Найповніше зібрання творів Михайла Грушевського

У державному спеціалізованого видавництві “Світ” до Дня незалежності вийшов перший том найповніше зібрання творів видатного українського історика, літературознавця, провідного діяча національно-культурного і державного відродження України МИХАЙЛА ГРУШЕВСЬКОГО.

У такому обсязі його спадщина ще не видавалась. Готується до випуску 50 томів праць, упорядкованих науковцями Інституту української археографії та джерелознавства Національної академії наук України, який має ім’я видатного вченого. Масштабний видавничий проект реалізується на виконання Указу Президента України за національною програмою випуску суспільно необхідних видань на замовлення Державного комітету інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України. Твори вийдуть друком у Державному спеціалізованому видавництві “Світ” тиражем 7 тисяч примірників. Цільовим призначенням їх буде передано бібліотекам та іншим науковим і культурно-освітнім установам країни. Крім цього, видавництво планує видрукувати необхідну кіль-кість примірників творів на замовлення приватних осіб та юридичних організацій. Передплату можна здійснити всім бажаючим на підставі видавничого каталогу, який є у поштових відділеннях усіх областей та районів України. До кінця року вийдуть ще два томи. У 2003 р. випуск томів має зрости до 5—6, що значною мірою залежатиме від того, як спрацюють упорядники. Структурно “Твори” Михайла Грушевського охоплюють 10 серій, які будуть видрукувані в єдиному художньо-поліграфічному оформленні (художник Сергій Іванов). Відкривається цей проект публікацією праць, які ще не перевидавалися за останнє десятиріччя. Вони об’єднані в дві основні серії: “Історичні статті та розвідки” і “Суспільно-політичні твори”. На цьому ж етапі друкуються архівні документи й матеріали, що становлять такі серії, як “Щоденники та мемуари” та “Епістолярна спадщина”. Паралельно готуються до друку ще кілька серій: “Рецензії та огляди”, “Художні твори та літературознавчі праці”, “Архівно-допоміжна серія”.

На другому етапі вийдуть монографічні твори М. Грушевського “Історія України-Руси”, “Історія української літератури”, “Очерк історії українського народу”, “Очерки истории Киевской земли от смерти Ярослава І до сер. 14 в.”, “Барське староство”, “Ілюстрована історія України”, “Всесвітня історія”, “Культурно-національний рух сер. 16 — поч. 17 ст.”, “З історії релігійної думки” та ін.

Підготовку “Творів” Михайла Грушевського видавництво здійснює в тісній співпраці з науковцями. Кожний окремий том упорядковують фахівці з інститутів археографії, археології, історії України, літератури, працівники архівних установ і музеїв Львова та Києва. У першому томі кожної серії вміщена вступна стаття, яка досліджує окремий напрям діяльності вченого. Закінчуються томи коментарем, примітками і покажчиками.

Універсум 9–10 (107–108), 2002

Журнал Універсум 9–10 (107–108), 2002

Леонід Рудницький: «Я непоправний оптиміст і вірю, що Україна буде багатою державою»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Володимир Вітковський Україна: «третій світ» або «третій стан»?..

ПОЛІТИКА Микола Томенко Законодавча, виконавча та судова влади України до і після виборів 2002 року

БЕЗПЕКА ДЕРЖАВИ Костянтин Морозов Система європейської безпеки і національні інтереси України

ПРОБЛЕМИ Олександр Мороз Головна проблема сучасної України

УКРАЇНА І СВІТ Володимир Шкляр Мас-медіа і формування європейського мислення: національний і світовий контекст

ЕКСКЛЮЗИВ Леонід Рудницький: «Я непоправний оптиміст і вірю, що Україна буде багатою державою»

ЕКОНОМІКА Михайло Павловський, Богдан Головенко Глобалізація і національна стратегія України у ХХI столітті

ЕКУМЕНІЗМ Степан Вовканич Чи скористалася Україна з візиту Папи?..

НАУКА Олег Завада Україн – ефективна допомога дітям, хворим на рак
Міжнародна мафія contra україн® Чергова спроба замаху на життя доктора Новицького