Станіслав Савінський: «Спробуємо гуртом робити те, що не до снаги одній людині»

Фонд-клуб “БлагоДійна корова”, заснований 2001 року, починався з дитячого листа. Генеральному директору ЗАТ “Консюмерс-Скло-Зоря” Станіславу Савінському написала школярка із села Радів Млинівського району. Вона просила допомогти її малозабезпеченій родині купити корову. Першу Зірку майбутні засновники клубу “БлагоДійна Корова”: керівництво заводу, його фахівці, а також їхні ділові партнери — купили в складку й подарували дівчинці та її батькам.

Цей лист змусив керівництво підприємства замислитися над тим, як налагодити постійну благодійну діяльність, щоб кожна копійка доходила до конкретного адресата. “Ми не можемо допомогти сьогодні всім нужденним, — коментує Станіслав Савінський, — а тому насамперед простягнемо руку допомоги тим, хто не в силі сам про себе подбати, — дітям”. Так був створений фонд “БлагоДійна корова”. Він зареєстрований як благодійна організація в Мінюсті, має статус юридичної особи, що дозволяє оперативно й прозоро здійснювати всі фінансові операції. Бюджет фонду поповнюється щоквартально.

“На жаль, — говорить Станіслав Савінський, — побутує думка, що благодійна допомога не завжди доходить до людей, які її насправді потребують. І це часто стає на перешкоді справжній благодійності. На прикладі діяльності нашого клубу ми намагаємося переконати людей у протилежному”. У статуті клубу записані основні напрями діяльності — це надання допомоги дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям із різними вадами здоров’я, а також виховним та освітнім закладам, що утримують дітей-інвалідів і дітей-сиріт, допомога медичним закладам в оздоровленні та лікуванні тощо. Наприкінці минулого року клуб “БлагоДійна корова” виділив понад вісімдесят тисяч гривень на придбання ультразвукового портативного цифрового сканера “LOGIO 100 PRO” для Рівненського обласного спеціалізованого диспансеру радіологічного захисту населення. З його допомогою вже пройшли обстеження близько п’ятнадцяти тисяч пацієнтів, що дало змогу виявити захворювання на ранніх стадіях та провести своєчасне лікування. “Під наглядом диспансеру перебуває понад сто тисяч дітей-чорнобильців, — розповідає Станіслав Савінський. — Я приємно вражений тим, як добре оснащений диспансер, а ще більше — роботою лікарів”.

Крім того, клуб “БлагоДійна корова” розробив чотири програми допомоги дітям. За програмою “Рожеві щічки” забезпечується харчування дітей із вадами здоров’я з чотирьох дитячих інтернатів у селищі Клевані Рівненського району. Інша програма, яка дістала назву “Сонечко”, передбачає забезпечення шкіл-інтернатів теплом, а дітей — одягом і взуттям. За програмою “Вітерець” виділяються кошти на оздоровлення дітей, поліпшення санітарно-гігієнічного стану шкіл, придбання медикаментів і медичного обладання. Програма “Веселка” опікується заходами з організації дозвілля дітей. “Якщо раніше, — зазначає Станіслав Савінський, — через погане бюджетне фінансування інтернатів благодійницькі гроші в основному проїдалися, то тепер, коли матеріальне становище соціальних закладів поліпшилося, ми стали більше коштів виділяти на програми розвитку й організації дозвілля дітей”.

За прикладом ЗАТ “Консюмерс-Скло-Зоря” Гостомельський склозавод у Київській області відкрив філію фонду “БлагоДійна корова”. “А взагалі, — ділиться планами Станіслав Савінський,— ми хочемо об’єднати у нашому клубі всіх тих, кого знаємо і кому довіряємо, і спробуємо гуртом робити те, що не до снаги одній людині, — щось ґрунтовне й важливе. Ми надаватимемо допомогу юним обдаруванням, яких будемо шукати в дитячих будинках, школах-інтернатах. Без меценатів їм нині важко пробитися в житті”. Влітку до клубу звернулася дирекція фестивалю “Червона рута” з проханням допомогти дванадцятирічному рівненському виконавцю Олександру Хомичу оплатити навчання у славній школі-майстерні “Червоної рути” в Києві, і фонд радо відгукнувся на звернення.

У травні цього року вже четверта поспіль благодійна корова знайшла собі нових господарів. За вже усталеною традицією нинішньої весни на кошти членів клубу було придбано корову для пенсіонерів Козаренків із села Дерев’яного Рівненського району. Ганна Макарівна Козаренко двадцять два роки пропрацювала на зорянському склозаводі, а її чоловік Олексій Семенович — дванадцять. Він ось уже кілька років прикутий до ліжка, тож сім’я не розкошує. БлагоДійну Зірку родина Козаренків прийняла з вдячністю. Загалом на сьогодні фонд-клуб “БлагоДійна корова” надав різноманітної допомоги на понад мільйон гривень, а цьогорічний внесок тільки підприємства “Консюмерс-Скло-Зоря” сягне сімдесятьох тисяч доларів.

Універсум 7–9 (130–132), 2004

Журнал Універсум 7–9 (130–132), 2004

Олег Тягнибок: «Український народ заслуговує мати патріотичну владу»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Леонід Капелюшний В якій Україні ми прокинемося після виборів?

ЕКОНОМІКА Юрій Жук Україна: час втрачених можливостей

ТОЧКА ЗОРУ Григорiй Омельченко Повернення до своєї рідної віри – це єдиний шлях відродження України

ВІЙСЬКО Олег Селюк Третє роззброєння

МАС-МЕДІА Ганс-Петер Нідермаєр ЗМІ: вплив на вибори

СУСПІЛЬСТВО Василь Лизанчук Чи можна об’єднати націоналізм і глобалізм?

ЕКСКЛЮЗИВ Олег Тягнибок: «Український народ заслуговує мати патріотичну владу»
Олег Тягнибок Мій прапрадід зачитував Акт Злуки

ПОЗИЦІЯ Доктор Василь Новицький: «За достойне майбутнє України слід боротися усім громадянам держави, незалежно від етнічного походження»

МОВОЗНАВСТВО Ірина Фаріон Слова як свідки правди Лінгвістична експертиза етнонімів «жид» і «москаль» у контексті мітингової промови