Зоряний кристал

Олег К. Романчук. Зоряний кристал: Науково-фантастичний роман. – Третє видання, змінене і доповнене. – Львів: Універсум, 2016. – 276 с.

З перших сторінок роману читачі стають свідками загадкових події що сталися на знаменитому англійському аукціоні «Сотбіс». Під час розпродажу антикваріату на очах враженої публіки один із найцікавіших експонатів – чаша-кристал, відома як Чаша Святого Грааля, – несподівано піднявся в повітря й щез. Через деякий час на екранах військових радарів були зафіксовані три нерозпізнані об’єкти, ідентифікувати які не вдалося...

Загадка Чаші Святого Грааля веде читача від стану сучасної археологічної експедиції професора Бандури під покрив пальм Стародавнього Єгипту, Індії та древньої Еллади. Історія таємничих реліквій, знайдених вченими, становить другий план роману. Сліди їх приводять до Індії періоду визвольної війни проти англійського панування під орудою легендарного Шіваджі. Читачі зустрінуться з мужніми козаками-запорожцями, а також з Д’Артаньяном і Сірано де Бержераком...

Роман відзначають пильна увага до історичних і наукових документів, сміливість і несподіваність художніх і наукових гіпотез, гостра сюжетна інтрига.

Іван ДЗЮБА: «Твір вдало поєднує мотив власне науково-фантастичний з авантурним, пригодницьким… Роман наснажений гуманістичними думками про людство як сім’ю народів, про спільність їхньої долі, про майбутнє, про потребу взаєморозуміння і вселюдської солідарності… «Зоряний кристал» читається з цікавістю й користю. До того ж він один із небагатьох науково-фантастичних творів, у яких відчувається виразна українська національна специфіка: і на рівні матеріалу, і на рівні поетики. Якоюсь мірою він зорієнтований і на наше самопізнання як народу».

Олег ПОКАЛЬЧУК: «Розглядаючи роман «Зоряний кристал» з літературознавчої точки зору, слід віддати належне блискучій композиції твору, вмілому переплетінню фабули та зграбній побудові карколомного сюжету, який би склав честь будь-якій пригодницькій книжці. Завдяки цьому досягається динаміка викладу, за яким читач стежить з неослабною увагою… Запорізькі козаки й мушкетери, індійські браміни та агенти кайзерівської Німеччини, жерці єгипетських храмів та інші персонажі, повнокровні, живі, переконливі, мандрують сторінками роману».

Умови придбання

Щоб придбати цю книжку слід переказати 75 гривень (в цю суму входить вартість поштових витрат – рекомендована бандероль) на п/р 2600744144 в ПАТ АКБ «Львів», ЄДРПОУ 19326603, МФО 325268. Одержувач ТзОВ «Універсум». У переказі зазначити: оплата за книжку «Зоряний кристал».

Копію квитанції про грошовий переказ просимо надіслати за адресою: «Універсум», п/с 2994, Львів, 79017, вказавши свою поштову адресу.

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні