Основний союзник США поза НАТО. Україні варто спробувати?

17.04.2024

Уночі 14 квітня ряд країн Заходу на чолі з США допомогли Ізраїлю збити майже всі іранські дрони та ракети. Українські громадяни дивуються: чому такої підтримки не має Україна у війні з Росією? Чому Захід не наважується посилити нашу ППО? Боїться через страх перед ядерним терористом?

Якби Україна мала спеціальний статус основного союзника США поза НАТО (Ізраїль такий статус має), то американські Patriot збивали б російські дрони та крилаті ракети в українському небі? Що перешкоджає Україні отримати від Заходу таку ж підтримку для протистояння терористичній державі?

Чи й справді Захід керується не загальнолюдськими цінностями, а лише власними інтересами, підтверджуючи слушність теорії соціал-дарвінізму?

Запитань і справді багато…

На третій день після інавгурації 46-го президента США Володимир Зеленський дав інтерв’ю програмі «Axios» на американському каналі HBO, в якому, зокрема, висловив доволі контроверсійну думку: «У мене є дуже просте питання: пане президенте, чому ми досі не у НАТО?» Помовчимо.

Україна досі не у НАТО. І перспектив найближчим часом стати членом Альянсу не передбачається. На гадку мимоволі спадає легендарна історія з Ходжею Насреддіном, який пообіцяв падишахові за двадцять років навчити віслюка розмовляти. Люди співчували Насреддіну за такий необдуманий вчинок. У відповідь мудрець відказував: «Нічого вічного немає – за цей час або я помру, або падишах помре, або віслюк здохне».

Напередодні Мюнхенської конференції з безпеки 14 лютого 2020 року з ініціативи редакції журналу «Універсум» був оприлюднений лист від українських дипломатів, науковців і письменників до Володимира Зеленського, аби він перед безпековим форумом звернувся до державного керівництва США щодо отримання Україною спеціального статусу основного союзника США – «Основний союзник поза НАТО» (Major Non-NATO Ally – MNNA). Український президент не звернувся.

Тим часом у світі є 18 країн, які не будучи членами НАТО мають цей статус. 3–4 березня 2021 року відбувся дводенний 12-й щорічний американсько-український діалог з питань безпеки (12th Annual US-Ukraine Security Dialogue) під назвою «Розкриття підходу нової адміністрації до найбільш актуальних питань безпеки в Україні».

У чаті цього Online Webinar я поставив учасникам питання щодо перспектив отримання Україною статусу основного союзника США поза НАТО. На нього відразу ж зреагував Bill Taylor, колишній Надзвичайний і повноважний посол США в Україні (2006–2009), а згодом тимчасовий повірений у справах США в Україні (2019–2020).

Дипломат відзначив актуальність теми. За тиждень, 10 березня, під час дискусії на Київському Безпековому форумі Bill Taylor заявив: «Ми можемо надати Україні статус основного, не натівського союзника. Нам для цього не потрібна згода інших країн. Україна мусить про це попросити і США можуть надати такий статус».

Може, таки варто спробувати?

Олег К. РОМАНЧУК,
шеф-редактор журналу «Універсум»

«Главком»

P.S.

Під час масованої атаки Ірану по Ізраїлю Західні країни допомагали збивати повітряні цілі Тегерану. Президент України Володимир Зеленський зазначив, що союзники могли б так само допомагати Україні у відбитті повітряних атак РФ. Однак у Держдепі США назвали відносини з Україною та Ізраїлем «різними».

Речник Держдепу Метью Міллер, під час брифінгу 16 квітня зауважив, що розуміє заяву Зеленського, проте напряму захищати Україну від російських ударів США не можуть. Причина – різні відносини між країнами.

Міллер додав, що Ізраїль – потужний союзник США поза НАТО, а Україна перебуває в «іншій позиції».

«І ми не мали схожих домовленостей з Україною до безпосередньо війни», – додав Міллер.

Джерело: Голос Америки

17 квітня 2024

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні