Дебют у польському літературно-мистецькому журналі «Pro Libris»

07.03.2024
з рецензію на поетичну збірку др Конрада Войтили «Скерсофренія»

Нещодавно польський поет, літературознавець, журналіст Конрад Войтила став лауреатом знаного польського конкурсу «Любуські літературні лаври» у категорії «поезія». Любуські літературний лаври – це нагорода, яка присуджується щороку з 1995 року творцям – поетам, прозаїкам і журналістам. Організаторами конкурсу є: воєводська та міська публічна бібліотека ім. Ципріана Норвіда у Зеленій Гурі та воєводська та міська публічна бібліотека ім. Збігнєва Герберта у Горжуві Великопольському. Вручення нагороди відбулося 1 березня 2024 року під час урочистої церемонії в місті Зелена Гура. Це вже другі «Любуські літературні лаври» у творчій біографії поета. Вперше цю нагороду він отримав у 2010 році за книгу поезії «Може Боже».

Раніше Конрад Войтила був лауреатом численних літературних конкурсів, зокрема кількаразово був номінований до Мистецької нагороди міста Щецін і двічі був лауреатом літературної премії Західнопоморського воєводства «Янтар» (2019, 2021). Стипендіат Міністерства культури і національної спадщини Польщі (2021). Автор семи поетичних збірок, зокрема «З двох зол вибираю любов» (2000), «Вільна любов» (2002), «Фатальні вірші» (2004), «Може, Боже» (2010), «Чорний водевіль» (2013), «Знак за питанням» (2017) «Під червінь. 111 віршів» (2019), «Скерцофренія» (2023), а також «Реверсі. Літературні розмови» (2014) і монографії «Анти-антихрист? Релігійний Воячек» (2021). Співавтор книги про Рафала Воячка «Не ті часи. Невідомі твори» (2016) та альбому «Був, є» (2021). Вірші Конрада Войтили перекладені на англійську, німецьку, чеську, українську та словенську мови.

Мирослава Рудик і Конрад Войтила

Окрім цього Конрад Войтила має науковий ступінь доктора гуманітарних наук в галузі літературознавства. У Щецінському університеті навчає студентів письменницькій майстерності. У 2021 р. як багаторічний фахівець у сфері радіожурналістики створив університетське радіо NiUS Radio i зараз очолює Центр медіаосвіти та інтерактивності Щецінського університету, який співпрацює з факультетом журналістики Львівського національногог університету імені Івана Франка.

Мирослава РУДИК

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні