Делегація Львівщини відвідала місця, пов’язані з життям короля Данила Галицького

2013 рік є роком відзначення ювілейних дат, пов’язаних з королем Данилом Галицьким. У березні виповнилося 775 років з дні перемоги Данила Галицького над загоном рицарів Добжинського ордена під Дорогичином, в результаті якої князь повернув Волинські землі. У грудні цього року минає 760 років з часу коронації Данила Галицького в Дорогичині. У 2014 році минає 750 років від смерті короля Данила.

Зважаючи на це, Львівська обласна організація Спілки офіцерів України пропонує відзначити ці дати на державному рівні, а також продовжувати традицію відвідування Дорочинича та Холма.

«Маємо закласти традицію відвідування місць нашої національної величі та мілітарної слави і поза межами нашої держави. І пасувало би почати з Дорогичина», – наголосив голова ЛОО Спілки офіцерів України Петро Костюк.

10-11 серпня, з ініціативи Львівської обласної організації Спілки офіцерів України, делегація Львівщини відвідала міста Дорогичин та Холм (сучасна територія Республіки Польщі), історія яких пов’язана з життям і діяльністю короля Данила Галицького. У складі делегації, були представники громадських організацій, зокрема депутати Львівської обласної ради Святослав Шеремета, Ярослав Кравченко, Андрій Холявка, народний депутат України Олег Панькевич, голова Львівської обласної організації Спілки офіцерів України Петро Костюк, шеф-редактор журналу «Універсум» Олег Романчук.

Представники Львівщини помолилися на місці, де в 1253 році в дорогичинському храмі відбулася коронація Данила Галицького і де зараз встановлено пам’ятний знак. Після панахиди та покладання квітів відбулося віче.

Як зазначив у своєму виступі Петро Костюк, українська делегація здолала довгу дорогу, щоб засвідчити, що ми пам’ятаємо, якого ми роду, що ми пам’ятаємо своїх провідників, що ми спроможні вчитися на помилках і не повторювати їх. «Данило Галицький у свій час зробив вибір на користь Європи, на користь європейської цивілізації. Він – один із найбільш відомих євроінтеграторів того часу, при чому він ніколи не віддавав свого, а якщо і йшов на компроміс, то цей компроміс був тактичний, стратегічно він досягав того, що його держава ставала сильнішою» , – наголосив Петро Костюк.

Універсум 9–10 (239–240), 2013

Журнал Універсум 9–10 (239–240), 2013

Сергій Бондарчук: «Моя партія – вільна європейська Україна»

СЛОВО РЕДАКЦІЙНЕ Олег К. Романчук Без України новітня імперська Росія неможлива

ПОЛІТИКА Григорій Перепелиця Між Росією та Європою: проблема зовнішньополітичного вибору України

РЕАЛІЇ СЬОГОДЕННЯ Олег К. Романчук Про умовні рефлекси і здоровий глузд

ЕКСКЛЮЗИВ Сергій Бондарчук: «Моя партія – вільна європейська Україна»

РЕТРОСПЕКТИВА Тетяна Бурдега «Я скажу вам: бойтесь его!..»

ЮВІЛЕЇ Делегація Львівщини відвідала місця, пов’язані з життям короля Данила Галицького

ДЕРЖАВНІСТЬ Галина Терещук Х Світовий конгрес українців: українська влада обрала авторитаризм
Повернути собі майбутнє

ДИСКУРС Микола Рябчук Від ВЧК до СБУ: тяглість та модифікація «антинаціоналістичних» дискурсів і політик

ХТО Є ХТО Польща залишається під «ковпаком» агентів колишнього КҐБ