Що буде, якщо переможе Зеленський?

Я не збираюся будувати апокаліптичні прогнози або користуватися чутками, навіть дуже правдоподібними. Я керуватимуся: 1) переліком завдань і викликів, які стоять перед Україною, і, отже, президентові доведеться їх розв’язувати; 2) особливостями характеру Зеленського і Коломойського, їх відомими навичками і способами вирішення проблем, які вони використовували раніше.

1. Економіка

Коломойський поверне собі Приватбанк – процес повернення вже запущений, не чекаючи результатів виборів. Нагадаю, що коли Приват забирали, він був порожній – близько 2 мільярдів доларів Коломойський вивів на офшори – це те, що вдалося полічити. Україна подала позови до європейських судів на повернення вкраденого, а дірку в банку закрила за рахунок наших податків – на докапіталізацію банку держава витратила понад 155 млрд грн.

Отже, якщо Коломойський через тиск на суд забере дофінансований Приватбанк і скасує позов, то Україна втратить 7–8 мільярдів доларів. Це близько 6% ВВП, і це больше, ніж весь бюджет оборонки. Серйозна пробоїна нижче ватерлінії.

Дивлячись на ці фокуси, МВФ піде, не попрощавшись. Кредити дають лише в обмін на реформи і збалансований бюджет, а якщо країна може просто так злити $ 8 млрд в унітаз, то вона належить до непередбачуваних. Нагадаю, що кредити МВФ брали не для того, щоб їх втрачати – вони скоріш є гарантією, що нам буде чим повертати борги, і сигналом для інших кредиторів та інвесторів – «все ОК, з Україною можна працювати». Якщо МВФ йде геть, наш кредитний рейтинг знову падає до переддефолтного і жодних кредитів та інвестицій не буде.

Відхід МВФ у Зеленського творчо обіграють – «я ж обіцяв послати їх нахрен, ну ось – послав!». Загальна радість, рейтинг Зеленського наздоганяє Путіна.

І тут поцілює наступна «торпеда» – держборг України. Нагадаю, що створили його не Гройсман з Яценюком, а Тимошенко з Азаровим. Однако віддавати його доведеться всім нам, і 2019 рік – піковий з виплат: 12,7 млрд доларів, і ще $ 10,5 мільярда в 2020 році. Єдиний спосіб повернути ці гроші – перекредитуватися, але ж МВФ забрався геть і ніхто грошей більше не дає.

Розв’язати цю проблему ЗеКоманда може двома способами. Перший всім відомий – дефолт. Коломойський однозначно вважає цей розв’язок найоптимальнішим, та і його гасло «Борги віддають лише боягузи» не є таємницею. Логіка в його позиції є: дефолт призведе до відходу іноземного капіталу, відтоку інвестицій, обвалу вартості нерухомості та бізнесу – отже можна буде все це скупити за копійки. За ті самі 8 мільярдів, які вдасться забрати в країни на першому етапі, вже запущеному в справу. Інші олігархи теж встигнуть поживитися.

У народу все буде не так добре, як у Вови з Бенею. Дефолт неминуче призведе до краху гривні – йдеться про падіння в рази. Можете собі уявити курс долара в 100 або 200 гривень? Можете собі уявити вартість літра бензину? кубометра газу і тонни вугілля, вартість яких завжди прив’язана до обмінного курсу? Можете уявити космічне зростання цін узагалі на все: від послуг ЖКХ до ціни на хліб адже вуглеводні використовують і у виробництві і в транспортуванні. Купити «євробляху» зможуть дозволиті собі лише дуже багаті люди, а вже скористатися безвізом... забудьте. Країна- жебрачка це потоки біженців, а отже порушення міграційного режиму, що є однією з причин скасувати безвіз, а це прописано в самій угоді. Тож досягнення останніх 5 років будуть вбиті дуже швидко.

Одне слово, якщо пам’ятаєте початок 90-х – ось приблизно те саме буде. Тільки ще з війною на сході, приватними арміями і купою зброї на руках. Свіжий приклад з відключенням світла, голодом и мільйонами біженців – Венесуела, можете спостерігати онлайн.

Є інший спосіб, який дозволяє не доводити до дефолту. Гроші может дати Путін. Але ми всі чудово розуміємо, що просто так гроші він не дасть, а лише в обмін на раніше озвучені вимоги, які Зеленський вже запропонував обговорювати і «зійтися посередині». Ну ось так і виглядає цей компроміс: ми вам 20 лярдів на покриття боргів, а ви нам – відмову від євроасоціації й НАТО, повернення в Тайожний союз, офіційну відмову від претензій на Крим і прийняття «ДНР» і «ЛНР» до складу України на правах ледь не автономних республік з правом вето у Верховній Раді.

Я не знаю, який варіант обере Коломойський – дефолт або втрату суверенітету. Однак обидва варіанти є пеклом, повз якого ми змогли пройти і не впасти в 20142019 роках – не в останню чергу завдяки «жахливому баризі» Порошенку.

