Врятувати мрію
Фантастичне оповідання

Я сиджу за столиком у гамірливому залі. Навколо мене – найрізноманітніші обличчя, пики й те, що навіть пиками назвати важко. Істоти всіх можливих і неможливих кольорів, форм і ґатунків. Паноптикум! У повітрі – ціла гама пахощів: від квіткового аромату до запаху помиїв. Але я не дивуюся. Адже в ресторані космопорту планети, розташованої на перехресті галактичних трас, інакше й бути не може.

Навіщо я тут? Це довга історія. Слід почати з того, у чому моє ремесло. А воно – в очищенні Галактики від бруду. Не в буквальному розумінні. Я – співробітник міжзоряної поліції, чия мета – боротьба із злочинністю – теж, на жаль, космічного масштабу. Утім, як і все в наш час.

Зараз я вільний, що трапляється нечасто. І мене тягне на роздуми: звідки беруться в наш час злочинці? Давно відійшли в минуле часи, коли треба було (у прямому й переносному значенні) битися за шматок хліба насущного. Достаток став настільки звичним, що його й помічати перестали. Питається, навіщо ризикувати, наражатися на небезпеку, якщо на всіх усього вистачає?

До якого часу? Скільки тисячоліть повинно минути, щоб із свідомості розумних істот зникли темні інстинкти, що існували в первісні часи? Коли, нарешті, так звані мислячі індивіди перестануть красти, вбивати, обманювати?..

Оркестр грає щось несусвітнє. Більшість гостей байдуже пережовує їжу. Інші зайняті розмовою. Це й зрозуміло: музику чужої планети здатні сприйняти далеко не всі.

З чого почалося моє відрядження? Річ у тім, що працівники Відділу по виявленню інтелектуальних аномалій в Космосі знайшли в сузір’ї Стрільця планету, що зупинилася в розвитку. Наші агенти повідомили, що планета Канш належить до категорії тих, яким вдалося уникнути глобальних воєн, природних катастроф тощо. З деякого часу тамтешня цивілізація Канша припинила свій успішний розвиток. Ні. Вона не деградувала. Вона просто не розвивалася. А втім, надамо слово документам...

Як вдалося встановити, за останні півстоліття (50 обертів планети навколо зірки Ру) на Канші не було зареєстровано жодного винаходу. Жодних радикальних змін не тільки в технічних галузях, але й в культурі. При цьому жодних катаклізмів на планеті упродовж останніх трьох століть не спостерігалось. Виробництво зростає, але продукція не відрізняється від зразків, створених півстоліття тому. Те саме стосується зовнішнього оформлення вулиць, будівель, виробничих приміщень і таке інше.

На жодній з 3608 планет, які входять до Галактичної співдружності, за всю її історію нічого подібного не відбувалося.

Подальше вивчення ситуації підлягало вже компетенції Галактичної ради – хоча члени уряду планети Канш й справляли враження істот розумних, одначе всі вони були переконані, що нічого особливого на планеті не відбувається.

Продовження в журналі