ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА УКРАЇНИ В УМОВАХ НОВОГО ФОРМАТУ ВЛАДИ

24 листопада 2006 року в Києві у конференц-залі готелю «Київ» відбулася міжнародна конференція «Зовнішня політика України в умовах нового формату влади: стан,перспективи та пріоритетні міжнародні організації». Конференцію організував Інститут зовнішньої політики Дипломатичної академії при МЗС України у співпраці з Фондом Фрідріха Еберта (Регіональне представництво в Україні та Бєларусі).

Учасники конференції обговорили вплив гілок влади на формування та подальше визначення курсу зовнішньої політики України після Конституційної реформи, зокрема, в таких напрямах як набуття членства України в НАТО та ЄС, розвиток партнерських відносин з Росією, а також визначення механізмів і стратегій впровадження зовнішньої політики та покращення іміджу України на міжнародній арені.

Вступним словом конференцію відкрили Андрій Веселовський — заступник Міністра закордонних справ України, Микола Кулінич — ректор Дипломатичної академії України при МЗС України; Штефан Хробот — директор регіонального представництва Фонду Фрідріха Еберта в Україні та Бєларусі; Григорій Перепелиця — директор Інституту зовнішньої політики Дипломатичної академії України при МЗС України.

Відбулися сесії: Повноваження та вплив гілок влади на формування зовнішньополітичного курсу України (модератор Юрій Щербак, Радник Голови Верховної Ради України); Україна та Росія: стратегії та компроміси (модератор Григорій Перепелиця, Директор інституту зовнішньої політики); Завдання України в процесі європейської та євроатлантичної інтеграції й шляхи їх досягнення (модератор Штефан Хробот, директор Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі); Підвищення ефективності зовнішньої політики та іміджу України (модератор Микола Кулінич, Ректор Дипломатичної академії України при МЗС України).

Розглянуто тематичні питання:

У заході взяли участь представники органів державної влади, наукових інституцій, провідні вітчизняні та міжнародні експерти, представники дипломатичного корпусу країн ЄС та НАТО, США, представники засобів масової інформації.

За підсумками конференції на розгляд керівництва МЗС підготовлено аналітичну довідку з відповідними висновками, узагальненнями та рекомендаціями.

Матеріали конференції передбачається надрукувати для ознайомлення широкого суспільно-громадського та наукового загалу.