разі його перемоги виборах матимемо навіть не консервацію стану невизначеності – політичної, економічної соціальної, а реальну небезпеку щезнення держави з політичної мапи світу. Здоровий глузд мав би підказати виборцеві відкинути емоції та висловити протест проти діянь влади не «по пріколу», а раціонально. У довжелезному списку кандидатів є цілком достойні претенденти.

30 років тому в інтерв’ю тижневику «Україна» кінорежисер Сергій Параджанов на запитання «Яким вам бачиться майбутнє України?» відповів: «Ніяким не бачиться! Усе, що є сьогодні, буде через сотню років. Нічого відбутися не може».

У цих жорстких словах таки щось є. Україна, схоже, і справді не має майбутнього. Бо, попри загрозу повномасштабної війни, значна кількість обивателів симпатизують шоумену, який, судячи з його недолугих жартів про українців, не надто симпатизує державі, громадянином якої є. Бо, попри викриття й обґрунтовані звинувачення на адресу Юлії Тимошенко у недоброчесності й лицемірстві, її стабільно, інколи до безтямності, підтримують понад 10 відсотків виборців.

Перший генеральний прокурор України, екс-суддя Конституційного суду Віктор Шишкін переконаний, що кримінальну статтю можна знайти на будь-якого політика, в тому числі й на Юлію Тимошенко: «Перший, кого б я заарештував, це Порошенко і компанія. Потім – Гройсмана і компанію, потім – Яценюка і компанію. У Яценюка – замах на зраду Батьківщини. У Порошенка – службова недбалість, як мінімум, невиконання обов’язків. Гройсману, думаю, те ж саме, маніпуляції, фальсифікація документів у Верховній Раді»...

Пригадалися рядки, написані колишнім козаком 3-го Гайдамацького куреня армії Української Народної Республіки Володимиром Сосюрою в період НЕПу:

«Я не знаю, хто кого морочить,
але я б нагана в руки взяв,
і стріляв би в кожні жирні очі,
в кожну б шляпку і манто стріляв…»

Дивовижні гримаси демонструє українська історія… З голови не виходить поетове:

«І пішов я тоді до Петлюри,
Як громами в степах загуло.
Скільки нас отаких попід мури
Од червоної кулі лягло…»

Грушевський і Винниченко не сприймали Петлюру як видатну постать й інтелектуала. Не вважав його за політика Павло Скоропадський. Але саме Симон Васильович, як ніхто з тогочасного українського політикуму, розумів величезну небезпеку большевизму для УНР. До своєї трагічної загибелі Петлюра невпинно боровся за самостійність України, припускаючись при цьому помилок і прорахунків. Натомість Грушевський, Винниченко, Скоропадський капітулювали.

То як загалом оцінити життя Петлюри, Грушевського, Винниченка, Скоропадського?

Доля одного американця варта того, щоб спробувати зрозуміти складність і багатогранність життя. 20-річним цей американець втратив роботу, програв на виборах у законодавче зібрання рідного штату. 1833 року збанкрутував. Незабаром померла наречена. 1836-го важко захворів і ледь не збожеволів. Через сім років програв на виборах у палату представників. Двічі – 1854-го і 1858-го – не зміг потрапити в сенат. У 56 років був застрелений кілером. Цим американцем був Авраам Лінкольн, 16-й президент США, який в останні чотири роки свого життя скасував рабство.

Запитую себе й інших: чи було щасливим життя Лінкольна?

Намагаюся зрозуміти: чи щасливе життя Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка, Петра Порошенка? Про Віктора Януковича помовчимо.

Чи є і чи буде щасливим життя українських політиків, які прагнуть здобути президентську булаву? Помовчимо.

Але їм конче треба дослухатися до порад Шарля де Голля: «У ділових стосунках між державами логіка і почуття важать дуже мало у порівнянні з реальною силою, тут цінують того, хто вміє схопити і втримати захоплене. І якщо Франція бажає посісти гідне її місце в світі, вона має розраховувати тільки на себе». Або: «Наша країна перед лицем інших держав має прагнути великої мети й ні перед ким не схилятися, інакше може опинитись у смертельній небезпеці».

Та чи зможе, приміром, шоумен усвідомити глибину міркувань французького державотворця, а відтак узятися за їх втілення на прикладі України? Чи для нього звичніше стояти на політичному «шухері» з огидними жартами про Україну?

Чверть століття тому керівник Європейського інформаційного центру, французький публіцист, колишній розвідник П’єр де Вільмарест у розмові з кореспондентом журналу «Універсум» порадив: «Бажаю, щоб Україна порозумілася зі своїми сусідами, аби зменшити небезпеку від Росії. І не тільки в галузі торгівлі й виробництва, а й у дипломатії та розвідці. З іншого боку, Україна повинна далі утверджувати свою приналежність до Європи. Це порозуміння між державами, між народами. Бо є цінності, спільні для нас усіх».

Хто з українських політиків, які претендують на найвищу державну посаду, найкраще розуміє цю пораду-застереження?