Чи можна виховати українську суспільність?

Олег К. Романчук
шеф-редактор журналу «Універсум»
публіцист, журналіст, письменник, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української преси ЛНУ імені Івана Франка

Навесні 1996 року головний редактор знаменитого журналу «Культура» Єжи Ґєдройц із своєї паризької штаб-квартири уважно спостерігав за соціально-економічними процесами на своїй далекій батьківщині: «У Польщі сьогодні бракує державного чуття, розуміння того, що саме служить справі держави. Визначальної концепції, якою повинна бути Польща, не відчувається у жодній галузі. Не розроблена зовнішня політика, бракує військової ідеї. Натомість важливого значення набуває призначення того чи іншого генерала і те, у яких він стосунках з міністром. Особиста боротьба заступає все – економічні, громадські справи. Вона бере гору навіть тоді, коли йдеться про фундаментальні проблеми, головною з яких є захист інтересів держави».


І далі: «З усією критичністю ставлячись до міжвоєнного періоду, треба визнати, що в Речі Посполитій суспільство мало почуття державності та обов’язку щодо вітчизни. Фінансові службовці, які становили найчисленнішу частину державних працівників, оплачувались дуже низько. Незважаючи на це, хабарництва майже не існувало. Кількість скандалів, економічних афер, пов’язаних з політичними колами, також була мінімальною… До речі, мораль поляків після здобуття незалежності не була бездоганною, зокрема, партійні чвари стали звичайним явищем. Але все це подолав Юзеф Пілсудський. Це означає, що польську суспільність можна виховати».

Чи можна виховати суспільність українську? Хто її виховає? Порошенко, Яценюк, Гройсман, Ложкін, Ляшко, Тимошенко, Фірташ, Пінчук, Коломойський?.. Неозброєним оком видно, що прем’єр-міністру і президентові складно знайти спільну мову, щоб вивести країну з кризи. Помітних результатів боротьба з корупцією не дає. Бракує українського Юзефа Пілсудського?..

«Боротьба з корупцією – це одне з найскладніших завдань, особливо для країни, яка намагається розлучитися з радянською клептократичною системою, і, відверто кажучи, цю частину шляху України досі не пройшла. Немає потреби говорити вам, що практично всі лідери держави з моменту здобуття незалежності тим, чи іншим чином, або самі грабували народ України або сприяли такому грабежу», – зазначила помічник державного секретаря США з питань Європи і Євразії Вікторія Нуланд під час свого перебування в Україні в липні цього року (http://tv.112.ua/shuster-live/shuster-Live-onlayn-translyaciya-vypuska-17072015-245388.html).

Проголошення незалежності виявилося недостатньо, щоб радикально поліпшити життя пересічного українця. В Україні продовжує функціонувати видозмінена Система совєтського штибу, яка володіє чималим запасом внутрішніх резервів і арсеналом засобів, аби чинити запеклий опір усім спробам перезаснувати державу на загальнолюдських принципах Моралі, Закону, Права, Правди і Добра.

13 липня під час закриття Першого Бізнес форуму США-Україна віце-президент Сполучених Штатів Джозеф Байден, дивлячись в очі українському прем’єр-міністру, порадив: «Зберися, Арсенію, Україна втрачає свій шанс». Байден назав корупцію «образою українського народу» і порадив Арсенію Яценюку змінювати країну: «В Україні є стратегія й нові закони для боротьби з корупцією. Залишилося посадити корупціонерів у в’язницю»…

Чи почув український прем’єр-міністр віце-президента США? Напевно, що так. У всякому разі після зустрічі у Вашингтоні з президентом США Бараком Обамою та віце-президентом Джозефом Байденом Арсеній Яценюк закурив разом зі своїми підлеглими. «Я думаю, що йому дійсно потрібна сигарета», написав журналіст телеканалу «CCTV» Roee Ruttenberg.

Хай там як, але відповідь (до певної міри) на запитання, чому боротьба з корупцією в Україні практично не дає  результатів несподівано прозвучала 17 липня під час політичного ток-шоу «Черное Зеркало с Евгением Киселевым» на телеканалі «Інтер» (https://www.youtube.com/watch?v=i4AXcqhXX3U).

Ось що розповів перед телеоб’єктивами один з його учасників народний депутат Олег Мусій, колишній член уряду, екс-міністр охорони здоров’я: (хронометраж: 1:13:00) «Остання комісія, яка була з депутатської групи по розслідування корупції нашого прем’єр-міністра чим закінчилася? Нічим… Тиждень тому закінчили комісію державної національної служби по розслідуванню бездіяльності в міністерстві охорони здоров’я України. (хронометраж: 1:13:12) На 70 сторінках страшні факти, страшні корупційні факти, страшні факти бездіяльності. Прем’єр-міністр накладає гриф «для службового користування» і воно лягає під сукно, і на сьогодні ми бачимо прекрасну дружбу нової влади старого прем’єр-міністра з членом уряду».