2. Військо

Далеко не всі наші солдати воюють «за ідею», але все ж багато хто з них перебуває на передовій не тільки тому що «гроші платять», а реально вважають своїм обов’язком захищати Україну. Після того як президентом оберуть клоуна, який насміхався над нашою армією і мріє домовлятися з Путіним, ці воїни з армії підуть. Тому що немає сенсу захищати «ватяне» населення Дніпра від ватних сепаратистів Донецька і «ватяних» російських «іхтамнєтов». Якщо у вас однакові з «ватою» цінності, то про що ця війна?.. Якщо ви «усталі ат вайни», хоча навіть не бачили її, і здалися то навіщо вам військо?

А далі українську армію розпустять. Пам’ятаєте наведені вище два варіанти економічного пекла? Якщо нова влада ляже під Путіна, воювати буде ні з ким, а якщо буде дефолт – то нічим. Бо війна це дорого. Незалежність – це дуже дорого. Шкода, що ніхто не пояснив це народові 1991-го.

Думаю, що після інавгурації «Зе», нашій армії залишиться жити не більше року. Можливо, усвідомивши це, армійська верхівка зважиться на переворот – адже у них не буде іншого виходу. Це третє пекло, повз яке ми пропетляли завдяки «договірнякам» «жахливого» Порошенка. Якщо військовий переворот буде успішним – вийде та сама хунта, про яку цілодобово репетувало російське ТБ. Військові не вміють управляти капіталістичною економікою, не вміють гратися в бізнес, в дипломатію, тож глибина нашого пекла буде ніяк не меншою двох перших варіантів.

Якщо військовий переворот не буде успішним, і, наприклад, наштовхнеться на опір аваковської нацгвардії та приватних армій олігархів, то в країні почнеться громадянська війна, про яку цілодобово безперервно горлало російське ТБ. Тут уже не буде «вчора звільнених» бурятів на російських танках, тут свої вбиватимуть своїх, населення ховатиметься по підвалах і виживатиме хто як зможе. Це четверте пекло, в яке ми ризикували впасти всі ці роки. Чудо, що не впали – і у цього чуда є автор, але не хочу набридати.

Отож, якщо вважаєте цей варіант неможливим в наш освічений час – подивіться на Донбас або на Сирію. Крихку рівновагу України дуже просто порушити, і якщо можете дозволити собі вибирати президента «по-приколу» або «назло», то чому військо не може захотіти його повалити з тих же причин?..

3. Внутрішня політика

Серіал «Слуга народу» буде продовжений на радість глядачам але дещо в іншому форматі. У ньому показуватимуть, як справжній Зе-президент проводить несправжні Зе-реформи. Як він розпікає міністрів на важливих зборах, як «зривається і матюкає чиновників». Можливо, навіть покажуть розстріл або відрубані руки кількох олігархів і корупціонерів, знесуть бульдозером величезний будинок якогось судді – робитимуть все те, що так подобається простому народу.

Ось тільки все це залишиться в телевізорі. Зараз 3D-графіка сягнула таких висот, що зобразити відрубування руки з фонтаном крові або знесення будинку – не проблема, особливо коли замість міністрів і олігархів актори. І хоча в реальності нікого не розстріляють і жодних реформ не буде – народ повірить телевізору, а не своїм очам.

Не вірите? Я теж не вірив, поки не побачив результати голосування по Січеславській області. (ВАЖЛИВО: йдеться саме про область, яку очолював Резніченко, а не про Дніпро, де міським головою був Філатов). В області шаленими темпами будували дороги, споруджували і реконструйовували десятки шкіл нового типу та дитсадків – в селах і райцентрах, в яких нічого не будувалося з кінця 80-х років! Закладалися парки і сквери, розщищалися русла річок (фантастика!), обладнувалися пляжі – багато чого було зроблено. І щодня Резниченко та його команда наголошували, що вони – команда Порошенка.

Але жителі Січеславської області повірили не своїм очам, а телевізору, де одні клоуни розповіли їм як усе погано і яка довкруж ко-ко-корупція, а інші клоуни показали їм чудового президента на велосипеді. Результат Порошенка в Січеславській області – 8%, нижчий, ніж у середньому по країні.

А до цього телевізору повірили мешканці Донецька і пішли на «референдум». Багато з них досі вірять в криваву хунту і «розіп’ятого хлопчика», тому що телевізор – сильніше. Давайте вже визнаємо це як факт.

Отож не сумнівайтеся, шоу «Слуга народу» з імітацією реформ продовжиться, як мінімум до виборів до Верховної Ради восени 2019 року. Після того, як партія ЗеКо отримає свої 30% голосів і сформує «ширку» з БЮТ, половиною аваковського Нарфронту, перебіжчиками з БПП, опоблоком Бойко й іншим мотлохом, влада в Україні буде захоплена олігархами повністю і безповоротно. Буде сформовано новий кабмін, замінено керівництво НБУ, ГПУ і СБУ. Аваков залишиться главою МВС, відтак усі силовики стануть підконтрольними одному центру, не так як зараз, коли є баланс і взаємний контроль. По суті це повернення до часів Януковича, з одним нюансом.

