Олег Романчук: ознаки інформаційної війни з Україною були помітні ще в 2000-х

17.12.2016
Шеф-редактор журналу «Універсум» взяв участь у круглому столі «Універсум» vs пропаганда в умовах інформаційно-психологічної війни»

15 грудня 2016 року у прес-центрі Leopolis (Львів, вул. Дудаєва, 20) відбувся круглий стіл на тему «Універсум» vs пропаганда в умовах інформаційно-психологічної війни» за участю шеф-редактора журналу «Універсум», письменника, публіциста, доцента кафедри української преси Львівського національного університету імені Івана Франка Олега Романчука та голови Львівської організації СОУ, полковника Петра Костюка. Теми до обговорення:

  • інформаційні війни Росії проти України та Заходу: де криються причини наших невдач;
  • журналісти в інформаційних війнах: солдати чи спостерігачі.

У дискусії, ініційованій «Універсумом» у рамках реалізації проекту журналу за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні, взяли участь журналісти, політологи, громадські активісти.

Головний редактор журналу «Універсум» та експерт в області інформаційної війни Олег Романчук зазначив, що ще з початку тисячоліття помічав ознаки російської пропаганди в медіа та літературі.

– 2011 року ми у Львові організовували дискусію, яка мала назву «Інформаційні та книжкові війни проти України. Чи є можливість протидії?». Наголошую – 2011 рік. Пізніше разом з Володимиром Огризком на цю ж тему проводили кілька таких зустрічей. А в журналі «Універсум» статті, що попереджали б про загрозу пропаганди, з’являлися ще з 2002-го. Це був, так би мовити, виховний процес, однак результату його я не побачив. Тому, коли наш Президент, наш головнокомандувач каже, що Революція Гідності підвела риску під пострадянським минулим, звучить оптимістично, але непереконливо, – розповів Олег Романчук.

Також він висловив своє обурення щодо окремих українських телеканалів, які постійно транслюють в своєму ефірі радянські фільми. За його словами це означає, що «полювання за нашими душами продовжується».

Голова Львівської організації Спілки офіцерів України, полковник Петро Костюк вважає, що нині тільки найкращі представники держави, виконавши свою державницьку функцію, можуть змінити країну.

Докладніше – на сайті «Волонтерська хвиля»:

Ознаки інформаційної війни з Україною були помітні ще в 2000-х – Олег Романчук

За 3 роки війни керівники держави не зробили нічого для боротьби з пропагандою – полковник Костюк