Присутній у телестудії народний депутат Сергій Каплін запитав Олега Мусія: (хронометраж: 1:13:40) «Були закриті засідання уряду, де Яценюк говорив: «Нам не потрібні в Києві батальйони, бо вони прийдуть сюди зі зброєю і будуть вимагати реформ»?

Відповідь Олега Мусія: (хронометраж: 1:13:50) «Неодноразово на закритих засіданнях уряду, коли без преси обговорювалося питання, а що робити з добровольчими батальйонами і з тими майданівцями, які пішли воювати на схід і мають зброю, і на превеликий жаль до сьогодні не розслідувана трагедія Ілловайська, і ця трагедія спровокована прем’єр-міністром і міністром Аваковим і всіма іншими… (хронометраж: 1:14:25) І вони говорили в один голос: треба зробити все, для того щоби ці батальйони не вернулися в Київ, зробимо все, для того щоби… (шум, вигуки у студії)».

Сергій Каплін уже звернувся до Генпрокуратури з приводу почутої від Олега Мусія інформації.

Цікаво, стенограми закритих засідань українського уряду не щезають і не горять?

А тим часом Міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі звернувся до Київського окружного адміністративного суду з позовом, у якому вимагає заборонити Кабміну і зокрема прем’єр-міністру Арсенію Яценюку розглядати результати розслідування, проведеного стосовно нього та його першого заступника Олександри Павленко (http://patrioty.org.ua/kvitashvili-podav-do-sudu-na-kabmin-i-yatsenyuka/). У чім річ?

P.S. Після сенсаційних одкровень Олега Мусія, в яких фігурував і «Правий сектор», не менш сенсаційно прозвучала заява народного депутата Віктора Балоги: «Мені таки доведеться розказати своїм землякам і громаді усю підноготну про життя влади в минулому і сьогоденні, через призму контрабанди і торгівлі наркотиками. Що стосується подій в Мукачевому. Я уже говорив, про «зустріч» «Правого сектору» з людьми Ланя мені було відомо заздалегідь. І я робив усе, щоб вона не відбулася. Але, про це знав не лише я. Обидві сторони підштовхували до конфлікту по плану, заготовленому на Банковій. А він полягав у наступному: «Правий сектор» приїжджає до Ланя, вбиває його та бандитів, а після цього міліція знищує усіх з «Правого сектору». Про це повідомило інтернет-видання «Патріоти України» (http://patrioty.org.ua/chi-viriti-balozi-dovirena-lyudina-yushhenka-ta-yanukovicha-zayavlyaye-shho-strilka-v-mukachevomu-provokuvalasya-shhob-znishhiti-vsih/). з посиланням на mukachevo.net.

P.P.S. Народний депутат України, куратор патрульної поліції Закарпаття Мустафа Найєм зізнався, що оперативне відео стрілянини в Мукачеві йому «злила» міліція: «Відео оперативне, а, відповідно, його знімали оперативники. Я як член колегії МВС маю доступ до цих даних» (http://ipress.ua/news/nayiem_poyasnyv_zvidky_vzyav_operatyvne_video_strilyanyny_v_mukachevi_132718.html).

І що б усе це означало?..

Універсум 7–8 (261–262), 2015

Журнал Універсум 7–8 (261–262), 2015

«Обличчя війни»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Про владу, рефлекси та інстинкти
Олег К. Романчук Чи можна виховати українську суспільність?

ПОЛІТИКА Олег К. Романчук Зміни до Конституції: усе визначено наперед?

УКРАЇНІСТИКА Марія Демчина, Діна Гура, Ярина Гречин «Крок до України» – IV Міжнародна літня школа україністики

УРОКИ ІСТОРІЇ Анатолій Кравченко США та Україна: уроки історії, або як реконструювали американський Південь

ПОЛІТИКА Звернення до Президента України та Верховної Ради України
Богдан Яременко Як ми можемо допомогти Петрові Порошенку

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Оксана Сироїд «Конституція Порошенка» написана Росією. Є надія, що її «зарубає» Рада
Наталія Писанська Як Брюссель, Берлін і Москва втручаються у внутрішні справи України
Олександр Скіпальський: «Війна на Донбасі – це дуель розвідок та спецслужб»