Гуманітарна допомога через просвітян України

10.07.2023

У цей драматичний і трагічний час війни з москалями просвітяни України невтомно допомагають потерпілим родинам загиблих воїнів та доставляють потрібні матеріяли на фронт. Центральне правління «Просвіти» підтримує цілковите закриття церкви московського патріархату, яка діє проти України та її народу.

Голова обласної «Просвіти» Луганську повідомляє, що отриману поміч з діяспори передають переселенцям у формі харчів та ліків, як також путівками до санаторій на лікування. Також посилено медичну обслугу для жінок і дітей з Луганщини, які перебувають у Вінницькій, Харківській та Закарпатській областях.

Чернівецька «Просвіта» повідомляє, що вони використовують поміч з діяспори не тільки на їжу та медикаменти, але на найцінніше, що потрібне для воїнів – автомобілі (перевозити зброю, поранених), тепловізори (засоби нічного бачення) та дрони і військову форму. Також передають бійцям духовну «їжу» – книги, журнали та газети.

Івано-Франківська обласна «Просвіта» використовує отриману фінансову допомогу на гуманітарні цілі для військових територіяльної оборони та для потерпілих від підриву Каховської ГЕС. Вони придбали світлове обладнання для протиповітряної оборони, закупили взуття та миючі засоби для населення Херсонщини та оплатили пальне для волонтерів. Наразі працюють над створенням мобільного гігієнічного пункту для військослужбовців на передових позиціях фронту.

Голова Самбірської «Просвіти» повідомляє про успішне завершення Шевченківського марафону 22 травня за участю не тільки місцевих просвітян, але й волинян. Їхня праця і далі зосереджена на допомогу сиротам війни та важкопораненим. Вони облаштували у приміщені майбутнього Музею «Просвіти» групу біженців, які плетуть маскувальні сітки для фронту.

Чернігівська міська організація Суспільної Служби України дякує Товариству Української Мови в США за фінансову поміч, яку було передано родинам загиблих військових та Реабілітаційного Центру для поранених воїнів і на ремонт Чернігівського військового шпиталю.

Віра БОДНАРУК,
голова Товариство Української Мови (США)

8 липня 2023 року

Залучені світлини з архіву Боднаруків





Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні