Маски в (для) шоу

Олег К. Романчук
шеф-редактор журналу «Універсум»
публіцист, журналіст, письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси ЛНУ імені Івана Франка

Коли популісти й демагоги різних мастей починають апелювати до абстрактного розуму народу, то варто пригадати обличчя компартійних вождів СССР, обличчя сучасного керівництва України, Білорусі, Росії... Обличчя людини — це ж бо віддзеркалення (як правило безпомильне) душі її. Достатньо лише поглянути на обличчя більшості народних обранців у залі засідань Верховної Ради та проаналізувати їхні дії, або ж дії тих, котрі жорстко і жорстоко змагаються у передвиборчих перегонах за омріяне, вистраждане фізично й фінансово місце під владним сонцем, щоб зайвий раз переконатися у справедливості згаданої житейської аксіоми. «Споглядання цих облич у напівпорожній парламентській залі наводить на думку, що існуючий правовий безлад — це не спадок совєтської системи. Це вона і є» [Віктор Боднарюк].

Чому ж народ так часто ігнорує свій багатовіковий досвід і висловлює довіру власникам безбарвних, злих, самовпевнених, нахабних, самозакоханих, позбавлених найменших виявів інтелекту облич, наївно вірить демагогічним, популістським, декларативним обіцянкам?

Та тому, що поняття «народ» — це звичайнісінька фікція. Народ — це насамперед біологічна популяція. Причому популяція неоднорідна — гетерогенна (гомогенними, однорідними бувають лише мікроби). Це вкрай диференційована маса: за вподобаннями політичними, культурними. Отож вона доволі легко піддається цілеспрямованій інформаційній обробці.

Психологічне підґрунтя цього безперечного факту чудово описав Анатоль Франс в «Острові пінгвінів»: «Звичайно, в те, що Піро справді вкрав вісімдесят тисяч в’язок сіна, всі повірили зразу, не завагавшись ні на хвилину. Сумнівів щодо цього не було, бо про цю справу ніхто нічого не знав, а для сумніву потрібні підстави: адже сумніватися безпідставно неможливо, безпідставно можна тільки вірити. Не сумнівалися й тому, що всю історію без кінця переказували, а для широкого загалу повторення рівнозначне доведенню. Не сумнівалися ще й тому, що всім хотілося, щоб Піро був винен, а чого хочеться, в те й віриться; і, нарешті, тому, що здатність до сумніву трапляється не часто: дуже мало людей носить у собі зародки такої здатності, та й ті зародки не розвиваються, коли їх не плекати. Це здатність незвичайна, витончена, філософська, аморальна, надприродна, потворна, підступна, шкідлива для людей і для власності, ворожа політиці урядів і добробутові країн, згубна для людства і для богів, ненависна і небу, й землі. Пінгвінська юрба не відала сумнівів; вона повірила, що Піро винний, і ця віра зразу стала одною з найбільших національних святинь, одною з головних заповідей патріотизму... Сімсот родичів Піро не могли спростувати доказів обвинувачення, бо не могли про них дізнатись, а дізнатися про них вони не могли, бо їх не існувало. Провина Піро була незаперечна, бо й заперечувати не було чого. І тому Греток, мов справжній митець, із цілком законною гордістю сказав якось генералові Пантеру: «Ця справа — шедевр: її зроблено з нічого».

Читаючи ці рядки одного з класиків французької літератури мимоволі порівнюєш їх з нинішньою дійсністю і приходиш до висновку, цю Анатоль Франс геніально підмітив стиль мислення людської маси, яка гордо іменує себе народом. Прикладів з двох останніх десятиліть української історії — предостатньо. Досить лише згадати подробиці президентських перегонів 2004 року, чергових і дочасних виборів до Верховної Ради 2006-го і 2007 років, відтворити у своїй пам’яті образи/обличчя представників президентської, парламентської й кабмінівської ратей — Олександра Мороза, Василя Цушка, Миколи Рудьковського, Сергія Ківалова, Нестора Шуфрича, Леоніда Черновецького… Або згадати всесвітній розголос справ Звягільського, Коваля, Лазаренка...

«Утім я не ідеалізуватиму і народ, бо значна його частина повернулась після Майдану, сказавши собі: «От і все, ми зробили свою справу — поставили Президента й уряд. Тепер нехай вони поборюють корупцію, а ми заживемо по-старому і далі даватимемо і братимемо хабарі». У цьому був великий прорахунок самого народу. Президент просто не в змозі всього зробити: він може змінити ситуацію, лише спираючись на народ. Тому це спільний обов’язок обох сторін. Але сталося так, що після Майдану кожна з них по-своєму вернулася на «круги своя» [Мирослав Маринович].

