90-та річниця відзначення Голодомору в Норт Порті

26.11.2023

Українська громада південно-західньої Флориди гідно відзначила 90-і роковини великої трагедії українського народу – Голодомору 1932–1933 рр.

У неділю, 19 листопада, Соборну панахиду відправили о. Олег Сацюк та о. Дмитро Касіян в церкві св. Андрія при Українському Релігійному та Культурному Осередку в Норт Порті. Під час панахиди члени Громадського Комітету тримали в руках запалені свічки. Опісля члени громади зайшли до урочисто прибраної залі на перекуску та перегляд короткої програми заходу.

Голова Громадського Комітету Віра Боднарук привітала присутніх. У своєму виступі коротко згадала про прагнення Сталіна та його комуністичного уряду зупинити спротив до колективізації в Україні та знищити українців, як національну групу. Жертвами стали 10,5 міліонів невинних людей, серед яких третина дітей.

Цю трагедію не було замовчено в діяспорі – очевидці та науковці докладали багато зусиль, щоб правда про злочин сталінського режиму дійшла до всього світу. Офіційне відзначення памяті жертв Голодомору 1932–1933 рр. було встановлено Президентом Ющенком 2008 року на останню суботу в листопаді.

У 2008 році було зібрано письмові враження дітей і молоді, народжених в незалежній Україні, про Голодомор. Це покоління українців чуло про трагедію від своїх бабусь чи дідусів, або від учителів у школі.

Вірш Аліни Сімашко із збірки «33 рік – дитинство мого прадіда» декламувала Оля Бабчук, а враження Валентини Василенко від розповіді читала Леся Попель.

Урочисте слово про Голодомор-Геноцид виголосив широкознаний суддя федерального уряду Сполучених Штатів Америки, Його честь Богдан Футей. Він підкреслив правове визнання Голодомору Геноцидом.

Присутні були запрошені оглянути мапу України, де хрестиками позначено памятники жертвам Голодомору. Відзначення у Норт Порті 90-ї річниці Голодомору-Геноциду українського народу, навмисно спричиненого кривавим комуністичним режимом, завершилося виконанням славня «Ще не вмерла Україна».

Щира подяка членам Громадського Комітету за допомогу у підготовці відзначення 90-ї річниці Голодомору 1932–1933 рр.: Дарія Томашоска, Анна Мацілинська, Богдана Пужик, Катя Стецюк, Богдан Боднарук, Леся Попель, Євген Томашоский, Галя Ліснича,Клара Шпічка, Ліда Білоус, Віра Боднарук і Юрій Шевчук (фотограф).

Віра БОДНАРУК,
голова Громадського Комітету

25 листопада 2023 року

Залучені світлини Юрія Шевчука

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні