50 стежок до успішного XXI століття

Д-р Осип Мороз
доктор економіки, професор (США)

За статтею: Edward Cornish, Cynthia G. Wagner, Dan Johnson, Jeff Minerd. The Opportunity Century: 50 Paths to Success in the 21st Century //The Futurist. January — February 2000. Volume 34. No 1.

ВСТУП

Двадцять перше століття обіцяє стати добою небувалих можливостей для поліпшення життя на різних його рівнях — особистому, професіональному, місцевому, світовому. Це буде період, коли потрібно впровадити в життя здобутки попереднього століття.

У цій статті редактори журналу “Тhе Futurist” проаналізували сотні напрямів і передбачень, щоб визначити найважливіші події, які в наступному “столітті можливостей” справлятимуть вплив на наше життя.

Мета доповіді не робити передбачення, а визначити напрямні подальшого розвитку. В багатьох випадках можливості розвитку таїтимуть у собі небезпеку, тому в доповіді йдеться і про деякі виклики.

Редактори хочуть подякувати всім, хто допоміг їм відгуками на їхній заклик, хто запропонував свої ідеї.

Оскільки двадцять перше століття офіційно почнеться 1 січня 2001 року, ми запрошуємо читачів надсилати свої ідеї для великих можливостей. Долучайтеся до дискусії на Web site www.wfs.org.

ДЕМОГРАФІЯ

1. Життя, довше за сто років.

Тривалість життя людини в середині XXI століття може досягти 120 і більше років. Завдяки успіхам медицини літні люди будуть здоровіші й матимуть більше енергії, ніж попередні генерації.

2. Дослідіть свій родовід.

Що довше житимете, то більше у вас назбирається ближчої і дальшої рідні. Ваша родина складатиметься з трьох—чотирьох або й більше поколінь. Це означає взаємозалежність: подання допомоги іншим, а в разі потреби отримання допомоги від інших.

3. Подолайте всі немочі.

У недалекому майбутньому сліпота, глухота, параліч та інші фізичні недуги не вважатимуться немочами. Нові технології дозволять тим, хто терпить на такі недуги, жити, як здорові люди.

4. Покінчіть з пошестями.

Наступне століття може стати здоровішим, якщо Всесвітня Організація Охорони Здоров’я (ВООЗ) осягне свою мету — подолає сім найзаразливіших хвороб: поліомієліт, кір, проказу та ін., на які щороку помирає 17 мільйонів людей.

5. Оминіть залежність від наркотиків.

Нові дослідження мозку відкривають можливість з’ясувати причини і створити нові засоби лікування залежності від наркотиків.

6. Різноманітні ринки збуту.

Міграція буде постійно збільшувати поліетнічність населення багатьох країн. Використовуючи дані про концентрацію окремих груп, торгівці зможуть відповідно до потреб продавати свої товари. Існують побоювання, що окремі роздрібнені угруповання діятимуть тільки у власних інтересах, ігноруючи інтереси загалу. Це може призвести до суперечностей.

7. Станьте працівником світу.

За допомогою телекомунікаційної технології ви зможете контактувати (віртуально “мігрувати”) із 100 мільйонами подібних телепрацівників на всій планеті.

ЕКОНОМІКА

8. Позбудьтеся бідності.

У країнах, що розвиваються, більше людей має доступ до капіталу через дрібні кредити, ніж, наприклад, у “Grameen-Bank” в Бангладеші. Метою таких програм є піднесення рівня економічного розвитку, організація самодопомоги, поліпшення життєвих стандартів у бідних середовищах через створення нових підприємств, місць праці.

9. Розбудовуйте багатство.

Принципи розбудови багатства не нові. Вони передбачають здобуття освіти, добре оплачувану кар’єру, заощадження й інвестування грошей.

10. Станьте багатим.

Щораз більше людей користується перевагами типово капіталістичного знаряддя “Stock Market”. Завдяки законам про поступове відкладання пенсійних фондів, які інвестуються профспілковими організаціями, ці фонди не оподатковуються аж до часу, коли окремі особи не почнуть їх використовувати у пенсійному віці.

11. Станьте справді багатим.

Інтернет дає можливість людині стати по-справжньому багатою, якщо вона має ідею та відвагу мріяти і творити щось нове, що потрібне людям.

12. Торгівля будь-коли і будь-де.