В Україні, по суті, мобілізовані всі відомі методи «натовпотворення». На наших очах триває процес перетворення українців у натовп — через нищення традицій, пропаганду аморальності, безвідповідальності й безкарності, денаціоналізацію (зокрема й через відсутність графи «національність» у паспорті), через негативні впливи далеко не кращих зразків маскультури (особливо завдяки телебаченню), через зміну типу школи, рівня знань, методів їхньої оцінки.

2006 року в народні депутати подалася когорта журналістів з телебачення, артистів — Ольга Герасим’юк, Андрій Шевченко, Анна Герман, Ян Табачник, Руслана Лижичко, Святослав Вакарчук, Оксана Білозір, Іван Гаврилюк. Дехто з них розчарувався в політиці й в цьогорічних виборчих перегонах участі не бере, натомість у партійних списках з’явилися нові імена — Богдан Бенюк, Юрій Іллєнко… Назвати усіх згаданих людей політиками доволі складно, вони вели популярні передачі на телебаченні, на радіо, часто виступали з концертами перед численними аудиторіями, Юрій Ільєнко, приміром, — визнаний у всьому світі кінорежисер, професіонал вищої проби. Мали суттєву перевагу — їх впізнавали. Аудиторія (потенційні виборці) сприймали їх як своїх. І ось вони стали (стануть) депутатами, вершителями долі країни. Відчули/відчують виборці їхню присутність у Верховній Раді? Спостережливі громадяни могли відзначити, що місія згаданих призовників до парламенту впереваж полягала в озвучуванні написаних/ підготовлених досвідченими інструкторами ідей. Тобто маємо яскравий приклад того, як у результаті частої появи того чи іншого індивіда перед численною аудиторією образ цієї людини закарбовується в пам’яті слухачів/глядачів, а в потрібний момент (під час голосування) відіграє вирішальну роль у прийнятті виборцем рішення на користь уже візуально добре впізнаваного кандидата в депутат Зрештою, проблема не в них, професійних акторах і журналістах. Ми про інше. Ми про всеукраїнське політичне шоу, що триває. І в якому продовжують лицедіяти люди в масках, які сяк-так приховують зажерливість й аморальність, вседозволеність й страх перед можливістю втратити неправедно набуті статки і владу — дійство відразливе й захоплююче, інтригуюче й примітивне водночас, здатне паралізувати волю й розум багатьох. Це добре помітно під час передвиборних телешоу в прямому ефірі, коли в студії мало не доходить до бійок під час бурхливих суперечок і банальних сварок. Називати поіменно героїв вітчизняної політичної буффонади справа невдячна. Шляхи становлення борців за суспільні ідеали, професійних оборонців народних мас добре знані й випробувані: обрали — призначили — звільнили — перемістили — арештували — випустили — обрали — призначили — викрили — покарали — звільнили — обрали… Тож постає питання: хто вони усі ці медведчуки, шуфричі, морози, цушки, вітренки, симоненки, мартинюки, щербані, рудьковські, івченки…

А за лаштунками сцени за черговою політвиставою уважно стежать режисери від Системи, аби ненароком не з’явилися нові актори, самостійні, підконтрольні й підзвітні лише народові. Спостерігають і завченими рухами, із знанням справи роздають старим перевіреним кадрам у слушний момент нові політичні маски. Маски для шоу...

Універсум 11–12 (169–170), 2007

Журнал Універсум 11–12 (169–170), 2007

Україна пам’ятає! Голодомор 1932–1933 років – геноцид українського народу

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Маски в (для) шоу

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Олег К. Романчук Де взяти енергію розвитку для України?

ДЕРЖАВНІСТЬ Октавіан Ксенжек Ще не вмерла Україна...

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Олександр Карпець Доказ очевидного як свідчення потворного...

КУЛЬТУРА Микола Тимошик Витоки українського друкарства як об’єкт критики новітніх опонентів українського відродження

НАУКА Ярослав Яцків: «Науковці не повинні бути і не мають права бути байдужими»
Володимир Литовченко, Максим Стріха Слово в обороні фізики
Леонід Кучма: «Сьогодні вкрай необхідна широка дискусія щодо проблем фізико-математичної освіти в Україні»
Програмування і математичне моделювання

ПОЛІТИКА Збігнєв Бжезінський: «Політично успішна Україна рухається до Європи, перекреслюючи імперські перспективи Росії»