Вже була озвучена ідея (причому озвучена самою ЗеКомандой), що їхньою ймовірною метою є усунення поста президента, зведення його фукнцій до церемоніальних. Бо сильний президент це непередбачуваність, мало кого наступного разу народ обере?.. Олігархи не ідіоти, на помилках вчаться, і появи другого незалежного від них Порошенка не допустять.

Прибрати президентський пост не складно. Яким би не був вибір дефолт або втрата суверенітету, все одно настане д…па, і треба буде когось призначити винним. А заодно пояснити народу: «Бачите як погано, коли долю країни вирішує одна людина? А це ж ви його вибрали, більшістю голосів. Давайте зробимо, щоб президент взагалі ні на що не впливав. Тим паче, що ми ж обіцяли реформи, ну ось вам».

Це, до речі, збігається з обіцянкою Зеленського відпрацювати лише один президентський термін другий вже не буде потрібен. Та й в першому ніхто не обіцяв зелекторату, що весь термін у президента будуть якісь повноваження. У черговому сезоні «Слуги народу» можна буде показати, як народ позбавили від проблем, усунувши президента. Упевнений, до того моменту рейтинг Зеленського буде такий жалюгідний, що народ буде глибоко задоволений розвитком сюжету.

Саме шоу після цього втратить стратегічну важливість, але думаю, що його не вимкнуть, оскільки під прикриттям телемультиків грабувати країну буде набагато безпечніше.

4. Зовнішня політика

Яка там зовнішня політика... Кілька разів поспілкувавшись з бекаючим-мекаючим Зеленським, очільники інших країн постараються забути саму назва «Україна». І зроблять це з полегшенням.

Так-так, з великим полегшенням. А ви думаєте, що всі ці п’ять років вони запроваджували санкції проти Росії, тому що просто хотіли нам допомогти?..

На жаль, ні. Ось, наприклад, Німеччина, в якої 2013 року товарообіг з Росією становив 74,9 млрд доларів. З Росії – нафту і газ, в Росію – автомобілі та іншу продукцію з високою доданою вартістю. Десятки мільярдів доларів, які йшли в економіку Німеччини, на заводи, де працюють і отримують високу зарплату громадяни Німеччини. І тут раптом до промисловців приходить пані Меркель і каже «ми тут захотіли санкції на Росію накласти, тож більше туди нічого не продавайте». Це та сама Меркель (в 2013-му – лідер партії ХДС), яка хоче, щоб її партію та її саму (або її наступника) обрали громадяни Німеччини, які через ці санкцій залишаться без роботи. І ось вона чомусь і якимсь чином має переконати робітників і власників заводів, що так буде ліпше, тому що в якійсь далекій Україні Путін воює «іхтамнєтамі». На біса їй цей геморой, на біса це німецьким промисловцям, на біса це німецьким робітникам?

Те саме з Францією, яка будувала кораблі для Росії, а потім була змушена шукати іншого покупця. Те ж саме з Іспанією, Австрією, Нідерландами, Данією – нікому не хочеться мати проблеми через те, що проблеми є в України.

Ви взагалі уявляєте, яких зусиль коштувало Порошенкові та його дипкорпусу переконати більшість цивілізованого світу нас підтримувати, допомагати нам фінансово і запроважувати проти Росії санкції? Це, збіса, щоденний подвиг, я не можу це інакше розцінити.

Все що треба, аби повернути все назад – це перестати здійснювати цей щоденний подвиг. Просто перестати домагатися підтримки і про Україну із задоволенням забудуть. Тим паче, що санкції не треба скасовувати – їх зараз треба продовжувати щопівроку, і одного разу їх просто не продовжать.

Немає санкцій – отже в Росії розв’язані руки. Хочеш – пробивай коридор до Криму, хочеш – роби Новоросію до Дніпра. Ну, а якщо українці «усталі ат вайни» і вибрали головнокомандувачем чувака, який говорить «треба просто припинити стріляти»? Якщо українці самі не хочуть себе захищати, то чому це має робити решта світу?..

5. Росія

А Росія виграє цю війну. Руками українців. Знову ж нічого нового, сто років тому історія була така ж. Потім був колективний СССР, Голодомор, Гулаг, мільйони загиблих. Що з цього повториться особисто з вами вибирати вам.

6. Альтернатива

Вона лише одна робити те, що вже п’ять років робить Порошенко. Тільки так можемо залишитися суверенною державою і вижити. Так, це повільно. Так, це дорого. Але інакше буде як описано вище.

Ви запитаєте «ну гаразд, а чому Зеленський не може робити те, що робить Порошенко?». Не може, бо не дуже розумний і не має здібностей це зрозуміло кожному, хто слухав його виступи без сценарію. Не може, бо він «малорос», який не любить Україну і мріє «повернути все як було» (тільки замість 2013 року буде 1991-й). Не може, бо є лялькою Коломойського, а він скидає Порошенко зовсім не для того, аби продовжувати реформи Порошенка.

Ігор БІГДАН (IBIGDAN),
український топ-блогер

https://republic.com.ua/

Переклад з російської