Розширення е-commersе означає, що ви зможете торгувати скільки забажаєте, не покидаючи своєї домівки. Ви зможете купувати продукцію безпосередньо у товаровиробника за зниженими цінами, а також продавати власну продукцію чи ідеї.

13. Купіть мрію.

Якщо все те, що ви купуєте, не задовольняє вас, зможете купити інакші речі або послуги, які принесуть вам задоволення.

14. Зменшіть кошти на збереження здоров’я.

Ви можете зменшити кошти на збереження здоров’я, дотримуючись засад здорового способу життя та запобігаючи всіляким недугам до того, як вони розвинуться.

15. Використовуйте знання старших.

Завдяки доброму здоров’ю люди у віці 65 років і старші є більш працездатними, ніж були люди у минулому, а маючи важливі знання, досвід та здібності, вони можуть займатися легкою працею.

16. Знаходьте золото серед сірості.

Підприємства будуть постійно оновлюватися, пристосовуючись до обставин і потреб старшого населення, яке збільшуватиметься. Нові, більш зручні будинки, продукти і послуги, що відповідають запитам літніх людей, будуть щораз вигіднішими і доступнішими для старшого покоління.

17. Думайте глобально.

Глобалізація торгівлі дасть можливість здобути більше клієнтів для ваших товарів і послуг. Конкурентна змагальність змусить до впровадження нових ідей і поліпшення якості продукції.

18. Спрощення світової грошової системи.

У майбутньому можна буде подорожувати по світу без клопотів з обміном грошей. Існує можливість об’єднання грошових систем окремих країн на зразок Європейського Союзу.

СЕРЕДОВИЩЕ

19. Запряжіть природу до праці.

Екологи-практики використовують природні процеси для очищення води, повітря і землі. Так, соняшники очистили на 95% ставок від радіоактивних речовин поблизу Чорнобиля. Деякі трави очищають землю і воду від важких металів, нафти, пестицидів та інших хімікатів.

20. Розвивайте альтернативні види енергії.

Використання вітрової, сонячної енергії у розвинених країнах поширюється з прискоренням. Набуває популярності перетворення рослин на енергоносії.

21. Зменшення витрат через переробку.

Переробка використаних матеріалів набирає щораз більшого поширення, особливо в розвинених країнах. Компанії працюють над новими матеріалами і способами їх використання, щоб зменшити забруднення навколишнього середовища і полегшити повторне використання матеріалів.

22. Позбудьтеся відходів.

Виробничі й інші підприємства використовують промислові відходи як сировину для своєї продукції, що зменшує і затрати на її виробництво, і кількість відходів.

23. Вирощуйте морські продукти без моря.

Сучасне виловлювання риби у природних водах значно зменшило її запаси. Дедалі більше поширюється досвід вирощування риби на спеціальних фермах, що дозволить якнайповніше задовольнити потреби споживачів.

24. Краще жити у великих містах.

Життя у великих містах може стати значно кращим: поліпшаться умови проживання, комунікаційне забезпечення, розшириться мережа парків, стане чистішим повітря тощо.

25. Життя у розкішному домі.

Майбутні помешкання будуть мати різноманітні вдосконалення, щоб створити зручну і приємну атмосферу для мешканців. Особлива роль у забезпеченні життєвих вигод належатиме електронним приладам.

26. Зменшіть втрати від природних катаклізмів.

Науковці працюють над тим, щоб точніше передбачати землетруси, урагани, торнадо та інші природні катаклізми, заздалегідь повідомляти людей про небезпеку, щоб вони встигли підготуватися.

27. Подолайте голод за допомогою технології.

Збільшення народонаселення світу вимагатиме щораз більшої кількості продуктів харчування. Достатнє забезпечення ними людей уможливлять генна інженерія та нові технології.

УРЯД

28. Осягніть справедливість без суду.

Люди, що перебувають у конфліктах з іншими, зможуть налагодити стосунки за участю посередника замість того, щоб витрачати гроші на правників.

29. Візьміть участь у майбутньому громади.

Участь у турботі про ваш осередок, громаду чи більшу спільноту важлива, якщо ви будете думати спільно з іншими і працювати для загального добра.

30. Дійте, коли уряд не справляється.

Кожного разу, коли державна бюрократія не виконує обіцяного, виникає можливість для того, щоб це зробив хтось інший.

