Леонід Кучма: «Сьогодні вкрай необхідна широка дискусія щодо проблем фізико-математичної освіти в Україні»

27 листопада у Фонді «Україна» відбулася зустріч Леоніда Кучми з переможцями міжнародних олімпіад 2007 року з фізики (Ісфахан, Іран) та з хімії (Москва, Росія).

Вручаючаючи юнакам посвідчення стипендіатів Фонду «Україна», Леонід Кучма відзначив, що для нього є великою радістю зустрічатись з переможцями міжнародних інтелектуальних змагань. «Всі науки потрібні, але фізика, хімія та математика — це база, на якій тримається розвиток нашої економіки» — сказав він.

Засновник Фонду «Україна» наголосив, що у зв’язку з недобором на факультети фізики й математики, сьогодні вкрай необхідна широка дискусія щодо проблем фізико-математичної освіти в Україні, адже без розвитку фізико-математичних наук неможливий розвиток новітніх технологій та технологічний прорив України.

Леонід Кучма з прикрістю зауважив, що якщо цих хлопців та дівчат на руках не носити, то буде так, як у цьому році — 3 переможці Міжнародної олімпіади з фізики (2 золотих призери і 1 бронзовий) опинилися в Росії. «Вони мають право, але для України це колосальна втрата. Необхідно все було зробити, щоб створити тут умови. Зрозуміло що в Москві сильніша школа, але вони потрібні Україні» — сказав він.

За словами Леоніда Кучми, останнім часом у Росії завдяки економічним можливостям, що дає нафта і газ, створюються потужні наукові центри, тому в туди і буде «відтік мізків», особливо з центральних та східних областей України.

Свій погляд на проблеми фізико-математичної освіти висловили і юні інтелектуали. Зокрема, срібний призер Міжнародної олімпіади з хімії, учень 10 класу Львівського фізико-математичного ліцею Червак Остап зауважив, що здібні до точних наук учні, особливо із сільської місцевості, не поінформовані на належному рівні про існування шкіл з сильною базою підготовки. На його думку, лише Київський фізико-математичний ліцей дійсно рекламує свою діяльність і залучає цим до навчання велику кількість учнів.

Бронзовий призер Міжнародної олімпіади з фізики Олесь Штанько наголосив на необхідності зацікавлювати учнів фізикою спеціальною літературою, яку українські видавництва, на жаль, не друкують. За словами юнака, слід використовувати у школах не лише базову та теоретичну літературу, а й книги та журнали, що розкривають різноманітні процеси та явища природи, з якими ми зустрічаємось у повсякденні. Результатом браку такої літератури, переконаний хлопець, є те, що більшість сприймає фізику як книгу з багатьма формулами та незрозумілостями.

На зустрічі також були присутні наукові керівники учасників міжнародних олімпіад: Анісімов Ігор Олексійович (декан радіофізичного факультету КНУ, доктор фізико-математичних наук, професор), Вільчинський Станіслав Йосипович (завідувач кафедри квантової теорії поля КНУ, доктор фізико-математичних наук, професор), Холін Юрій Валентинович (проректор ХНУ, доктор хімічних наук, професор), та керівники команд з фізики Кремінський Борис Георгійович (керівник команди фізиків, старший науковий співробітник інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України) та з хімії Мальченко Галина Іванівна (керівник команди хіміків, методист інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України).

Прес-служба Президентського фонду
Леоніда Кучми «Україна»

Переможці Міжнародної олімпіади з хімії (Москва, Росія ) 2007 р.

ЧЕРВАК Остап, срібний призер. Учень 10 класу Львівського фізико-математичного ліцею при Львівському національному університеті імені Івана Франка.

ТКАЧЕНКО Володимир, бронзовий призер. Студент Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

ПОЛІЩУК Кирило, бронзовий призер. Студент Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

БАЛАБОН Ольга, бронзовий призер. Студентка Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Переможці Міжнародної олімпіади з фізики (Ісфахан, Іран) 2007 р.

БОНДАРЕНКО Кирило, бронзовий призер. Студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

ШТАНЬКО Олесь, бронзовий призер. Студент Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Універсум 11–12 (169–170), 2007

Журнал Універсум 11–12 (169–170), 2007

Україна пам’ятає! Голодомор 1932–1933 років – геноцид українського народу

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Маски в (для) шоу

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Олег К. Романчук Де взяти енергію розвитку для України?

ДЕРЖАВНІСТЬ Октавіан Ксенжек Ще не вмерла Україна...

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Олександр Карпець Доказ очевидного як свідчення потворного...

КУЛЬТУРА Микола Тимошик Витоки українського друкарства як об’єкт критики новітніх опонентів українського відродження

НАУКА Ярослав Яцків: «Науковці не повинні бути і не мають права бути байдужими»
Володимир Литовченко, Максим Стріха Слово в обороні фізики
Леонід Кучма: «Сьогодні вкрай необхідна широка дискусія щодо проблем фізико-математичної освіти в Україні»
Програмування і математичне моделювання

ПОЛІТИКА Збігнєв Бжезінський: «Політично успішна Україна рухається до Європи, перекреслюючи імперські перспективи Росії»