Чому в Україні наразі революція неможлива?

25.12.2016
Шеф-редактор журналу «Універсум» Олег Романчук зустрівся із дрогобичанами

20 грудня 2016 року в приміщенні дрогобицької Центральної міської бібліотеки ім. В. Чорновола відбулася зустріч із шеф-редактором журналу «Універсум» Олегом Романчуком та головою обласної Спілки офіцерів України Петром Костюком. Акцію спільно організували філологічний факультет і кафедра української літератури і теорії літератури (керівники – Ярослав Яремко і Петро Іванишин) Дрогобицького педуніверситету ім. І. Франка та музей «Дрогобиччина» (директор Алла Гладун). Тема зустрічі – «Універсум» в умовах інформаційно-психологічної війни». Цей проект реалізується за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

У своїх виступах О. Романчук і П. Костюк наголосили на тому, що від початків сучасної української державності у нашій країні відсутня системна і цілісна інформаційна політика. Це призвело до стратегічних поразок українства у сферах геополітики, національної безпеки, модерного культуротворення, розвитку ЗМІ, книговидання, моделювання нової національної ідентичності української нації. Причиною цього став масовий прихід до влади т.зв. «креолів», людей – нащадків російських і совєтських колоністів, – які принципово не приймали національної і культурної української ідентичності, водночас створили широку і міцну систему контрою за управлінськими сферами в суспільстві, через корупційні схеми пограбували країну в колосальних масштабах. Відповідно, вся українська політична боротьба, всі спроби революційним шляхом змінити ситуацію (відбулися три Майдани: 1991 р., 2004 р. і 2013–2014 рр.) закінчувалися невдачами, бо суспільно-керівний пласт «креолів» виявився занадто товстим і гнучким. За ці роки прагматичні «креоли» разом із розбагатілою безнаціональною частиною малоросів тотально скуповували за допомогою вкрадених фантастичних фінансів усі важливі галузі, в т.ч. ЗМІ, вдало, за ситуаціями, імітували «опозицію», за допомогою пропагандивних і ціннісно-ідеологічних маніпуляцій вміло дезорієнтували, хаотизували суспільство. Тому рух держави і значною мірою нації набув броунівських ознак: імітуються реформи, «наближення до європейських стандартів», розвиток національної економіки, а насправді все працює в країні задля однієї мети – збагачення олігархів, поглибленого грабування суспільства і національних багатств, зміцнення системи проолігархічного управління державою. Водночас національні сили системно дискредитуються, відсуваються на маргінес, що дозволяє не збавляти темпи русифікації України.

Додатковою загрозою для держави стало надзвичайно успішне поширення ліберально-космополітичної ідеології і її цінностей. Саме лібералізм прищепив і прищеплює українському суспільству світоглядний релятивізм (тобто відсутність твердих принципів і переконань, схильність толерувати усіляке Зло і Розклад), занурює в моральний хаос, поширює примітивну і деструктивну мас-культуру, привчає до грубого меркантилізму, високої культури. Вийшло так, що фактично лібералізм зручно ідеологічно обслуговував олігархічний режим в Україні, чи то за Л. Кучми, чи то за В. Януковича, чи за П. Порошенка, він переконував, що національну державу розбудовувати не треба, що Україна – це лише «проект», а не органічне геополітичне утворення, що етнічно українці не мають права утверджувати свою ідентичність, бо це «не толерантно» щодо інших етносів (насправді зміцнення української ідентичності лише усуває домінування росіян), що сильної армії нам не треба, бо ми «миролюбна нація» і т.ін. Тому всі революційні процеси в країні йшли і йдуть по колу: ми масово не відмовляємося від ідеології космополітичного лібералізму, і тому раз у раз приводимо до влади чергові групи обіцяльників і псевдопрагматиків.

Журнал «Універсум» усі свої 25 років існування наполегливо попереджав українців про небезпеки відсутності національної ідеології і стратегії, розповідав про розвал армії і катастрофічні наслідки пропаганди пацифізму, говорив про геополітичні загрози з боку Росії як відродженої неоімперії, пояснював схеми політичної корупції, розвивав свідомість потреби захисту національних інтересів у ЗМІ. Через це «Універсум» був усі ці роки чи не єдиною ідейно-інформаційною трибуною такого фахового рівня в Україні, з якої осмислювалися найболючіші проблеми модерного державо- та націотворення. І сьогодні журнал в опозиції до влади, яка боїться мобілізувати повноцінно країну в умовах війни, яка не має самостійної стратегії розвитку держави, яка імітує реформи і насправді лише зміцнює позиції олігархату і заграє із проросійськими елітами.

Поставлені проблемні тези викликали жваве обговорення серед присутніх. О. Романчук подарував учасникам акції велику кількість примірників «Універсуму» і дві свої нові книжки – науково-фантастичний роман «Зоряний кристал» та дослідження «Соціальна інформатика».


Докладніше – на сайті Науково-ідеологічного центру імені Дмитра Донцова