31. Співпрацюйте публічно.

Сучасна комунікація, е-mail, web sites та ін. дозволяють кандидатам на державні чи місцеві урядові посади значно легше спілкуватися з виборцями, поширювати свої ідеї та програми.

32. Протидія терористам.

Не дозвольте терористам отримати небезпечні матеріали з біологічними чи ядерними складниками або вибухові речовини, які б дали можливість завдати великої шкоди певним групам людей чи знищити важливі стратегічні об’єкти.

СУСПІЛЬСТВО

33. Будьте нічною совою.

Оскільки торгівля діятиме цілодобово у всьому світі, то щораз більше людей працюватиме у різний час удень і вночі. Усі життєво важливі функції забезпечуватимуться безперервно.

34. Здобувайте друзів усюди.

Через інтернет можна буде встановити зв’язки з людьми подібних зацікавлень у всьому світі. Спілкування з ними коштує дуже дешево.

35. Англійська мова — повсюдно.

У XXI столітті може закріпитись одна світова мова, даючи можливість спілкуватися на практичному рівні у глобальних масштабах. Цією мовою, напевно, буде англійська.

36. Виберіть собі вірування.

Ви матимете змогу вибрати форму вірування, яка відповідає вашим духовним потребам.

37. Запобігти злочинам.

Нові методи лікування людей, можливо, схильних до злочинів, як і різні програми суспільного характеру, співпраця громадян із правоохоронними органами дають надію на суттєве зниження рівня злочинності.

38. Використовуйте соціальні кризи.

Суспільство має можливість стати кращим після кожної кризи, яка його спіткає, якщо його члени працюватимуть спільно для загального добра.

39. Станьте відомим.

Почніть із того, як стати помітним, знаним у суспільстві. Покажіть, хто ви і що можете зробити для інших.

40. Станьте гарною (гарним).

Сучасна косметика та всілякі медичні засоби дозволять вам змінити свій зовнішній вигляд на краще, виглядати молодшим, мати приємний колір шкіри і т. ін.

41. Станьте розумним.

Самоосвіта, читання книжок, використання відео, комп’ютерних програм, інтернет, дистантні курси допоможуть вам здобути нові знання, що принесе вам користь і задоволення.

42. Станьте дуже сильним.

Наполегливими вправами, використанням сучасних спортивних знарядь можна виробити значно більшу силу і мати кращий вигляд, ніж у пересічної людини.

ТЕХНОЛОГІЯ

43. Копальні на Місяці.

Багато корисних копалин, які потрібні тут, на Землі, є на Місяці, на інших планетах. XXI століття уможливить настільки вдосконалити технології, щоб сировину з космосу можна було з вигодою доставляти на Землю.

44. Досліджуйте космос, але спершу віртуально.

Подорож навіть до найближчих планет триватиме роками, і мине ще багато часу, поки це стане реальністю. Однак кібернетика допоможе здійснити уявну подорож у космосі вже в недалекому майбутньому.

45. Дайте учням поштовх високою технікою.

Учителі дедалі ширше починають використовувати здобутки технології в навчанні, що значно полегшує їхню працю й зацікавлює учнів.

46. Живіть краще завдяки нанотехнології.

Хоча нанотехнологія, яка являє собою побудову механічних апаратів у масштабі атомів, перебуває в зародковому стані, вона допоможе поправити наше здоров’я, очистити довкілля, навіть покласти край голодові та злидням. Уже сьогодні нанотехнологія зуміла виготовити мотор розміром 0,003 дюйма.

47. Купіть гени.

У недалекому майбутньому буде можливо забезпечити ваших дітей відповідними генами, які поліпшать життєві процеси й, можливо, позбавлять їх спадкових хвороб.

48. Дозвольте технології заплатити за ваші гріхи.

Сучасна медицина ліквідує наслідки деяких нездорових звичок: паління, переїдання та ін.

49. Бережіть своє здоров’я.

Потужні домашні комп’ютери будуть постійно регулювати життєві функції вашого організму, встановлюючи діагнози та даючи рекомендації.

50. Подолайте смертність.

Науковці намагаються знайти ключ від життя. Дехто вірить, що це можливе, бодай теоретично, через маніпуляції з клітинами або ж у поєднанні з комп’ютером.

Універсум 3–4 (77–78), 2000

Журнал Універсум 3–4 (77–78), 2000