Малолітні в’язні фашизму

Марґарете Руфф. Малолітні в’язні фашизму: Життєві історії українських і польських примусових робітниць і робітників в Австрії. – Львів: Універсум, 2016. – 174 с.

Книжка австрійської письменниці й журналістки д-ра Марґарете Руфф «Малолітні в’язні фашизму. Життєві історії українських та польських примусових робітниць і робітників в Австрії».

Як відомо, між 1939 та 1945 роками понад мільйон людей з майже усієї Європи перебували на примусових роботах на території Австрії, з них 15 000 у Форальберґу – частині Австрійської Республіки.

Авторка книги д-р Марґарете Руфф уже понад 20 років займається дослідженням теми примусових працівників зі Східної Європи в цьому регіоні Австрії. У книзі зібрані інтерв’ю та описані життєві історії «цивільної робочої сили», примусово вивезеної з Польщі й України (з Київської, Черкаської, Луганської, Полтавської, Донецької областей, з Галичини та інших регіонів України), які показують, в яких жахливих умовах змушені були перебувати ці люди, навіть якщо дехто з їхніх працедавців і ставився до них відносно непогано, адже щодня існувала загроза потрапити до в’язниць, концентраційних таборів чи навіть бути засудженими до смерті – навіть за найменшої провини чи непослуху. І кожен, хто насмілювався не миритися зі статусом «безправних рабів», зазнавав кари. Окрім того, у своїй праці авторка висвітлила й проблеми, з якими зустрічалися вимушені переселенці після свого повернення на Батьківщину, та описала утиски з боку влади та громадськості, яких їм довелося зазнати, оскільки їх називали не інакше як «зрадниками Батьківщини». Не залишилися поза увагою і спогади тих колишніх примусових робітниць та робітників з України та Польщі, які після закінчення війни залишилися в Австрії.

Велика кількість людей, вивезених на примусові роботи з України, були неповнолітніми. «Українська спілка колишніх малолітніх в’язнів фашизму», – так само, як і ряд інших організацій, – виступила на підтримку колишніх примусових робітниць і робітників. Тому назва книжки пов’язана з цим визначенням.

Доктор Марґарете Руфф – історик, фольклорист, авторка праці «Їхня зраджена молодість» («Um ihre Jugend betrogen»).

За співпраці з доктором Вернером Бундшу, працівником організації erinnern.at і Президентом Товариства імені Йоганна Авґуста Маліна («Johann-August-Malin-Gesellschaft»).

Переклад з німецької Вікторії О. Романчук

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні