Феєрична «Буковина автентична»

07.11.2023
Благодійний фестиваль-2023

Сумну чи веселу, ліричну чи жваву – українську народну пісню називають дзеркалом нашого життя. Саме таким світлим відображенням сьогодення з його минулим і майбутнім став, за словами відомого митця Миколи Шкрібляка, Бренд Чернівеччини – фестиваль «Буковина автентична».

Отже, Міжнародний благодійний фестиваль (2-й етап, перший – у 2019 році) імені Євгенії Ярошинської, якій 18 жовтня виповнилося 155 славних літ, відбувся у Заставнівському Палаці культури з ініціативи Заставнівської «Просвіти» під патронатом Буковинської «Просвіти», за співзасновництва місцевих Палацу Культури, Школи мистецтв і «Заставнівської волонтерської сотні».

ПОЛУМ’ЯНА КВІТКА БУКОВИНИ – ЄВГЕНІЯ ЯРОШИНСЬКА – ПЕРША УКРАЇНСЬКОМОВНА ПИСЬМЕННИЦЯ НА БУКОВИНІ, УЧИТЕЛЬКА, ГРОМАДСЬКА ДІЯЧКА, ПРЕДСТАВНИЦЯ ФЕМІНІСТИЧНОГО РУХУ У НАШОМУ КРАЇ – ГОРДІСТЬ ЗАСТАВНІВЩИНИ, ЧЕРНІВЕЧЧИНИ, УКРАЇНИ! ВІДОМА ФОЛЬКЛОРИСТКА – ЗБИРАЧКА ДАВНІХ, БУКОВИНСЬКИХ, НАРОДНИХ ПІСЕНЬ – У ЯКИХ БАЧИЛА МИНУЛЕ, СЬОГОДЕННЯ І МАЙБУТНЄ УКРАЇНИ! Й БУЛА ТВЕРДА У ПЕРЕКОНАННЯХ, ЩО САМЕ ПІСНЯ СВОЄЇ ЗЕМЛІ ГАРМОНІЗУЄ ЛЮДИНУ, ДАЄ ЇЙ ЖИТТЄВУ ЕНЕРГІЮ, Є МІЦНИМ ЗВ’ЯЗКОМ ПОКОЛІНЬ І У ВСІ ЧАСИ ДОПОМАГАЛА УКРАЇНЦЯМ БОРОТИСЯ З ВОРОГАМИ!

Тож девіз пісенного форуму – СПІВАЄМО ЗА ГЕРОЇВ (точніше, Герої співали голосами учасників Фесту), ДЛЯ ЗСУ!

Мета – ДОПОМОГА ЗСУ від «Просвіти», вдячність за можливість збереження народного піснеспіву (продовження справи Є. Ярошинської), який в усі часи сприяв у боротьбі за нашу Незалежість і Свободу.

Грандіозний початок пісенного Дня Українського духу – на сцені 60 учасників хореографічної студії «Пролісок» комунальної установи «Палац культури та мистецтв» Заставнівської міськради (керівники Христина Бречко та С. Статуєв) з неперевершеною патріотичною композицією – «Майбутнє України»!

Ще одне відкриття Фесту-2023 – новостворений хор «Заставнівська «Просвіта» (керівник Ілля Гайдей) – висока майстерність виконання народоспіву! А ще виступ уже відомого усім ХОРУ КАПЕЛАНІВ ПЦУ!

У Фесті-2023 взяли участь понад 20 колективів – народних і художньої самодіяльності Буковини, громад Заставнівщини та з-за кордону – сусідньої Південної Буковини Румунії («Полонинка») та далекого, але дружнього народу Сакартвело (Грузія) «Господар» (Maspindzelo). Закордонні гості вразили своєю любов’ю та підтримкою України – знанням давніх, забутих народних пісень!

Триєдине дійство:

1. АВТЕНТИЧНЕ ВБРАННЯ поруч із сучасним народним, яке «зустрічало» учасників і глядачів у фойє Палацу – результат праці місцевих майстринь (Любов Кіцан, Валентина Бурденюк, Софія Тілабова), ВПУ-24, ОЗЗСО м. Заставна, фотозони театру «Мандрівник», студія «Світлячок»;

2. АВТЕНТИЧНИЙ РЕПЕРТУАР та – у сучасній обробці – блискучі виступи всіх;

3. АВТЕНТИЧНА ЇЖА (пригощання голубцями («Заставнівська волонтерська сотня», голова Марія М’якота), начинкою, «бабою» (с. Дорошівці, Валя Янко з подругами), пампушками (с.Товтри, Галина Барабаш, дві Марійки – Сопівник і Рудейчук ) – фестивальні акварелі з багатством УКРАЇНСЬКОЇ ДУШІ!

Паралелі української музики 18-21 століть – музично-культурна, духовно-просвітницька пожива для учасників і глядачів!

Вражаючий різновид музичних композицій, танцювально-обрядових, театрально-побутових створювали справжнє автентичне раювання!

Цінителі феміністичного руху захоплено аплодували за міні-імпрезу – вручення Чернівецької обласної літературної премії ім. Євгенії Ярошинської знаній у краї поетесі, родом із с. Чуньків, Марії Гаврилюк-Бужняк. Премія заснована для літераторок обласною «Просвітою», її вручали Іван Дерда та Світлана Масловська.

Унікальним явищем глядачі назвали бойовий танець «Ржавинецький пляс», який 16 хлопців (с. Ржавинці) емоційно проживали на сцені, традиційно, як це було за язичницьких часів.

Високі позиці Фесту, аншлаг залу на 600 місць, яскраві враження, неймовірна насолода дали такий результат у благодійних скриньках: 67 855 грн. 1 000 дол. 500 євро!

«Просвіта» щиро вдячна керівнику Будинку офіцерів Чернівців Антону Смоку за високопрофесійне звукове забезпечення Фесту! Вдячна за інформаційну підтримку ГО УНІА і газети «Голос краю».

«Просвіта» дякує за феєрію емоцій усім артистам-учасникам, професійним ведучим – Василеві Барабащуку, Марині Стрельниковій, помічницям Олександрі Поліщук і Вікторії Ісопенко, які вручали всім учасникам дипломи та символічні медалі «Євгенії Ярошинської». Доземний уклін народному артисту Іванові Дерді, зірковому гостю Олександрові Кварті та чудовим ГЛЯДАЧАМ, які палкими аплодисментами висловлювали своє захоплення високою майстерністю колективів і солістів.

Буковинська пісня – душевна пожива, яка завжди окрилює, надихає, зв’язує нас як міцна барвиста нитка на справжній вишиванці, що не рветься і не блідне, а всупереч часові і ворогам набуває ще яскравіших тонів! Такі благі наміри, такі музичні та народотворчі акварелі запевняли і переконували: МИ – НЕЗДОЛАННІ!

Дякуємо Богу, дякуємо ЗСУ, дякуємо всім за щирість і щедрість!

РАЗОМ ДО ПЕРЕМОГИ!

Світлана МАСЛОВСЬКА,
голова Заставнівської «Просвіти»,
Чернівецька область

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні