Левко Драгонів. Простір пульсуючого розуму

«Україна в універсумі» — це нещодавно опублікована збірка найкращих матеріалів журналу «Універсум» від 1993 року, своєрідний літопис становлення нашої державності.
Це 616 сторінок блискуче написаних текстів учених, політиків, журналістів і письменників. Це 150 світлин, які об’єктивно відтворюють фрагменти нашого непростого буття.

Майбутнє для нас усіх є тотальною невідворотністю, і тому не буде перебільшенням потрактувати слідом за славетним Борхесом усі складені за минулі роки сторінки журналу «Універсум» як велетенський історичний текст, де йоти, титли і крапки мають не менше значення, ніж рядки чи цілі розділи, важливість яких для нас іще не відома або глибоко прихована. Згідно з Малларме, світ існує заради книжки; згідно з Блуа, ми — рядки, або слова, або ж букви магічної книги, і ця книга, що пишеться вічно, — єдине, що є у світі, властиво, вона і є світ. Увесь світ. Універсум. І в ньому — Україна.
У передмові до збірки доктор економічних наук Юрій Саєнко пише: «Журнал «Універсум» — унікальне явище в українському медіапросторі. Це своєрідна арена системного мислення, роздумів про те, що відбувається з Україною в контексті історичного минулого та сьогодення. Арена особлива. Значуща. З високим кипінням багатющого національного інтелекту тих, кому надається слово.
Соціальне здоров’я нації вимірюється ставленням до Часу — часткою спроектованих в майбутнє сьогоденних справ, тобто наскільки уми і помисли спрямовані в перспективу. І в цьому сенсі «Універсум» демонструє добре здоров’я українського інтелекту».
Київський учений формулює запитання: чому ж Україна перебуває в жалюгідному стані, маючи поважний інтелектуальний потенціал? І відповідає жартом: «Інтелектуал завжди пам’ятає про те, що управлінець метикує значно швидше від тебе. Доки ти шукаєш найкраще вирішення, він встигає приймати десятки гірших». Відтак ми маємо справу з кількома суто українськими реаліями. По-перше, українські інтелектуали демонструють соціальну потужність здебільшого в текстах, які самі ж і читають, отож брак контакту між інтелектом і менеджерською групою. По-друге, бюрократичну систему незалежної України витворюють переважно кадри постсовєцької школи, а інтелектуали аж ніяк не належать до цієї ментальної групи.
Юрій Саєнко з жалем констатує: «Управлінська система не очистилася від совєцької номенклатури. Ба більше. Вона разом із криміналом, олігархами швидко звила корупційне кубло, в якому зухвало нехтують національними інтересами України. Та ще страшніше. Це кубло перемелює свіжі молоді сили, які там швидко перероджуються. Навіть Майдан не змінив ситуацію». І далі: «Країна від однієї невизначеності переходить в іншу. Не розв’язавши проблем минулого, попадаємо в ситуації, які ще більше переобтяжують нас минулим. А часу для розв’язання проблем стратегічного майбутнього залишається все менше і менше. Живемо в стані архаїчного часу. Перехід у стан перспективного часу, коли сучасне спрямоване в майбутнє, відсувається від нас. Як горизонт, віддаляється».
Журнал «Універсум» є, на думку вченого, власне тією інтелектуальною системою, яка протистоїть ентропії й анахронічності в інформаційному просторі України. Завдяки високому інтелектуальному дискурсу, кросдисциплінарним пошукам, синергетично-кібернетичному підходу до всіх сфер соціуму він витворює унікальний продукт, у чому можуть переконатися читачі, які ознайомляться з найкращими текстами журналу, поданими в ретроспективі, а водночас тематично сегрегованими. Насамперед це заслуга головного редактора видання, кандидата філологічних наук, постійного автора «Львівської газети» Олега Романчука.

Левко ДРАГОНІВ «Львівська газета»

Універсум 3–4 (365–366), 2024

Журнал Універсум 3–4 (365–366), 2024

«Борітеся – поборете! Вам Бог помагає!»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Ігор Юхновський Термодинаміка і стійкість політичної системи

RUSSIAN WORLD Сергій Кримський «Метод Шварценеггера». Про дегуманізацію росіян
Олег К. Романчук Виродження нації

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Григорiй Омельченко «Російський слід» ІДІЛ

ВІЙНА Григорiй Омельченко Язик мій – ворог мій: владі не варто вихвалятися спецопераціями до кінця війни

ЯВНЕ І ПОТАЄМНЕ Адам Ентус, Майкл Швіртц Війна розвідників: як ЦРУ таємно допомагає Україні боротися з путіним

ВІЙНА І ПОЛІТИКА Браніслав Сланчев, Хейн Гоеманс Перешкоди для дипломатії в Україні

КУЛЬТУРА Оксана Захарчук Велетень української етнографії

ПОЛІТИКА Юрій Щербак: «Америка допомогла врятувати життя таких українців, як я, у Другій світовій війні. Нам знову потрібна допомога»
Марія Ємець Глава МЗС Польщі дорікнув конгресу США за затримку допомоги Україні