Суспільно-політичний журнал «Універсум» відзначив своє 25-річчя

27.12.2018

27 грудня 2018 року у Львівському національному університеті імені Івана Франка відбулася зустріч із нагоди 25-річчя науково-публіцистичного журналу «Універсум».

– Після відновлення незалежності України в 1991-му я замислився над тим, що Україні не вистачає власного поважного аналітичного видання на кшталт німецького «Der Spiegel», – каже засновник «Універсуму», письменник, журналіст і науковець Олег Романчук. – Тоді концепція такого українського журналу уже була в голові. У 1993-му вдалося зреалізувати її. Перше число журналу вийшло з портретом академіка Ігоря Юхновського та його публікацією про причини розвалу Совєцького союзу.

Олег Романчук висловив думку про те, що сьогодні українська журналістика у переважній більшості випадків не виконує свою основну функцію – бути посередником між громадянами та державними чинами.

– Ми ж на сторінках «Універсуму» намагаємося виконувати цю функцію, намагаємося налагодити зв’язок між тими, хто ухвалює рішення в Україні, – владою, і тими, хто найняв її на цю роботу, – українським народом, – зазначив Олег Романчук.

За багаторічну сумлінну журналістську діяльність Національна спілка журналістів України нагородила колектив «Універсуму» спеціальною відзнакою.

До слова: «Універсум» – журнал політології, футурології, економіки, науки та культури. Заснований 1993 року. Шеф-редактор – Олег Романчук, український письменник, журналіст, член Світової організації періодичної преси, науковець, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси факультету журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. До редколегії журналу входять відомі українські науковці та публіцисти.

Інформаційна агенція «Вголос»

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні